Nem félünk eléggé
Az elmúlt években drámaian nőtt a kibertámadások gyakorisága és súlyossága. A hazai cégek – különösen a kis- és középvállalkozások – kockázatérzékelése és felkészültsége azonban érdemben elmarad a helyzet által indokolt mértéktől.
A magyar üdítő narancstartalma alapból alacsony volt, de az elmúlt években tovább csökkent.
A kettős minőségű üdítőkről, és azon belül is elsődlegesen a Fantáról közölt hosszú cikket a Pénzcentrum, melyből kiderül, hogy a Görögországban gyártott Fantába négyszer annyi narancs kerül, mint a nálunk gyártottba.
Míg a magyar Fanta összesen 5 százalék sűrítményből származó narancsot tartalmaz, addig
százalékos gyümölcslé-tartalommal kerül forgalomba az üdítőital.
A magyar Fanta egyébként 2017-ben még 6 százalék narancslevet tartalmazott a Nébih abban az évben elvégzett emlékezetes, a kormány hergelése hatására elkészített nemzetközi termék-összehasonlítása alapján.
A cikkben azonban kérdésekre válaszolva a Nébih leszögezi, hogy az eltérő receptúrák nem törvénytelenségek, átverések eredményei, az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslé-tartalmára vonatkozóan, míg más országokban létezik ilyen szabályozás. Van, ahol a megtermett gyümölcs felhasználására, máshol a cukor csökkentésére, megint másutt a glükóz-fruktóz szirup mérséklésére vagy épp a mesterséges édesítőszerek elkerülésére helyezik a hangsúlyt.
A Nébih szerint továbbá a gyártó által meghatározott összetételt az adott ország fogyasztói elvárása befolyásolja, ezt a hivatal szerint nevezhetjük “nemzeti ízpreferenciáknak”.
A végén illusztrációképp nézzük meg, hogy a szabályozások és a “nemzeti ízpreferencia” – vagy talán maradhatunk az ízlésnél – alapján hogy néz ki a magyar és az olasz Fanta összetétele.
Magyar:
víz, fruktóz-glükózszirup, narancslé sűrítményből (5%), szén-dioxid, étkezési sav: citromsav, természetes narancs aroma egyéb természetes aromákkal, antioxidáns: aszkorbinsav, színezék: karotinok, stabilizátor: guargumi.
Olasz:
víz, narancslé sűrítményből (12%), cukor, szén-dioxid, savanyító: citromsav, természetes citrusfélék aromája, stabilizátor: akácgumi, antioxidáns: aszkorbinsav.
A magyar a Pénzcentrum beküldött olvasói beszámolója szerint ízre is műbb, gejlebb, addig az Olaszországban vásárolt terméken érezni, hogy látott már igazi narancsot, ezáltal savanykásabb is.
Az elmúlt években drámaian nőtt a kibertámadások gyakorisága és súlyossága. A hazai cégek – különösen a kis- és középvállalkozások – kockázatérzékelése és felkészültsége azonban érdemben elmarad a helyzet által indokolt mértéktől.
A vállalkozások számára egyre vonzóbb lehetőség saját célra villamos energiát termelni, különösen a napenergia hasznosítása révén.
A forint jelentős árfolyamingadozása érdemben megnehezíti az olyan beruházások finanszírozását, amelyek importhányadot tartalmaznak.
Fél évig 5-6 ember volt kíváncsi a kertészeti tanácsaira, ma már közel kétszázezres követő tábora van Szomoru Miklós „Egy kertész kertje Pilisszentkereszten” blogjának. A kertészmérnök szerint, aki brit mintára magánkert-látogatásokat is szervez, nem kell heti 8 óránál többet dolgozni azért, hogy bárkinek virágzó oázássá váljon a kertje. Erre a legjobb példa virágpompában úszó birodalma.
Lehetséges forgatókönyvek.
Súlyos betegség Romániában azonosított juhhimlő, amely gazdasági károkat is okozhat.
Diego ügyvezetőjével beszélgettünk.
Furcsa részeletek derültek ki a HUN-REN Irányító Testületének üléséről. Miért szavaz valaki igennel az átalakításra, ha aztán lemond?