szerző:
hvg.hu

92 éves korában meghalt Albert Frere, aki a 270. és a 280. hely között ingázott a Forbes listáján, amely a világ leggazdagabb embereit gyűjti össze.

Frere a maga több mint ötmilliárd eurós nettó vagyonával, és az ezt jóval meghaladó tőzsdei, sőt politikai befolyásával a tízmilliós ország határain messze túlnyúló érdekeket érvényesítő erővel rendelkező pénzember volt. 1926-ban született Charleroi-ban, amely akkor a belga és az egész európai acélipar egyik központja volt. Az iskolában nem volt éltanuló, sőt. De egy kicsi, fémalkatrészeket forgalmazó cégben hamar bizonyította: elképesztő érzéke van a jó üzletekhez. Eleinte csak szögekkel kereskedett, de aztán megszerezte az egyik legnagyobb helyi céget, a Frere-Bourgeois acélművet.

A hagyományos nehézipar még az ötvenes-hatvanas években is virágzott. Frere cége akkor már az első volt Belgiumban, és remek üzleteket kötött az akkori Szovjetunióval és Latin-Amerikában. Nem sokkal később megszerzett egy acéllemezeket gyártó üzemet is. A nyolcvanas évek elején érződött, hogy a klasszikus acélipar válság felé tart. Frere gyorsan lepasszolta üzemeit a belga államnak, és új ágazatokba tette át a pénzét.

Az időközben általa létrehozott GBL holding befektetési alap a Lafarge Holcim francia építőipari óriásban, a Pernod Ricard italgyártó cégben, illetve az Adidasban szerzett jelentős tulajdoni hányadot. De aztán, például a Total energiai világcégben, az Imerys ritka ásványokat kitermelő vállalatban, illetve a szakmai hitelesítést kiadó nemzetközi SGS vállalkozásban is 15 százalékos tulajdonrészt szerzett.

Albert Frere 2015-ben a GBL vezetését átengedte az általa kijelölt utódoknak, de azért leszögezte egy nyilatkozatában:

Az én szótáramban a nyugdíj szó nem létezik

Vagyis még aggastyánként is napi rendszerességgel tartotta rajta a szemét milliárdos üzletein. Ezek a szemek most végleg becsukódtak. A cégei, korábban az ő személyes irányításának köszönhetően komoly befolyással voltak a párizsi tőzsdére is. Szóval a kérdés a levegőben marad, mert lehet, hogy a „sivatagban is homokot eladni képes” üzleti zseni nélkül a vállalatbirodalom már nem lesz a régi. (via AFP)

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén