szerző:
hvg.hu

Folytatódott a Mészáros-lapok zuhanása, az elmúlt két évben a vásárlók majdnem 22 százalékát veszítették el a lapok.

A harmadik negyedév sem hozott fordulatot, a Mészáros Lőrinchez köthető vidéki lapok körében egyre jobban fogynak a vásárlók – írja az Mfor.hu a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség adatai alapján.

A lapok értékesített példányszáma három hónap alatt átlagosan 2,5 százalékkal zsugorodott, ez mintegy 5000 vevőt jelent. Éves bázison átlagban több mint 13 százalékos a vásárlók lemorzsolódásának aránya, ugyanis míg egy évvel ezelőtt a vidéki lapokból még közel 225 ezer példány kelt el, 2018 harmadik negyedévében már a 195 ezret sem érte el az eladások száma.

Két évvel ezelőtt, amikor Mészároshoz kerültek a vidéki lapok, az értékesítés még meghaladta a 249 ezret, így a teljes Mészáros-érát nézve, vagyis az elmúlt két évben a vásárlók majdnem 22 százalékát veszítették el a lapok.

A legnagyobb lemorzsolódás a Naplóhoz köthető, itt 27,3 százalékos, így már a 23 ezret sem éri el az értékesített példányszám. A második legtöbb olvasót a Dunaújvárosi Hírlap veszítette (26,4 százalék), míg a harmadik legnagyobb vesztes a Mészáros lakóhelyén is terjesztett Fejér Megyei Hírlap, 25,7 százalékos mínusszal.

A 2017 utolsó negyedéve óta az Andy Vajna tulajdonában lévő Lapcom kiadványai is éles zuhanásnak indultak idén, bár értesülések szerint még az idén Mészároshoz kerülhet ez a portfólió is. Az Mfor.hu úgy tudja, decemberben zajlik majd le a tulajdonosváltás.

A Mészáros Lőrinchez egyelőre még nem köthető további vidéki lapok közül a Heinrich Pecina által birtokolt Russmedia-kiadványok még tartják magukat: a Kisalföld és a Délmagyar esetében nem olyan mértékű a beszakadás.

Az Mfor.hu hozzáteszi, bár a Népszava a Népszabadság és a Magyar Nemzet megszűnésével új vásárlók ezreire tett szert, az ebből fakadó növekedés most megtorpanni látszik, de éves szinten a Népszava még mindig 6 százalékos pluszban van. A Nemzeti Sport viszont negyedéves bázison növelni tudta az eladásait, de éves szinten még mindig mínuszban van.

A napilapok közül a legnagyobb zuhanást a Blikk könyvelte el, egy év alatt a vásárlói ötödét veszítette el a lap, miközben a Bors olvasói ennél kisebb mértékben fogyatkoztak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen