szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A ferihegyi repteret üzemeltető cég hvg.hu-nak adott tájékoztatása szerint remélik, sikerül meggyőzni arról a kormányt, hogy a magyar gazdaságot segítené az ő megmenekülésük.

Megerősítette a Budapest Airport Zrt. a Bloomberg értesüléseit, amely szerint kifejezetten a magyar kormány torpedózta meg, hogy a ferihegyi repülőteret üzemeltető cég életmentő segélyhez jusson az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD).

A Budapest Airport Zrt. EBRD-hez benyújtott kérelmét a magyar kormány kérésére vették le a napirendről. Bízunk abban, hogy a magyar kormányt sikerül meggyőznünk arról, hogy az EBRD Budapest Airportnak nyújtott finanszírozása a munkahelyek megtartása révén elsősorban a magyar gazdaságnak jelentene segítséget, így a kérelem napirendre kerülhet a közeljövőben”

– áll a zrt. hvg.hu-nak küldött válaszában.

A Budapest Airport Zrt. a koronavírus miatt került nehéz helyzetbe, miután a ferihegyi repülőtér forgalma az előző évihez képest 99 százalékkal esett vissza, nyáron sem javult a helyzet, a második hullám és a magyar teljes határzár miatt kevés esélyük van a változásra.

A cég ezért pályázott 50 millió euróra (kb. 18 milliárd forint) az EBRD-nél egy programon keresztül, hogy stabilizálják a pénzügyi helyzetüket, és azoknak az alkalmazottaknak is fizettek volna bért, akiket nem bocsátottak el addig.

Októberben kiderült, Orbán Viktor gazdasági partnerei már vételi ajánlatot is tettek a Budapest Airport Zrt.-re. Ahogy a hvg.hu is megírta, eddig egyedül az a biztos, hogy árengedményt senki nem fog kapni, már ha egyáltalán eladja a jelenleg főleg a német AviAlliance tulajdonában lévő zrt. a céget. Az ő állításuk szerint nem terveznek ilyet, ami ellentmond annak a Jellinek Dániel nevű üzletembernek az állításával, aki szerint komoly eladási szándékról van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!