szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legnagyobb nyári zenei fesztiváloknál abban bíznak, hogy nyárra lecseng a pánik.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„A Sziget Zrt. változatlanul szervezi a júniusi VOLT, a Balaton Sound és az augusztusi Sziget Fesztivált” – írja a Népszava csütörtöki számában.

Legalábbis magánlevélben több érdeklődőt erről tájékoztattak a fesztiválok, valamint nyilvános felületeik sem utalnak arra, hogy elmaradnának a rendezvények. Facebook-oldalukon azonban néhányan eladásra kínálnak jegyeket, illetve érdeklődnek azok visszaválthatóságáról.

Ismert, a kormány szerdán kihirdette a veszélyhelyzetet a koronavírus miatt, rendkívüli jogrendet hirdettek az ország egész területére.

Ezzel pedig az ötszáz fő feletti szabad téri rendezvényeket is betiltották. A legnagyobb hazai fesztiválszervezőnél a Népszava ismeretei szerint abban bíznak, hogy a nyárra lecseng a pánik, így rendezvényeik megtarthatók. A társaságnál a témában a lapnak „egyelőre” nem kívántak nyilatkozni.

Gerendai Károly, a Budapest Park nevű koncerthelyszín, két Michelin-csillagos étterem és a Lupa Strand tulajdonosa, és Sziget-alapító a napilapnak azt mondta, a „fesztiválszervezők és a vendéglátósok már most komoly veszteségeket kénytelenek elkönyvelni a koronavíruspánik miatt”.

A piaci szereplők alapvetően vészforgatókönyveket készítenek és arra számítanak, hogy az intézkedések néhány hétig-hónapig maradnak hatályban – tette hozzá. Gerendai számított rá, hogy az Orbán-kabinet gyors, határozott lépésekkel igyekszik elejét venni a vírus terjedésének. Ugyanakkor változatlanul kérdésesnek tart néhány pontos feltételt. Kérdés például, mennyire számít tömegrendezvénynek egy strand. Saját vállalkozásai közül a mostani helyzet főképp a Budapest Park április-májusi koncertjeit fenyegeti. Az első puhatolózó tárgyalások már meg is indultak a fellépések esetleges időbeli elcsúsztatásáról. A döntés a Sziget nagyobb rendezvényeit, így a július eleji VOLT és Balaton Sound, valamint az augusztusi Sziget Fesztivált egyelőre nem érinti – vélekedett.

Abban bízik, hogy a nyáron a meleg vagy más miatt a vírus terjedése visszaszorul. A tervezett programok közül inkább talán a május végi Gourmet és a júniusi a Gyereksziget lehet veszélyeztetettebb szerinte. De nyomatékosította, hogy nincsenek pontos ismeretei, mert a Sziget rendezvényeinek szervezésben három éve nem vesz részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!