szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre kevésbé vonzó, egyre kevésbé ingyenes, de még mindig nagyon bizonytalan a kormány ingyenes informatikusképzési programja.

A Gazdaságvédelmi akcióterv részeként meghirdetett Újratervezés Programot összesen 8871 jelentkező végezte el sikeresen. Amellett, hogy a kurzus célja az alapismeretek bővítése volt, az azt teljesítők számára lehetőség nyílik a továbblépésre – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében. A képzésre közel 62 ezren jelentkeztek, és nagyjából 50 ezren kezdték meg.

Májusban jelentette be a kormány, hogy az állam által finanszírozott ingyenes informatikai képzéseket indít, és hogy ezekre, illetve tananyagfejlesztésre összesen 7 milliárd forintot szán két uniós fejlesztési programból. Eredetileg úgy volt, hogy a tényleges szaktudást nyújtó képzésekre azok jelentkezhetnek majd, akik sikeres záróvizsgát tesznek a 8 hetes alapozást követően. A záróvizsga után derült ki, hogy a résztvevőkre még egy kompetenciamérés is vár.

Megnéztük az állami informatikus-tanfolyamot - alapnak elmegy, Gundel Takács meg a bónusz

Programozó senkiből nem lesz az online állami informatikai alapozó elvégzésétől. Az átadott tudásanyag a trivialitásoktól indul (sajnos erre Magyarországon szükség van), és van benne sok, a hétköznapi életben hasznos információ. Bő fele tényleg szakmai, viszont sokszor inkább riasztó, mint alapozó.

A program jövőjének részletei – például, hogy pontosan milyen képzések is lesznek – továbbra sem ismert, ám az ITM közleményében azért található némi információ:

  • Ingyenes, több hónapos, intenzív informatikai képzések indulnak „ősszel”.
  • A „későbbiekben" ráépülő képzésként gyártóspecifikus és „egyéb” haladó szintű képzések.
  • „A kompetencia teszttel olyan készségeket vizsgálnak, amelyek megléte, szintje nagymértékben előre jelzi, hogy a jelentkező képes lesz-e megfelelni a képzési, és a képzést követő szakmai kihívásoknak.”
  • „A legmagasabb pontszámot elérők 100 százalékos állami támogatással tanulhatnak tovább a programban elérhető IT-képzések egyikén."

Az utolsó kitétel azt jelenti, hogy nem lesz mindenkinek 100 százalékban ingyen a képzés. Erről nem volt szó korábban.

Részleteket az ITM nem árult el arról, hány részvevőnek biztosítanak majd teljes állami támogatást, a többiek esetében pedig a képzés költségeinek mekkora részét állja az állam. A közleményben mindössze annyit jegyeznek meg, hogy „felvétel alapját az alapozó képzés vizsgáján elért, valamint az azt kiegészítő, szeptemberben esedékes kompetenciamérésen való együttes eredmény jelenti”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Örményország teljes mozgósítást rendelt el a Hegyi-Karabahban történt összecsapások miatt

Örményország teljes mozgósítást rendelt el a Hegyi-Karabahban történt összecsapások miatt

Betiltatná az Apple óráit egy szabadalmi troll

Betiltatná az Apple óráit egy szabadalmi troll

Huszonöt halottja van az ukrán katonai szállítógép balesetének

Huszonöt halottja van az ukrán katonai szállítógép balesetének