Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"9496598f-5473-494b-90c0-b9d63d8aa423","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Evelyn Miller csatornáját több mint százezren követik a TikTokon.","shortLead":"Evelyn Miller csatornáját több mint százezren követik a TikTokon.","id":"20250208_evelyn-miller-ket-vagina-huvely-terhesseg-szex","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9496598f-5473-494b-90c0-b9d63d8aa423.jpg","index":0,"item":"df8c9247-b952-4261-a3a3-e8b50e6851b3","keywords":null,"link":"/elet/20250208_evelyn-miller-ket-vagina-huvely-terhesseg-szex","timestamp":"2025. február. 08. 05:01","title":"A két vaginával született nő válaszolt a leggyakoribb kérdésekre, amiket kapni szokott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"61ebbf33-a5ff-46ca-a8c6-1c0c6059ba7a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A kormányhivatali dolgozók azért követelnek béremelést, mert 2022 óta nem volt általános bérfejlesztés, és túlnyomó többségük havi fizetésénél továbbra is a garantált bérminimum szintje az irányadó, amely nem biztosít megélhetést.","shortLead":"A kormányhivatali dolgozók azért követelnek béremelést, mert 2022 óta nem volt általános bérfejlesztés, és túlnyomó...","id":"20250207_Sztrajkba-lephetnek-a-kormanytisztviselok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/61ebbf33-a5ff-46ca-a8c6-1c0c6059ba7a.jpg","index":0,"item":"bebaee3c-f36f-4c84-ab64-735550035a08","keywords":null,"link":"/itthon/20250207_Sztrajkba-lephetnek-a-kormanytisztviselok","timestamp":"2025. február. 07. 17:49","title":"Sztrájkba léphetnek a kormánytisztviselők","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d5e5cee9-2539-47cd-af58-e8e7e1ee619a","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Betekintést engedett az Apple abba, min is dolgoznak a mérnökei a robotika terén. Új tanulmányukban egy olyan robotot mutatnak be, ami nem egyszerűen funkcionális – azaz teljesíti a kért feladatot, és kész –, hanem egészen természetes módon tud interakcióba lépni a felhasználóval.","shortLead":"Betekintést engedett az Apple abba, min is dolgoznak a mérnökei a robotika terén. Új tanulmányukban egy olyan robotot...","id":"20250207_apple-robot-video-kifejezo-eszkoz-lampa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d5e5cee9-2539-47cd-af58-e8e7e1ee619a.jpg","index":0,"item":"3097670a-bbba-4978-8b2f-b8ce50c603f7","keywords":null,"link":"/tudomany/20250207_apple-robot-video-kifejezo-eszkoz-lampa","timestamp":"2025. február. 07. 15:03","title":"Ilyen aranyos robot még nem volt: az Apple lámpája minden mozdulatra figyel, de akár együtt is táncol az emberrel","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"be07e988-4e2c-419d-a2b2-10ae0ff71383","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A zászlóalj nagyságú erőkkel végrehajtott támadás Szudzsától délkeletre törte át az orosz védelmet.","shortLead":"A zászlóalj nagyságú erőkkel végrehajtott támadás Szudzsától délkeletre törte át az orosz védelmet.","id":"20250207_kurszk-ukranok-tamadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/be07e988-4e2c-419d-a2b2-10ae0ff71383.jpg","index":0,"item":"6b236bab-5566-4c3f-bf1e-7d8de4e3a3e3","keywords":null,"link":"/vilag/20250207_kurszk-ukranok-tamadas","timestamp":"2025. február. 07. 