szerző:
Lengyel Miklós

Zéró toleranciát hirdetett meg a "külföldiekkel” szemben Mlada Boleslav polgármestere, aki maga is bevándorló családból származik.

Raduan Nwelati ősei Szíriából érkeztek a cseh autóipar fellegvárába, a 45 ezer lakosú Mlada Boleslavba, ahol októberben újra megválasztották a migráns hátterű polgármestert, aki az ODS mérsékelt jobboldali párt színeiben kormányozza a kisvárost. De hogy kerülnek migránsok Mlada Boleslavba, ha Andrej Babis miniszterelnök sziklaszilárdan kitart a zéró migráns visegrádi elve mellett?

Ezek a migránsok nem azok a migránsok
 

A 10 milliós Csehországban 250 ezer betöltetlen munkahely van és 100 ezer vendégmunkás, vagyis migráns. Ők elsősorban Ukrajnából és Lengyelországból érkeztek. Vagyis szláv testvérek, de Mlada Boleslavban mégiscsak bajkeverőknek számítanak. A vádak szerint részegesek és kikezdenek a nőkkel. A német közszolgálati Deutsche Welle helyszíni riportjában megszólaltat egy ilyen ukrán vendégmunkást, aki fékalkatrészeket szerel össze a Skoda-gyárban. Panaszkodik a munkásszállásra, a vándor életmódra. Szerinte a Skoda nem biztosít megfelelő életfeltételeket. A Deutsche Welle persze megkérdezte a Skodát is, de a cseh ipar autóóriása elutasította az interjúkérést.

A Skoda 1991 óta a Volkswagen tulajdona

A szakszervezetek gyakran hivatkoznak erre, amikor béremelést követelnek, hiszen a kereseti lehetőségek jócskán elmaradnak a németországi bérek mögött. A cseh szakszervezetek konkurenciát látnak az ukrán és lengyel vendégmunkásokban. A munkaadó az ő importjukkal rontja a szakszervezetek tárgyalási pozícióját a bértárgyalásokon. Mi a megoldás?

Jöjjenek a robotok!

Karel Capek találta ki a robot kifejezést és cseh földön azóta is népszerűek az olyan munkavállalók, akik nem kérnek bért és nem dúlják fel a kisvárosok nyugalmát. A helyi közvélemény amellett van, hogy a Skoda oldja meg a munkaerő-problémáit a robotokkal és ne importáljon embereket. Nemcsak muszlim, de lengyel és ukrán vendégmunkásokból sem kérnek Mlada Boleslavban.

Sokan élnek jól a migránsokból, de kevesen gondolnak bele, milyen az élete egy vendégmunkásnak

A zöldek képviselője a városi önkormányzatban sokkal megértőbb a vendégmunkások problémái iránt, mint a polgármester, pedig fiatal nő, aki maga is nemrég még a Skoda művekben dolgozott. Szerinte rosszul van megszervezve a munkaerő importja, ezért olyan sok a feszültség a helyi lakosság és a vendégmunkások között. A gond az, hogy mind a Skoda, mind a helyi önkormányzat csak a legszükségesebbet költi a vendégmunkásokra. A polgármester inkább a rendőrségre költi a pénzt – nyilatkozta a zöldek képviselője a cseh autóipar fellegvárában.

Mi a megoldás? A vendégmunkások elhúznak Németországba!

Legalábbis ezt jósolja a Deutsche Welle. Az új bevándorlási törvény ugyanis lényegesen megkönnyíti a szakképzett munkaerő importját Európa első gazdaságába, ahol több százezer ember hiányzik a piacról. Ha életbe lép az új törvény, akkor a vendégmunkások veszik a sátorfájukat, és odébb állnak egy házzal. Lehet, hogy ehhez még céget sem kell váltaniuk. Nem kizárt, hogy maga a Volkswagen telepíti át a vendégmunkásokat Csehországból Németországba, ahol magasabbak a bérek és a szociális juttatások. Ráadásul jóval nagyobb a tolerancia a külföldi munkavállalók iránt, mint Csehországban. Igaz, hogy a muszlimokkal kapcsolatban megfogalmazódtak ellenérzések, de a kelet-európai munkavállalók minden gond nélkül illeszkedtek be Németországban. Csehországnak pedig maradnak a robotok, akik nem rúgnak be, és nem zaklatják a nőket, mint a lengyel és ukrán vendégmunkások olykor megteszik Mlada Boleslavban, a Skoda központjában, ahol egy migráns polgármester szervezi a populista kampányokat a bevándorlók ellen Csehországban. (via Deutsche Welle)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén