szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy olyan cég oktatóvideóit használják az előképzésen, amelyik már 3 éve is befutó volt egy állami közbeszerzésen.

A járvány miatt munkanélkülivé válók számára találta ki a kormány az állami online informatikusképzést, amivel új szakmát szerezhetnek a jelentkezők. Ennek előfeltételéül szabtak egy nyolchetes képzést, ami után belevághatnak a sikeres vizsgázók a kódolások tanulásába.

Az Index azt próbálta kideríteni, melyik céget bízzák meg az előképzéssel, a videós anyagok elkészítésével, illetve a vizsgák kiértékelésével.

A kormány előállt egy félkész dologgal, de ingyen van, tessék regisztrálni!

Hasznos dolog az ingyenes állami informatikai alapoktatás, de programozó ettől senkiből sem lesz, a karrierváltáshoz kevés. A kormány azt ígéri, fognak ráépülni szakképzések, de egyelőre nem tudni, milyenek és milyen keretek közt. Mindenesetre elkezdeni, kipróbálni nem árthat.

A lap az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól azt a választ kapta, hogy az előképzést az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) bonyolítja le. Az IKK vezetője azt mondta, hogy az alapozó képzést a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal közösen szervezi különböző feladatok mentén.

Konkrétumokat nem árultak el, az pedig nem volt túl életszerű, hogy az alapvetően adminisztrációs feladatokat ellátó állami intézmények maguk csinálnák a képzést.

Végül az előképzés oktató anyagaiból derült ki, hogy a Training360 Kft. nevű cég videóit használják, feltüntették a logójukat és a videókon szereplők is gyakran céges pólót viselnek. Az Index a vállalkozással kapcsolatban azt írja, hogy egyszer már furcsa körülmények között elnyert egy állami tendert: a Training360 úgy nyerte meg a 2017-ben meghirdetett informatikai képzés lebonyolítását, hogy övék volt az egyetlen érvényes ajánlat.

Az egyelőre nem derült ki, hogyan választották ki a céget a képzésre és mennyi pénzt fizet mindezért az állam. Ennek a lap szerint semmi nyoma az uniós tenderkeresőn, pedig a program száz százalékban uniós támogatásból valósult meg a GINOP-6.2.8-20 program keretében.

Az Index megkereste a Training360-at is, ők azt válaszolták, hogy ők is csak annyit tudnak a képzésről, amennyi a hivatalos tájékoztató honlapon fent van.

Hétfő délután közleményt adott ki az ITM a képzésről. Az minisztérium azt állítja ebben, hogy "a tananyagtartalmat a legnagyobb hazai képzők térítésmentesen ajánlották fel a program számára. Az alapozó program állami infrastruktúrán keresztül valósul meg, európai uniós forrás felhasználása nélkül."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máig megoldatlan rejtély az LGT Amerikába szökött gitárosának halála

Máig megoldatlan rejtély az LGT Amerikába szökött gitárosának halála

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Budapesten

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Budapesten

Felöklelte és kis híján megölte gazdáját egy bika Hercegszántónál

Felöklelte és kis híján megölte gazdáját egy bika Hercegszántónál