17:42","title":"Támadást indítottak az ukránok a kurszki fronton, több kisebb települést is elfoglaltak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f606d9cf-e74a-422a-9df6-927ae413df81","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az énekesnő szerint ez egy olyan küzdelem, amibe sokan nem látnak bele. ","shortLead":"Az énekesnő szerint ez egy olyan küzdelem, amibe sokan nem látnak bele. ","id":"20250208_toth-vera-fogyas-egeszseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f606d9cf-e74a-422a-9df6-927ae413df81.jpg","index":0,"item":"42e3b4d8-6c98-4254-8471-7b40fc0e541f","keywords":null,"link":"/elet/20250208_toth-vera-fogyas-egeszseg","timestamp":"2025. február. 08. 15:08","title":"A fogyás miatt megváltozott Tóth Vera hangja, amin most dolgoznia kell","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"95c0b0ae-17ca-4794-bb11-f62f121f80bd","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag.zhvg","description":"A Győrhöz közeli Erebe-szigeti mellékág valójában vagy félszáz éve holtág volt, de most egy európai uniós összefogás eredményeképp újra áramlik benne a Duna vize.","shortLead":"A Győrhöz közeli Erebe-szigeti mellékág valójában vagy félszáz éve holtág volt, de most egy európai uniós összefogás...","id":"20250207_retisas-duna-mellekag-erebe-sziget-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/95c0b0ae-17ca-4794-bb11-f62f121f80bd.jpg","index":0,"item":"4a9a84ca-645c-4583-8428-f902b7f65d75","keywords":null,"link":"/zhvg/20250207_retisas-duna-mellekag-erebe-sziget-video","timestamp":"2025. február. 07. 20:16","title":"Gyönyörű videón a feltámasztott dunai mellékág fölött szárnyaló rétisas","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bff11393-7f9f-4c01-a1f2-3e633f5c1aa3","c_author":"Riba István","category":"360","description":"Ráolvasással próbálja erősíteni Orbán Viktor a középosztályba tartozókban azt az érzetet, hogy még mindig jobb nekik, mint nyugati „osztály”-társaiknak. A tények mást mutatnak.","shortLead":"Ráolvasással próbálja erősíteni Orbán Viktor a középosztályba tartozókban azt az érzetet, hogy még mindig jobb nekik...","id":"20250207_hvg-kozeposztaly-allapota-magyarorszagon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bff11393-7f9f-4c01-a1f2-3e633f5c1aa3.jpg","index":0,"item":"c68d8e09-58a4-43fd-8efe-54586ea608d9","keywords":null,"link":"/360/20250207_hvg-kozeposztaly-allapota-magyarorszagon","timestamp":"2025. február. 07. 11:26","title":"Orbán szerint erős és széles: megnéztük, milyen állapotban van valójában a magyar középosztály","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"27b20372-5a48-4fcd-a703-921791ba1705","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Külföldi politikusok és szervezetek állnak a szélesedő szlovákiai tüntetések mögött – állítja Robert Fico kormányfő, aki 2018-ban egyszer már lemondásra kényszerült, amikor Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása után mentek ki az utcára az emberek. Most elsősorban a Putyinnal való cimborálás miatt fogy körülötte gyorsan a levegő.","shortLead":"Külföldi politikusok és szervezetek állnak a szélesedő szlovákiai tüntetések mögött – állítja Robert Fico kormányfő...","id":"20250207_hvg-szlovakia-fico-putyinbaratsag-tomegtuntetesek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/27b20372-5a48-4fcd-a703-921791ba1705.jpg","index":0,"item":"1279a4ea-4a4e-4494-bd15-75378c17056e","keywords":null,"link":"/360/20250207_hvg-szlovakia-fico-putyinbaratsag-tomegtuntetesek","timestamp":"2025. február. 07. 16:00","title":"Végzetes lehet Putyin ölelése Fico számára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A hagyományostól alaposan eltérő, irányított cefrekészítésnek is jelentős szerepe van abban, hogy a magyar pálinkák sorra zsebelik be a nagydíjakban és keresletben is megnyilvánuló elismeréseket a kényes nemzetközi szakmai közvéleménytől.
