szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egykori Airbnb-s lakások megjelentek az albérletpiacon, most már az egyetemekre felvett diákokra várnak a lakást kiadók.

Február óta 10 százalékkal csökkent az átlagos budapesti albérletár – olvasható az ingatlan.com elemzésében. A Várban, a pesti Belvárosban és a Terézvárosban ennél is nagyobb, 15-20 százalékos volt a csökkenés.

A koronavírus-járvány miatt lényegében lenullázódott a külföldi turisták száma, így az Airbnb máris nem jó üzlet, ezek a lakások megjelentek az albérletpiacon. Közben pedig a kiadó lakások tulajdonosai készülnek a főszezonra, mivel közeledik a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése.

A vidéki egyetemi városokban a rövid távú lakáskiadás az utóbbi években nem volt annyira elterjedt, így ott nem okozott a budapestihez hasonló visszaesést a turizmus hanyatlása. Az érintett városokban eltérően alakultak az árak a járvány előtti helyzethez képest. Míg Debrecenben 5 százalékkal 105 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj, Győrben 8 százalékkal 110 ezer forintra csökkent. Miskolcon a 85 ezer forintos átlag lényegében stagnálásnak felel meg. Pécsen és Szegeden sem módosultak az átlagos bérleti díjak, ott maradt a 90, illetve a 100 ezres szint.

Az elemzés szerint, ha az egyetemeken szeptembertől digitális oktatással indul a tanév, az csökkentheti az albérletek iránti keresletet. Ugyanakkor számos felsőoktatási intézmény kevesebb kollégiumi férőhelyet biztosít a diákoknak a járvány elleni védekezés miatt, ami növelheti az igényt a kiadó lakásokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

A válság megmutatta, hogy sokkal nagyobb a gond az albérletpiacon, mint előtte gondoltuk

Attól, hogy esnek a bérleti díjak, még megmaradtak az albérleti piac régi problémái. A jogi szabályozás túl bonyolult, mégis kimaradt belőle a bérlő és a bérbeadó sok joga és kötelessége, az pedig a válság idején jól látszik, hogy nemcsak az albérlők, hanem a lakást kiadók oldalán is nagy a bizonytalanság. A Habitat for Humanity összefoglalta az albérletpiac mostani helyzetét, és több javaslattal is előállt.

Koronavírussal került kórházba Rost Andrea

Koronavírussal került kórházba Rost Andrea

Mindenkori mélypontja közelébe zuhant szerda este a forint

Mindenkori mélypontja közelébe zuhant szerda este a forint

Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés

Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés