szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 131 település ivóvízellátását biztosító cég már jó ideje tolja maga előtt a veszteségeket, a pénteki közgyűlésükön az alaptőkéjüket harmadával csökkentenék. Ha a tulajdonos önkormányzatok nem szavazzák meg az előterjesztést, akkor bedőlhet a vízszolgáltató.

Az állami és önkormányzati tulajdonú Alföldvíz Zrt. vízszolgáltató cég négy megye közel félmillió lakosának szolgáltat ivóvizet. Már évek óta veszteségesen, erről tavaly írt a hvg.hu: 2018-ban már félmilliárd forintra rúgott a vesztesége, mostanra pedig jócskán felduzzadt az összeg. Péntekre közgyűlést hívtak össze, hogy javaslatot tegyenek a cég 3,8 milliárd forintos alaptőkéjének 2,5 milliárddal való csökkentésére.

A javaslat több tagönkormányzat csütörtöki képviselő-testületi ülésén szerepel, az alaptőke 4,1 százalékával rendelkező Orosháza honlapján közzé is tette az Alföldvíz előterjesztését. A magyarnarancs.hu arról írt, hogy Orosházán a közgyűlés előtt megtartott bizottsági ülésen nem fogadták el az Alföldvíz Zrt. előterjesztését, az oroscafe.hu pedig úgy értesült, hogy az orosháziak tartózkodni fognak a pénteki közgyűlésen. Csütörtökön ülésezik a legnagyobb, közel 33 százalékban tulajdonos békéscsabai önkormányzat közgyűlése is, úgy tudjuk, hogy ott téma lesz a szolgáltató előterjesztése, cikkünk íráása idején zárt ülésen tárgyalnak erről.

A tét nagy: a víziközmű-szolgáltató cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülést – értesült az MTI. A hvg.hu megkereste a céget azzal, hogy a békéscsabai önkormányzat mellett szintén jelentős tulajdonrésszel bíró állam hogy reagált a szolgáltató ellehetetlenüléséhez, de a sajtószóvivő szerint erre a pénteki közgyűlés után válaszolnak majd.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján még nem hozzáférhető a vízszolgáltató tavalyi évről szóló beszámolója, de az MTI beszámolója szerint az előterjesztésben az áll, hogy a 2019. évi veszteség csaknem 2,7 milliárd forint. Ennek rendezése érdekében alaptőke-leszállítást kell végrehajtani azzal, hogy ezt követően tőkeemelés vagy más egyéb intézkedés végrehajtása szükséges – olvasható az előterjesztésben. "Ennek hiányában a táraság nem tudja teljesíteni a törvényes működés feltételeit" – írták.

Mint az Alföldvíz az előterjesztésben írja: nem látnak más gazdasági megoldást a társaság tőkeszerkezeti egyensúlyának helyreállítására, mint a 3 milliárd 815 millió forintos alaptőke leszállítását 2 milliárd 564 millió forinttal, veszteségrendezés érdekében 1 milliárd 251 millió forintra. Emellett 555 darab, összesen 7 millió 770 ezer forint névértékű saját részvényét bevonja, és törzsrészvényét 9 ezer 400 forinttal 4 ezer 600 forintra csökkenti.

Az Alföldvíz Zrt. januárban 1,7 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatok felé, de az önkormányzatok forráshiányra hivatkozva akkor is elutasították a kérést. A társaságnál 2017 nyarán tervezték, hogy többségi állami tulajdonba kerülnek, ám az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát, így nem változott a tulajdonosi szerkezet.

A magyar vízszolgáltatók már évek óta bajban vannak, egyfelől a közműadó, másfelől pedig a rezsicsökkentés lehetetleníti el a működésüket. Az előbbiek miatt már évek óta maradnak el fejlesztések a hálózatokon országszerte, egy tanulmány szerint tízmilliárdokra volna szükség a szolgáltatók biztonságos működéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milyen az ön kapcsolata elhunyt édesanyjával?

Milyen az ön kapcsolata elhunyt édesanyjával?

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban

Átalakítják a Margit körutat is

Átalakítják a Margit körutat is