Tulipánt formázó üvegkelyhecskéből lassú kortyokban fogyasztja a nemes pálinkát, aki ad magára, és Magyarországon is követi a legújabb gasztronómiai divatot. "A borkóstolásra emlékeztető, a szín- és illatvizsgálást sem elhanyagoló műveletre étkezés után illik sort keríteni, az italnak 16-18 Celsius-fokosnak kell lennie, ezért manapság már csak akkor ildomos jégbe hűtött pohárral előállni, ha a szigorúan gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből készült nedű szobahőmérsékletűre langyosodna" - így foglalja össze az egyelőre íratlan pálinkaetikett néhány aranyszabályát Szabó László, a Magyar Pálinka Céh alapító elnöke, hozzátéve, hogy az ekként elfogyasztott szíverősítő aperitifként sem szalonképtelen. Az agrármérnök végzettségű céhelnök a gasztronómia elmélete mellett a gyakorlatot is ismeri, mivel társtulajdonosa annak az Agárdi Pálinkafőzdének, amelynek papramorgói április elején nem kevesebb mint négy arany- és három ezüstérmet nyertek a 142 közép-európai (magyar, német, olasz, osztrák, svájci és horvát) főzde 1200 itókáját felvonultató bécsi Destillata gyümölcspárlatversenyen.
HVG
A külhoni grappákkal, calvadosokkal, kirschwasserekkel persze csak új technológiával lehet felvenni a versenyt, no meg ügyelni kell az alapanyag minőségére is. "Családi manufaktúra vagy szeszipari nagyüzem, egyre megy. A lényeg, hogy az alapanyag kifogástalanul friss, étkezési minőségű legyen" - így Szabó. A hullott gyümölcs hasznosításával ugyanis szakemberek szerint csak anyaszomorító végeredményt lehet elérni. Még akkor is, ha a főzőmester a tornyosnak is nevezett, nem kétszer, csak egyszer lepárló, immár számítógép vezérelte modern berendezést használja. "Az új technológia mellett a hagyományos (az alkoholos nedűt a cefréből kétszeri lepárlással előállító, úgynevezett kisüsti) módszerrel is lehet kitűnő minőséget produkálni" - jegyzi meg Szicsek János, a bécsi párlatversenyen is díjazott tiszaföldvári főzde tulajdonosa. Az irányított erjesztést azonban ma már aligha lehet megspórolni (HVG, 1998. október 10.). Az almaalapú calvadosokról ismert francia vagy a szőlőtörkölyből nyert grappáikról híres talján főzőmesterek az 1980-as évek második felétől alkalmazzák ezt a reduktívnak is nevezett eljárást, amelyet eredetileg a gyümölcsös és üde ízű, de alacsony alkoholtartalmú borok készítésénél vetettek be. E kölcsönzött technológiával a bébiétel állagú, péppé zúzott gyümölcsöket légmentesen zárható, hűthető, saválló tartályokba töltik.
"Az irányított erjesztés során borászati fajélesztőket használunk a pálinkaerjedés beindítására, és szelektált enzimet a gyümölcs- és a zamatanyagok feltárására" - mondja Kaizer Gábor, az agárdi főzde vezetője. A hűtésre az úgynevezett vaderjedés megelőzéséhez van szükség. A cukor alkohollá alakulása, a cefre kiforrása 25-35 Celsius-fokra melegedve - csakúgy, mint évszázadokon át - mindenfajta beavatkozás nélkül, pár nap alatt végbe is menne, ám a karakteres, üde illat- és ízanyagok java elveszne. A 10-14 napig 16-17 Celsius-fokos hűvösön erjesztett cefrében viszont szinte minden íz benne marad.
