szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Stripe lett a Szilícium-völgy történetének legértékesebb cége, pedig első nagyon unalmas a profil: digitális fizetést kínálnak cégeknek. Az elmúlt egy évben még nagyobb lett az amúgy is nagy üzlet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Miután a legutóbbi befektetői körben 600 millió dollárt tudtak behozni, a Stripe vált ezen a héten a Szilícium-völgy történetének legértékesebb cégévé, 95 milliárd dollárra becslik az értékét. Ez azt jelenti, hogy beelőzték a Facebookot és az Ubert (80, illetve 72 milliárd dollár).

A 444 által részletesen bemutatott vállalat cégeknek kínál online fizetési szolgáltatásokat, ügyfeleik között ott van már például az épp beelőzött Uber, a Zoom vagy az Instagram is, és mivel a járvány kezdete óta nagyon megnőtt a hasonló megoldások iránti kereslet, mindössze egy év alatt nőtt háromszorosára a cég. Ez azt jelenti a Financial Times szerint, hogy csak Európában 200 ezer cég használja a szolgáltatásait, a koronavírus berobbanása óta másodpercenként 5000 felhasználót szolgálnak ki.

A tervek szerint a növekedés nem áll meg a San Francisco-i vállalatnál: ezer új embert vesznek fel hamarosan az európai bővítés jegyében a cég dublini irodájába, de brazil, indiai és indonéz terjeszkedésre is lehet számítani.

Ezt azt is jelenti, hogy a céget a mai napig vezető, egyébként Írországból érkező John és Patrick Collisonnal fejenként 11,4-11,4 milliárd dolláros vagyona van nagyjából úgy, hogy alig múltak el 30 évesek, és még tizenévesek voltak, amikor megalapították a céget.

Az előzetes várakozások arról szóltak, hogy a tőzsdére készül a cég, de ezt határozottan cáfolták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!