szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A heti pihenőidő, illetve a heti pihenőnap beosztása egyenlőtlen munkarend esetén sokszor okozhat fejtörést. A Kúria mozdonyvezetők ügyében döntött – ezt az ítéletet mutatta be az Adózóna.

Mozdonyvezetők fordultak a bírósághoz, akik havi munkaidőkeretben végezték munkájukat, és elszámolási vitába keveredtek a munkáltatójukkal. Rendkívüli munkavégzésre járó bérpótlék megfizetését kérték, valamint azt, hogy a bíróság mondja ki, a munkáltató jogellenesen foglalkoztatta őket, amikor nem biztosította számukra a minimális 42 óra heti pihenőidőt – írta az Adózóna.

A mozdonyvezetők azzal érveltek: a kollektív szerződés úgy rendelkezik, hogy minden héten legalább 42 óra pihenőidőt kell biztosítani számukra, úgy, hogy abban benne legyen egy teljes naptári nap pihenőidő, és a munkaidőkeret egy hónapjában átlagosan legalább heti 48 óra pihenőidőt kell kapniuk. A bíróság első fokon nekik adott igazat, másodfokon a munkáltatónak, így az újabb fellebbezés után már a Kúria elé került az ügy.

Amikor valaki általános munkarendben dolgozik, a helyzet egyszerű, a heti két pihenőnap általában szombatra és vasárnapra esik. Az egyenlőtlen munkaidő-beosztásnál ettől el lehet térni, de az elszámolási időkeret átlagában biztosítani kell az előírt pihenőidőt és pihenőnapokat.

A Kúria elvi jelentőségű kérdésben döntött: amikor a munkáltató nem heti pihenőnapot, hanem csak heti pihenőidőt biztosít, jelentősen megrövidíti a munkavállaló tényleges pihenésének időtartamát. Ez a rendszer egy jóval intenzívebb munkavégzést jelent, amely hosszú távon a munkavállaló egészségi és szociális helyzetét is érinti.

A Kúria megállapította, hogy a munkavállalók jogszerűen igényeltek rendkívüli munkaidőre járó díjazást a különbözetként jelentkező időtartamokra.

Ha heti pihenőidőt számolnak el, akkor a munkáltató köteles hetenként legalább 40 órát kitevő pihenőidőt biztosítani munkavállalója számára, úgy, hogy a 40 órán belül legyen egy teljes naptári nap. Ha a munkáltató a kollektív szerződésében rögzített heti 42 óra pihenőidőt nem osztja be, a különbözetként jelentkező időtartamot úgy kell tekinteni, mintha a munkavállaló a heti pihenőnapján rendkívüli munkaidőben dolgozott volna, és e szerint illeti meg az adott időtartamra díjazás.

Megrendelhető a HVG Munkajog 2020-as különszáma, amely tartalmazza az előző kiadvány megjelenése óta beiktatott törvényi módosításokat, továbbá a Covid–19 vírus okozta rendkívüli jogalkotási rendben született munkaügyi kormányrendeleteket, valamint ezek magyarázatát is. A jogszabályok gyakorlati alkalmazását szerződésminták, kérdésekre adott szakértői válaszok, bírósági és kúriai esetek ismertetése segíti.

A HVG Munkajog 2020-as különszámát ide kattintva is megrendelheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!