A pálinka azonban nem ettől, hanem a desztillációnak is nevezett lepárlástól lesz pálinka. Ehhez az erjesztőtartályból átszivattyúzott cefrét mindenekelőtt fel kell hevíteni. "A számítógépes ellenőrzés mellett zajló, gyümölcsönként eltérő ideig tartó főzés művelete mind a mai napig rézzel bélelt, de már légmentesen zárt üstökben zajlik" - folytatja a pálinkaalkímiai folyamatok ismertetését Kaizer. A réz ugyanis az illat- és ízanyagok, illetve az őket hordozó többféle alkohol katalizátoraként funkcionál (a gyümölcssavak lépnek reakcióba a rézionokkal), és így kialakul a tiszta, gyümölcsös illat és íz. Ehhez persze az kell, hogy az illékony, a vízénél alacsonyabb forrpontú alkoholokat kifőzzék a cefréből. De nem ám hagyományos módon, az üst alá rakott máglyával. A dupla falú víz- vagy gőzfürdős üstök úgy működnek, mint a konyhai tejforraló edények: belsejüket vízfürdőben melegítik fel 89-90 fokra, így a tartalom odakozmálás nélkül rotyoghat - az egyenletes hőmérséklet-eloszlást keverőlapátok is segítik.
A lepárlás ősi tudománya innentől aztán már változatlanul érvényesülhet. A főzőmesterek inkább csak tudásukra és rutinjukra hagyatkozhatnak, bár a modern mérőműszerek segítenek, hogy mikor kell beavatkozni. Például mikortól lehet leválasztani az erjesztett gyümölcspépből elsőként elillanó, nemkívánatos acetonos - hagyományosan rézelejének is nevezett - alkoholokat. Jó érzékkel kell eltalálni azt a pillanatot, amikor elvezetik őket a főzőüstből, mert utánuk szinte azonnal jönnek a gyümölcsös, illatban gazdag komponensek, az úgynevezett középpárlatok, amelyekből aztán maga a finom pálinka lesz. Túl sokáig viszont ez után sem lehet szöszölni, mivel az értékes alkoholok nyomában szorosan liheg a már fáradt, kozmás és savanyú utópárlat, ismertebb nevén a rézutó. A főzőmester legfontosabb feladata a pálinka "lelkének", a középpárlatnak a leválasztása.
A párlóból 80 alkoholfokos töménységgel kikerülő szeszt manapság már nem a rézutójával hígítják fogyaszthatóvá, hanem rendszerint ionizálással lágyított vízzel szelídítik 40-45 fokosra. E folyamat lényege, hogy a pálinkát megrontó fő ásványi anyagokat, a kalciumot és a magnéziumot - a háztartások némelyikében már rendszeresített vízlágyítóhoz hasonló, csak jóval nagyobb berendezéssel - semleges nátriumra cserélik. A már készre beállított pálinkát végül fagypont alá kell még hűteni. "A hidegben kicsapódnak a zavarodást okozó anyagok, amelyeket leszűrünk" - vázolja a befejező szakaszt a főzőmester, hozzátéve, hogy további utómunkálatból sincs hiány.
Az ópálinkák legalább egyéves hordós érleléssel nyerik el patinás előnevüket, de ma már nem ritka a friss tölgyfa - szakszóval barrique -, netán különleges eperfa hordókban történő ászkolás sem, amely enyhe pörkölt, vaníliás bukét ad az italnak. És persze ott van még az ágyas eljárás is, vagyis az, hogy saját aszalt gyümölcsére visszafejtve ázik zamatossá a párlat. "A palackozás a borhoz hasonlóan a pálinkát is megviseli, ezért a fejtés után szintén pihennie kell pár hónapig" - mondja Szicsek. Annak is megvan a maga oka, ha nem elegánsnak tartott parafával, hanem "lélegző" műanyag dugóval zárják le a prémium kategóriájú, a boroknál - legalábbis potenciálisan - jóval hosszabb életű szíverősítőket: a természetes anyagot kikezdheti a magas alkoholtartalmú ital, a dugóból kioldódó részecskék pedig elszínezhetik, tönkretehetik a pálinkát.
Ám annyira valószínűleg talán már nem, hogy újra előfordulhasson az a vendéglátó-ipari legendárium által felemlegetett eset, amikor a pusztaprogramot befejező hortobágyi csikós, leszállván lováról, inkább whiskyt rendelt a turistabutító kerítésszaggató helyett.