szerző:
hvg.hu

A korábban a papírzsepi-kartellben vizsgált Vajda Papír Kft. dunaföldvári gyárához járult hozzá a kormány. A cég nemcsak a régióban, Skandináviában is sikeres, az új gyárral 100 munkahellyel teremt.

A kormány nagyvállalati beruházási programja 4,5 milliárd forinttal járult hozzá az összesen több mint 14 milliárd forintba kerülő dunaföldvári üzem építéséhez. A program 2015 óta 91 projektet támogatott, ezzel összesen 130 milliárd forintnyi beruházást és 2000 munkahely létrehozását segítette elő – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter, aki azt is elmondta, hogy a Vajda-Papír egy kis családi cégből, mára a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb higiéniaialappapír-gyártó vállalata lett.

Az üzemben 35 ezer tonna papíralapanyagot gyártanak, így az alapanyag-szükséglet felét önállóan állítja elő a cég. Az üzemben olyan technológiai újításokat is alkalmaznak, melyeknek köszönhetően a gyártási folyamat a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után.
A cellulóz ugyanis ipari felhasználásra telepített erdőkből származik, csökkentették az ipari víz mennyiségét, és a villamosenergia-szükségletet teljes egészében zöld energiából állítják elő.

A kft. százzal bővíti 230 fős hazai létszámát, és összesen 500 dolgozót foglalkoztatnak.

Az 1999-ben alapított cég eddig összesen 30 milliárd forintot fordított beruházásokra, és 2013-ban létrehozta a Vajda-Papír Skandinávia nevű céget, amelynek norvégiai üzeme 25 ezer tonnás kapacitással működik. A beruházási érték 1,33 milliárd forint volt. A skandináv piac azért fontos a Vajda Papír számára, hiszen bizonyos termékkategóriákban, így például a konyhai papírtörlők esetében itt jelentősen magasabb az egy főre jutó fogyasztás, mint Európa más országaiban.

A céggel kapcsolatban korábban GVH-vizsgálat folyt; az ún. papírzsepi-kartellben hét céget gyanúsítottak rendszeres egyeztetésekkel és érzékeny üzleti információk megosztásával, de a hatóság hároméves vizsgálat után bizonyítékok hiányában ejtette a vádakat.

 A vállalkozás 2017-ben 19,7 milliárd forint nettó árbevétel mellett 124 millió forint adózott eredményt ért el. Az idei várható árbevételük 26 milliárd forint lesz, 2019-ben pedig a dunaföldvári termelésnek köszönhetően húsz százalékkal haladja majd meg a 2018-ast. A cég a teljes magyar kivitel majdnem háromnegyedével jelenleg a higiéniai papíráruk legjelentősebb hazai exportőrének számít, és kizárólag magyar tulajdonban van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két éve 540 km/h-val csapódott a Marsba egy űrszonda, most megint odaküldünk egy robotot

Két éve 540 km/h-val csapódott a Marsba egy űrszonda, most megint odaküldünk egy robotot

Már a vadon élő állatok ürülékében is ott vannak a (nagyon kicsi) műanyagdarabok

Már a vadon élő állatok ürülékében is ott vannak a (nagyon kicsi) műanyagdarabok

Végleg leszámolna a Fidesz Botkával Szegeden

Végleg leszámolna a Fidesz Botkával Szegeden

A XVI. kerületben is a Fidesz győzött, ott a Momentum ellen

A XVI. kerületben is a Fidesz győzött, ott a Momentum ellen

"Mégis mi folyik itt?!" – Tüntettek a lezárt Elios-ügy miatt az NNI épületénénél

"Mégis mi folyik itt?!" – Tüntettek a lezárt Elios-ügy miatt az NNI épületénénél

Megfulladok, vegyétek le a fejemről a zacskót – ezek voltak Hasogdzsi utolsó szavai

Megfulladok, vegyétek le a fejemről a zacskót – ezek voltak Hasogdzsi utolsó szavai