szerző:
hvg.hu

Az AFP tudósítója a nemrég megnyitott szír–jordániai határállomáson járt, Nassibban, és megdöbbent azon, amit látott.

Találkozott például a szír Bahan al-Masrival, aki süteményeket árul a Jordániából érkező bevásárlóturistáknak. Naponta kb. harminc dobozt ad el, csomagonként négy dollárért. A beszerzési ár lényegesen alacsonyabb, tehát jócskán van haszon. Masri korábban az egyik kormányellenes lázadó csoport hadseregében szolgált. Nem jószántából. Amikor az Aszad-ellenes felkelők átvették Deraa tartomány irányítását 2011-ben, nem volt más választása, mint beállni a hadseregükbe. Ezért tisztes fizetést kapott, el tudta tartani a családját, már ha életben marad. Neki ez sikerült, és a konfliktust helyi szinten lezáró egyezményből is jól jött ki. Nem akarta, hogy sok zsoldos társához hasonlóan, áttelepítsék egy másik, még a lázadók által irányított szíriai országrészbe. Inkább maradt, és katonából kereskedő lett. Igaz, még fenyegeti az a veszély, hogy a szíriai állam rajta is érvényesíti a hadkötelezettséget, tehát behívhatják katonai szolgálatra.

Az AFP tudósítója beszélgetett egy taxisofőrrel is, aki naponta tehetős jordániaiakat visz Damaszkuszba. Részben turisztikai, részben bevásárlási célból rohanják meg mostanában Szíriát a szomszédos ország polgárai. A szíriai élelmiszer árak ötven százalékkal alacsonyabbak, mint a jordániaiak és ugyanez érvényes az üzemanyagra is. Tehát a szír sofőr jordániai turistákat visz Damaszkuszba, ott teletankolja az autóját, majd telerakja friss zöldségekkel, süteményekkel és ruhaneművel a csomagtartót. Az árucikkeket a kishatárforgalom áldásait élvező jordániaiaknak adja el.

Egy, a határátlépésre türelmesen váró jordániai elmondta az AFP-nek, hogy a háború előtt naponta jártak át Szíriába, főleg Damaszkuszba, ahol a vendéglők fantasztikusak és jóval olcsóbbak, mint Jordániában. Hat év szünet után, legalábbis ezen a szakaszon, újra megnyílt a határátkelő és be is indult újra a jordániai bevásárlóturizmus. Ez persze bevételeket hoz a szír gazdaságnak is. Mindebben az a fura, hogy a külvilág Szíriát jelenleg a világ egyik legszörnyűbb országának tartja, nem alaptalanul. De vannak olyan mikrorégiók, ahol a hirtelen teremtett és persze törékeny béke nagyon gyors gazdasági fellendülést hoz. És még egy, némi optimizmusra okot adó fejlemény: a tudósító több olyan járművet is látott, amelyekben szír menekültek tértek haza Jordániából. (via AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Mindig egy pingvinekkel teli szigetre vágyott? Most megveheti

Mindig egy pingvinekkel teli szigetre vágyott? Most megveheti

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak

Hivatalos: januártól emelkednek a nyugdíjak