szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az NKM él a másodlagos banki azonosítók használatával, már nem csak bankszámlaszámmal lehet utalni.

Új fizetési megoldást kínál ügyfeleinek a Nemzeti Közművek (NKM), már nem csak bankszámlaszámra, hanem az újonnan bevezetett másodlagos azonosítókra, vagyis a [email protected] és [email protected] e-mail-címekre is indíthatják az ügyfelek az utalást.

Az NKM szerdai tájékoztatása szerint az új fizetési mód igénybe vételéhez az ügyfélnek be kell lépnie saját netbank felületére, ahol kedvezményezettnek a másodlagos azonosítóként szolgáló, a számlatípusnak megfelelő e-mail-címet kell beírnia.

Az másodlagos azonosítók (e-mail-cím, telefonszám, adószám) használata az azonnali fizetési rendszer bevezetése óta lehetséges. Ezeket bármely banki ügyfél rögzítheti a saját bankszámlájához, ezt követően a rögzített másodlagos azonosító megadásával is lehet részére utalásokat kezdeményezni. A másodlagos azonosító csak a bankszámla azonosítására szolgál, a tranzakció természetesen a bankszámlára érkezik.

A magyarok azonnal rákaptak az azonnali fizetésre

Intenzíven használják a bankok ügyfelei a március 2-án indult azonnali fizetés rendszerét (AFR) - derül ki a nagyobb pénzintézetek által az első hét tapasztalatairól a hvg.hu-nak adott válaszokból Használat alatt nem azt kell érteni, hogy sok százezer tranzakció teljesült az AFR-en keresztül - a 10 millió forint alatti, elektronikus csatornán indított, egyszeri átutalások ugyanis automatikusan ezen a rendszeren mennek át.

Az NKM-nél továbbra is működik a bankszámlaszámra történő utalás, tehát az ügyfél választhat, hogy melyik azonosító használatával utalja a számlája összegét.

A banki átutaláson kívül az NKM több, otthonról kezdeményezhető számlafizetési módot is kínál. Az egyik ilyen az NKM Földgázapp és NKM Áramapp használata, amely mind IOS, mind Android okostelefonról használható. A használathoz a letöltés után csak regisztrációra van szükség és megtekinthetők a fizetendő számlák, amelyek az applikáción keresztül is befizethetők. Ezen kívül az NKM csoportos beszedéssel történő számlakiegyenlítést is lehetővé tesz ügyfelei számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!