szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lázár János a kormánytól várja a tízezer hektáron gazdálkodó, két éve állami tangazdaságként működő Ménesbirtok elidegenítési tilalmának megoldását. Akkor „védetné le” a birtokot politikus, ha kész lesz, azaz korszerűsítették azt.

Milliárdokat költ a kormány az utóbbi években a magántulajdonostól „einstandolt” mezőhegyesi Ménesbirtokra, amelynek a tulajdonosi jogköreit az állam nevében Lázár János gyakorolja, miután a gazdaság, állami tangazdaságként a mintagazdaság státuszát is megkapta.

A mezőhegyesi Ménesbirtokot 2004-ben privatizálták, majd 2013-ban a közel tízezer hektáros állami terület földrészleteit pályázatra írták ki, akkor még csak a bérleti jogra lehetett jelentkezni. Az akkori tulajdonos előhaszonbérleti jogát nem vették figyelembe, ezért a magáncég vezetője pert indított. Mindezek ellenére a pályázaton eredményt is hirdettek, amelyek közel felében Simonka Györgyhöz közel állók nyertek. Az eredmények miatt sorozatos tüntetéseket szervezett az ellenzék, majd a kormány végül semmisnek mondta a pályázaton elnyert földrészletekre kötött szerződéseket. A pályázók kártalanítása után pedig állami tangazdasággá alakították a Ménesbirtokot. A választásokig Farkas Sándor, a mezőgazdasági bizottság akkori alelnöke vezette a tangazdaságot, majd a tavaly tavaszi parlamenti választások után Lázár János kapta meg a feladatot úgy, hogy közben az állam tulajdonosi jogait is ő gyakorolja. Lázár János rendszeresen beszámol a közösségi oldalon az elvégzett munkájáról, a közelmúltban a Békés Megyei Önkormányzat képviselőivel találkozott, ott jelentette be, hogy kétharmados törvénnyel védené a birtokot attól, hogy ismét magánkézbe kerüljön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felsorolni is nehéz, annyi feladatot kapott Novák Katalin

Felsorolni is nehéz, annyi feladatot kapott Novák Katalin

Újabb kézilabdázók fertőződtek meg a Fradinál

Újabb kézilabdázók fertőződtek meg a Fradinál

A tanárok pénztárcája is megérezheti a hiányos karanténszabályt

A tanárok pénztárcája is megérezheti a hiányos karanténszabályt