Miért veszélyes halogatni a digitalizációt? Cégvezetőként ezeket érdemes átgondolnia!
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
A magyar üdítő narancstartalma alapból alacsony volt, de az elmúlt években tovább csökkent.
A kettős minőségű üdítőkről, és azon belül is elsődlegesen a Fantáról közölt hosszú cikket a Pénzcentrum, melyből kiderül, hogy a Görögországban gyártott Fantába négyszer annyi narancs kerül, mint a nálunk gyártottba.
Míg a magyar Fanta összesen 5 százalék sűrítményből származó narancsot tartalmaz, addig
százalékos gyümölcslé-tartalommal kerül forgalomba az üdítőital.
A magyar Fanta egyébként 2017-ben még 6 százalék narancslevet tartalmazott a Nébih abban az évben elvégzett emlékezetes, a kormány hergelése hatására elkészített nemzetközi termék-összehasonlítása alapján.
A cikkben azonban kérdésekre válaszolva a Nébih leszögezi, hogy az eltérő receptúrák nem törvénytelenségek, átverések eredményei, az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslé-tartalmára vonatkozóan, míg más országokban létezik ilyen szabályozás. Van, ahol a megtermett gyümölcs felhasználására, máshol a cukor csökkentésére, megint másutt a glükóz-fruktóz szirup mérséklésére vagy épp a mesterséges édesítőszerek elkerülésére helyezik a hangsúlyt.
A Nébih szerint továbbá a gyártó által meghatározott összetételt az adott ország fogyasztói elvárása befolyásolja, ezt a hivatal szerint nevezhetjük “nemzeti ízpreferenciáknak”.
A végén illusztrációképp nézzük meg, hogy a szabályozások és a “nemzeti ízpreferencia” – vagy talán maradhatunk az ízlésnél – alapján hogy néz ki a magyar és az olasz Fanta összetétele.
Magyar:
víz, fruktóz-glükózszirup, narancslé sűrítményből (5%), szén-dioxid, étkezési sav: citromsav, természetes narancs aroma egyéb természetes aromákkal, antioxidáns: aszkorbinsav, színezék: karotinok, stabilizátor: guargumi.
Olasz:
víz, narancslé sűrítményből (12%), cukor, szén-dioxid, savanyító: citromsav, természetes citrusfélék aromája, stabilizátor: akácgumi, antioxidáns: aszkorbinsav.
A magyar a Pénzcentrum beküldött olvasói beszámolója szerint ízre is műbb, gejlebb, addig az Olaszországban vásárolt terméken érezni, hogy látott már igazi narancsot, ezáltal savanykásabb is.
Aki időben cselekszik, hatékonyabban működik és pályázatokhoz, új piacokhoz is hozzáférhet.
Bővült azon fejlesztési lehetőségek köre, amelyekre a Demján Sándor Tőkeprogramban forrást igényelhetnek a vállalkozások.
Javult a vállalkozások alkupozíciója: az árak konszolidálódtak, a kockázati prémiumok csökkentek, van verseny. Érdemes élni a lehetőségekkel.
Már egyetlen, megfelelően kiválasztott MI-eszköz révén is jelentős hatékonyságnövekedést érhetnek el a kisebb cégek is.
Humorbonbont reggelizett a Fidesz frakcióvezetője.