szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Olcsóbban kapja meg a legendás New York-i divatcéget Bernard Arnault, mert a luxusiparágat is megrendítette a Covid–19-világjárvány -–írja a Wall Street Journal.

"Hiszünk abban, hogy az LVMH-nál a Tiffany otthonra lel" – jelentette ki Európa leggazdagabb embere, miután szerdán aláírták a házassági egyezményt a francia óriás és a gondokkal küszködő amerikai ékszer cég között. A Wall Street Journal értesülései szerint az LVMH 131,50 dollárt fizet egy Tiffany-részvényért, vagyis kevesebbet mint amennyit az eljegyzés idején ígért (135 dollár). Ily módon Bernard Arnault megspórol 430 millió dollárt.

Az eljegyzés tavaly év végén volt, amikor a járványról még kevesen hallottak Európában és Amerikában. Ezért is a csinos vételár: 16,2 milliárd dollár.

A Tiffany értékesítési gondokkal küszködött az Egyesült Államokban, Kínában viszont egyre nőtt a kereslet. Ezért csapott le Bernard Arnault az amerikai cégre, amelyet a gazdag kínaiak olyannyira kedvelnek.

A francia cég 200 milliárd dollárt ér

Európa egyik legtöbbre értékelt vállalkozása az LVMH, melyhez képest a Tiffany eltörpül. A 71 éves Bernard Arnault igazi cápa a luxuspiacon, ahol fokozatosan szerzi meg a legnagyobb presztizsű cégeket, melyek pénzügyileg olykor meginognak. 2017-ben így vásárolta meg például a Diort 13 milliárd dollárért.

Az üzletemberről készült portrénkat itt olvashatja:

A francia luxus tette naggyá Bill Gates és Jeff Bezos európai üldözőjét

Vagyonos kínaiak és amerikai fogyasztók hizlalják Bernard Arnault vagyonát. A francia üzletember ma már nem csak Európa leggazdagabbja, de átlépte azt az álomhatárt, amelyet előtte csak két embernek, Jeff Bezosnak és Bill Gatesnek sikerült.

A pandemia különösen nagy csapást mért a luxusra: lezárás idején nincs kinek bemutatni a méregdrága ruhakölteményeket vagy ékszereket. A boltok zárva tartanak, a pénzes turisták nem jönnek. Idén a luxusiparág 20-35%-os csökkenéssel számolhat.

Ezért is akarta lemondani Bernard Arnault az eljegyzést. Végül mindkét fél bírósághoz fordult, és az ügy függőben van, de a felek megállapodtak abban, hogy lezárják a jogvitát – írja a Wall Street Journal, mely hozzáteszi: nem ez az egyetlen üzleti frigy, mely meghiúsulással fenyegetett a pandémia miatt. Ám Bernard Arnault rájött arra, hogy a hatalmas újraéledő kínai piac, ahol imádják a Tiffany ékszereket, megér egy misét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy busz Óbudán

Kigyulladt egy busz Óbudán

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Radar360: Budapest plakátkampányba kezd, Szlovákia újra országos tesztelésbe

Radar360: Budapest plakátkampányba kezd, Szlovákia újra országos tesztelésbe