szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

531 munkás érkezik a lengyel Gliwicze városából Észak-Franciaországba – közölte a Peugeot vezetősége még múlt csütörtökön. Szombatra azután meggondolták magukat: inkább hazai munkavállalókat vesznek fel. Mi történt?

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A francia gyárak beindultak, a lengyelek még nem – ezzel indokolta első körben a Peugeot vezérkara a tervet, mely során három hónapra alkalmaztak volna lengyel vendégmunkásokat.

Nem most találták fel a spanyolviaszt: Franciaországban másutt is már működik a modell, Metzben például, ahol a sebességváltókat gyártja a Peugeot, hétfőtől 50 lengyel vendégmunkás kezdte meg a munkát. Ők Gliwicze-ből érkeztek, ahol a Peugeot átvette a helyi Opel-gyárat.

Amikor a kormány hívogat

Az ügy a kormány figyelmét is felkeltette, így Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter megpróbálta meggyőzni a Peugeot vezérkarát, hogy inkább hazai munkaerőt alkalmazzon a lengyel vendégmunkások helyett.

A miniszterasszony azonban nem járt sikerrel. A Le Monde értesülései szerint ekkor a pénzügyminiszter Bruno LeMaire is felvette a telefont, és a Peugeot vezérigazgatóját hívta. Nem lehet tudni, hogy pontosan mi hangzott el, de Carlos Tavares vezérigazgató visszavonta az eredeti elképzelést. Bruno LeMaire minden bizonnyal arra hívta fel a Peugeot-főnök figyelmét, hogy az autógyár akkor számíthat állami segítségre, ha a helyi munkaerőt preferálja.

Ezekután a cég egyik vezetője úgy fogalmazott hétfőn a Le Monde-nak, hogy "Bizonytalan a gazdasági helyzet: az autóipart különösen megrázta a vírus válság. A kormány segítséget ígért, de ennek feltétele, hogy az új járművek megfeleljenek a szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. Az autóipar rendkívül nehéz helyzetét nem hagyhatjuk figyelmen kívül.”

Vegyes csapatok

Teljes visszavonulóról tehát nincs szó, a Peugeot egyelőre visszább lépett, de a szóvivőjük szerint vegyes csapatokban gondolkodnak: vagyis a helyi munkaerőt és a lengyel vendégmunkásokat együtt alkalmaznák hosszabb-rövidebb ideig.

Persze nem azonos körülmények között: a lengyel vendégmunkások igen egyszerű körülmények között éltek volna Észak-Franciaországban, és kevesebbet is kerestek volna, mint a helyiek. Sőt, egy szakszervezeti vezető éppen arról panaszkodott, hogy szinte nomád körülmények között kénytelenek élni a vendégmunkások.

"A szívemhez kaptam amikor a lengyel vendégmunkásokról értesültem" – nyilatkozta mindezek ellenére egy francia munkásnő a Le Monde tudósítójának. A francia munkások nem csak ezért dühösek: szerződésük lejár július elsején, és a Peugeot nem hagy kétséget afelől: nem akarja azt meghosszabbítani. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy a vírusválság idején a bérük 84 százalékát kapták meg, a nyitás után ez lement 50 százalékra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben

Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben

Aggódik az önkormányzat: kiemelt beruházás lett a Radetzky-laktanya átépítése

Aggódik az önkormányzat: kiemelt beruházás lett a Radetzky-laktanya átépítése

Joe Biden választása –  Kamala Harris, a női Obama

Joe Biden választása – Kamala Harris, a női Obama