szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jóváhagyták a Fiat Chrysler és a PSA egyesülésének végleges feltételeit, 2020 végén vagy 2021 elején zárulhat a fúzió.

Véglegesítette és jóváhagyta az egyesülés feltételeit a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) és a PSA Peugeot-Citroen – jelentette be a két autógyártó vállalat közös közleményben.

A kötelező érvényű fúziós előszerződés elfogadásával a két cég újabb nagy lépést tett a világ negyedik legnagyobb, mintegy 50 milliárd dollár tőkeértékű autóipari csoportjának létrehozása felé.

A PSA és a Fiat Chrysler Automobiles megtartaná összes autómárkáját az egyesülést követően is, és nem tervezik egyetlen egy gyár bezárását sem. Az FCA-hoz tartozik a Fiat, az Alfa Romeo, a Lancia, a Chrysler, a Dodge, a Jeep és a Maserati, a PSA pedig a Peugeot-val, a Citroennel, az Opellel, a DS-szel és a Vauxhall-lal száll be a közösbe.

A szükséges engedélyek beszerzése után 12-15 hónapon belül mehet végbe a fúzió, amelynek révén a Volkswagen, a Renault-Nissan és a Toyota után a világ negyedik legnagyobb autógyártója jön létre.

A két vállalat október 31-én jelentette be, hogy tárgyalásokat indított az egyesülésről. Az 50-50 százalékos tulajdoni részarányú fúzióval egy több mint 400 ezer munkavállalót foglalkoztató, évente 8,7 millió gépjárművet gyártó és közel 170 milliárd eurós bevételt termelő óriásvállalat jön létre.

Az új vállalat székhelye Hollandiában lesz, de részvényeit továbbra is a párizsi, a milánói és a New York-i tőzsdén jegyzik. Az összevont csoport elnöke John Elkann, az FCA jelenlegi elnök, az alapító Agnelli család örököse lesz, míg a vezérigazgatói tisztségbe Carlos Tavares, a PSA jelenlegi vezérigazgatója kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó Márta hvg360

Óriás születik: házasodik a Fiat és a Peugeot

A piacszerzés és a választékbővítés mellett mindenekelőtt az autóipar technológiai kihívásai sarkallták a két csoportot arra, hogy megpróbálják összekötni az életüket.

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Több tucat budapesti utasát Londonban hagyta a Wizz Air

Több tucat budapesti utasát Londonban hagyta a Wizz Air

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet