szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az áprilisinál kisebb volt az ipar visszaesése májusban, de az egy évvel korábbi termelés több, mint negyede így is eltűnt.

2020 májusában az ipari termelés volumene a nyers adat szerint 30,7, a munkanaphatástól megtisztítva 27,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Ez már némi javulás ahhoz képest, hogy áprilisban 36,6 százalékos volt a visszaesés. Áprilisról májusra 15,6 százalékkal nőtt az ipar.

©

A részletes adatokra még várni kell, annyi biztos, hogy a koronavírus-járvány hatására a feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. Kiugró visszaesés volt a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása ennél kisebb mértékben csökkent.

A termelés az év első öt hónapjában összesítve 13,8 százalékkal kisebb volt, mint 2019 január–májusában.

Virovácz Péter, az ING elemzője azt írta az adatokról: jó hír, hogy a korrekció májusban elindult, a korlátozások enyhítése érdemben segítette az ipart. Az elmaradt rendelések legyártása most jó hajtóerőt jelent – a kérdés az, hogy meddig marad ez így, és mikor jelentkezik a globálisan csökkenő ipari kereslet, valamint a jelentősen csökkenő rendelésállomány hatása. Az elemző most azt valószínűsíti, hogy a következő hónapokban még kedvező adatokat látunk majd, de az ősszel ismét lassulhat az ipari növekedés, így a válság előtti termelési szint elérésére idén kevés esély van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatért Magyarország áramfogyasztása a járvány előtti időszakéhoz

Visszatért Magyarország áramfogyasztása a járvány előtti időszakéhoz

Lövések dördültek a Fehér Háznál, Trumpot kivitték a sajtótájékoztatóról

Lövések dördültek a Fehér Háznál, Trumpot kivitték a sajtótájékoztatóról

A Michelin-csillagos Costes résztulajdonosai védik vagyonukat

A Michelin-csillagos Costes résztulajdonosai védik vagyonukat