szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint nem sikerült megállapodni a Metro áruházlánc vezetőségével a 2020-as alapbérről, így lényegében a dolgozókra van bízva, elfogadják-e a cég ajánlatát. A Metro szerint akkor fognak tájékoztatást adni a tárgyalások eredményeiről, ha lesznek ilyenek.

Nem köttetett bérmegállapodás a Metrónál, mert az alapbér tekintetében nem tudtunk olyan közös nevezőre jutni, amit mindenkét fél elfogadna - mondta a Napi.hu-nak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ).

Az egyeztetések végén már havi bruttó 3-4 ezer forintos különbségeken ment a vita, hogy azt megadja-e a munkáltató, vagy sem, ám végül nem adták meg. Ezután a szakszervezet tárgyalódelegációja felállt az asztaltól és a tárgyalást befejezettnek tekintették. “Ennél tovább nem tudunk jutni tárgyalásos úton és csak abban az esetben fogunk visszaülni, ha ehhez felkérést, illetve tömegtámogatást kapunk a munkavállalóktól” - mondta Karsai. Így a két partner lényegében a dolgozókra bízta, hogy az ajánlatot elfogadják-e.

Mészáros Beatrix, a Metro marketingigazgatója a következőket írta a lapnak: "megállapodtunk abban, hogy a szakszervezettel történő tárgyalások ezen szakaszában egyik fél sem kommunikál. Biztosak vagyunk benne, hogy ahogy a Metro vezetősége, úgy tárgyaló partnerünk is ehhez tartja magát. Természetesen a tárgyalások eredményéről, amint meglesznek, tájékoztatást fogunk adni".

Karsai szerint a Metro csütörtökön közleményben adta hírül munkavállalóinak, hogy az eredeti bérajánlatát kívánja érvényesíteni - vagyis azt amellyel a tárgyalások kezdetén előállt és amelyet a szakszervezet elutasított. Ez átlagosan havi bruttó 212 ezer forintos alapbért jelent az áruházi dolgozóknál, de mivel a nagykereskedelmi-láncnál 13. és 14, havi bért is fizetnek, ezért ténylegesen havi bruttó 247,3 ezer forintnak felel meg. (Bizonyos - például pénztárosi - munkakörökben ennél némileg magasabb bérszínvonal is elérhető.)

 

Eladta három ingatlanát a Metro Magyarországon

Egy osztrák ingatlanfejlesztő cég vásárolta meg az ingatlanokat. Az ígéretek szerint a vásárlók semmit sem fognak ebből érezni, mivel a Metro egyből vissza is bérelte az épületeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás