szerző:
hvg.hu

A Penta először a bolondját járatta az önkormányzattal, majd, bár átadták a stadiont, az még nem volt kész. A képviselő-testület szeptemberben zárt ülésen szavazta meg, hogy azonnali hatállyal megválnak a Seszták Miklós minisztersége alatt szédületes karriert befutó cégtől.

A kisvárdai önkormányzat egy hónappal a nyitómeccs után kénytelen volt felmondani a teljes, 2,4 milliárd forintos szerződést a stadiont építő fővállalkozóval. A 24.hu információi szerint a képviselő-testület zárt ülésen szavazta meg, hogy azonnali hatállyal megválnak a Penta Industry Kft.-től, és a portál szerint azt is beígérték, hogy súlyos kártérítést követelnek a cégtől.

A Penta Industry júniusban, majd júliusban is bejelentette, hogy a szerződésnek megfelelően elkészült az építkezéssel, de a műszaki átadás nem valósult meg, mert a cég minden megjelölt időpontnál kitalált valamit. A határidő utolsó napjára leszervezett átadás-átvételi eljárásra pedig a Penta olyan alkalmazottakat küldött ki, akik nem voltak jogosultak a jegyzőkönyv aláírására. A Penta az építkezésen észrevételezett műszaki hibákat és hiányosságokat sem javította ki.

Az önkormányzat augusztusban egy ügyvédi irodát bízott meg, hogy szólítsa fel a beruházót, ennek ellenére még a nyitómeccset és azóta a stadionban megrendezett több bajnoki találkozót is a létesítmény műszaki átadása nélkül kellett lebonyolítani. A képviselő-testület Leleszi Tibor polgármester vezetésével felmondta a szerződést, és bejelentette, hogy a Penta Industry nem kapja meg a beruházási összeg utolsó részletét, valamint jelentős kötbér megfizetését is kérik tőle. A papírokból kitűnik, hogy a Penta Industry az alvállalkozóknak is tartozik, ezeket állítólag a visszatartott kötbér sem fedezné.

A stadionépítés ötlete 2014-ben vetődött fel először. Seszták Miklós, akkori fejlesztési miniszter 2014-ben sikeresen lobbizott a stadionépítésért, és a központi költségvetésből első körben felújítására elkülönített 120 millió forintos keret a végére több mint hússzorosára, 2,5 milliárdra nőtt úgy, hogy a 2 milliárdos állami forráshoz Seszták minisztériuma tett még félmilliárdot, mert mintha akkor jöttek volna rá, hogy városi strand a focistadion szomszédságában fekszik, és gazdaságosabb lenne onnan áthúzni a  termálvíz-hulladék hőjét távvezetéken a fűtéshez.

A Penta Industry Kft. árbevétele 5,4 milliárd forintról 11,4 milliárdra nőtt 2016-ról 2017-re, mivel eleve több mint ötmilliárd forintos megbízást kaptak Seszták Miklós által felügyelt vizes világbajnokság beruházásaiból, felújították a Bibó Szakkollégiumot, sportszállót húztak fel Mezőkövesden, Nyírbátoron a készenléti rendőrség, Taksonyban pedig egy sportcsarnok épületén kezdtek dolgozni. Seszták Miklós távozása óta viszont egyetlen új állami építési közbeszerzést sem tudott megnyerni a cég.

A Penta két év alatt még félkészre sem tudta felhúzni a XV. kerületi orvosi rendelőt, ezért az XV. kerületi önkormányzat is szerződést bontott a céggel. A tulajdonos, Ramor Gábor Frigyes tavaly 117 millió forint osztalékot vett fel a cég nyereségéből. Idén két cégre választotta szét a Pentát, az UNIT Építő Zrt.-re, illetve az Octa Vertical Kft.-re

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Gyászol a TV2

Gyászol a TV2

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk