szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BAZ megyei katasztrófavédelemhez május elején érkezett kérdés a Viresol egy januári ügye miatt, most adtak rá választ.

Közérdekű adatigényléssel fordult a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz május 8-án egy Borsi Miklós nevű férfi, hogy megtudja, mire jutottak a hatóságok egy januári környezetszennyezéses ügyben, amelyben a Mészáros Lőrinchez köthető Viresol Kft. volt az érintett.

A hatóság most, június vége felé küldte meg válaszát Borsinak, amelyet az adatigénylő a hvg.hu-hoz is eljuttatott. A hatóság válasza szerint a BAZ megyei katasztrófavédők a január 15-én érkezett bejelentés alapján mintavétellel egybekötött helyszíni ellenőrzést tartottak.

Az ügy részleteiről korábban az Átlátszó írt. Cikkük szerint január 15-én telefonon (ismételt) bejelentés érkezett a Viresol Kft. képviselőjétől az igazgatóságra, amely szerint éjjel komolyabb üzemzavaruk volt, és amely során nagy mennyiségű cefre jutott ki az Őzse-völgyi tározót tápláló vízfolyásba.

Ez az Átlátszó szerint nagyjából 10 és 50 köbméter közötti becsült mennyiség volt.

Mindez azért is érdekes, mert a katasztrófavédők mostani válasza szerint gyakorlatilag semmi nem történt. Mint fogalmaztak, a szakemberek az ellenőrzés során megállapították, hogy "a gabonatároló silók és a malom melletti területek burkolt felületeiről összegyűjtött csapadékvíz tisztítására szolgáló ülepítő műtárgyból

elfolyás nem történt, a környezetbe nem került a jogszabályban meghatározott határértéket meghaladó szennyezett víz, ezért külön eljárásra, valamint bírság kiszabására okot adó körülmény nem állt fenn".

A hatóság válaszában közölte azt is, hogy "a BAZ MKI 2020. április 9-én kelt határozata a 2019. évi és 2020. januári eseményekkel összefüggésben a környezetkárosodás megelőzésére kötelező, az üzemelés biztonságát szolgáló rendelkezéseket tartalmazza".

A környéken korábban és azóta is több szennyezés történt, az egyikben bírságot is kiosztottak, igaz, a büntetést nem a Viresol kapta.

Ha a fél ország Mészáros Lőrincé, nehéz másra kenni a visontai környezetszennyezést

Furgonnal követték a HVG újságíróit a Viresol gyáránál, csak mert fotókat készítettek a szennyezési botrányba keveredett üzemnél. Az Orbán-kormánynak tíz év alatt sikerült elérnie, hogy akkor se lehessen bízni a hatóságokban, ha esetleg igazat mondanak. A pénznek mégiscsak van szaga: büdös, és leginkább a záptojáséhoz hasonlítható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!