szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A javaslat értelmében önálló szabályozó szervként működne tovább az Országos Atomenergia Hivatal, amelynek elnökét a miniszterelnök választaná ki, de utána nem lehetne leváltani.

Kivenné a következő kormányok kezéből a paksi bővítés ellenőrzését egy új módosítócsomag, amit kedd éjjel nyújtott be a kormány a parlamentnek. A javaslatot a 444.hu tekintette át. A dokumentum alapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH)

2022-től kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább.

Az Országos Atomenergia Hivatal a paksi bővítés egyik, talán legfontosabb engedélyező hatósága, ami miatt a hivatal már konfliktusba is keveredett a kormánnyal: a Direkt36 írta meg korábban, hogy az orosz Roszatom már azelőtt megkezdte volna a földmunkákat, hogy a magyar hivatal megvizsgálta volna a terveket. A folyamatot Süli János bővítésért felelős miniszter támogatta, de az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Fichtinger Gyula kockázatosnak tartotta. Fichtinger idén április végén egyébként lemondott a pozíciójáról, a döntést nem indokolta.

A napokban megjelent módosítócsomag értelmében a 444.hu szerint az atomenergiáról szóló törvényből például eltűnne az a mondat is, hogy „az atomenergia biztonságos alkalmazásának irányítása és felügyelete a Kormány feladata”.

A csomag alapján az új hivatal elnökét a miniszterelnök kilenc évre nevezi ki, és egy alkalommal újraválasztható. Az elnök kiválasztásánál nincs szükség pályázat kiírására, csak azt kell figyelembe venni, hogy legyen felsőfokú végzettsége, legalább három év tapasztalata az atomenergia alkalmazásában, továbbá vezetői gyakorlata a közigazgatásban. De van egy másik fontos pont is:

a kinevezés után a miniszterelnök nem válthatja le a hivatal elnökét.

A paksi bővítésről és Fichtinger lemondásáról az e heti HVG-ben, illetve a hvg360-on is olvashatnak egy bővebb cikket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!