szerző:
hvg.hu

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? Nem. Budapest, a látszat ellenére egy normális város. A Budapest Transzfer egy költészeti fesztivál. Ha valamikor, akkor most van rá szükség. De van a heti programok közöt más is: német és román filmnapok a mozikban, szocio-fotó kiállítás romákról a West Balkánban, Városképek egy új galériában, az INDA-ban. Levezetésként pedig angol klubest a Mokka Cukkában Adam Freeland és Tayo-val. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól.

Film

Nicsak, ki hazudik itt?
Cukorfalat


Ki itt a macska?
A leginkább macska-egér játékra emlékeztető pszicho-thriller egy provokatív, és minden fordulatában idegborzoló dráma. Ha beülünk a filmre egy ingatag univerzumba csöppenünk, ahol nem vagyunk képesek egyértelműen megállapítani, ki is a jó. A film egy 14 éves lány és egy 32 éves férfi közti konfliktust mutatja be, pedofíliát és gyilkosságot sugallva. Mégis, a film két intelligens és határozott egyénről szól, akiket az elme csatája köt össze, amelyben nem tudni ki mond igazat.

Egy kis ízelítő a cselekményből. Hayley szép és vonzó 14 éves kamaszlány, kortársaihoz hasonlóan sokat lóg az interneten. Egy chat-szobában megismerkedik Jeff-fel, a 32 éves fotóssal, és pár hét levelezés után találkoznak egy kávézóban. A kialakulóban lévő vonzalmat a személyes találkozás csak megerősíti, és bár érzi, hogy a tűzzel játszik, Hayley beül a nála jóval idősebb Jeff kocsijába, és elmegy vele a férfi házába. A Los Angeles dombjai között meghúzódó villa falait tinédzserlányokról készült provokatív fotók borítják, és Hayleynek nem lehet kétsége afelől, hogy a férfi vonzalma nem konkrétan neki szól, hanem a kiskorú lányok iránt érzett pedofil vágy hajtja.

Színes, feliratos amerikai thriller, 103 perc, 2005
Rendezte: David Slade
Főszereplők: Patrick Wilson, Ellen Page

Mindenki másról hallgat
Német filmnapok a Corvinban

 
A fesztivál programjában négy játékfilm, egy családi mozi, egy tévéfilm, egy dokumentumfilm és egy rövidfilm-összeállítás szerepel. Az alkotásokat magyar filmes szakemberekből álló zsűri válogatta. A szeptember 21-i díszelőadáson Michel Hoffman Éden című alkotását vetítik. A bemutatón jelen lesz a film rendezője is.
 
A játékfilmek kategóriában az Éden, a Rekviem, a Vörös Kakadu, a Kőkemény című műveket vetítik. A tévéfilmek közül a Maria utolsó utazása, dokumentumfilm kategóriában a Mindenki másról hallgat, a családi alkotások keretében pedig Hotzenplotz, a rabló című művet mutatják be. A Next Generation című rövidfilm-összeállításban tíz mű látható, köztük három animációs alkotás, valamennyit német filmfőiskolák hallgatói készítették.

Budapest, Corvin Filmpalota, szeptember 21-24.

Pintilie és Puiu
A legjobb román filmek az Urániában 
 

Dorotheea Petre román színésznő
A román filmről keveset tudtunk - idáig?
© uraniafilmszinhaz.hu
A román filmhéten az utóbbi két év legjobb, számos díjat nyert alkotásait - 7 játékfilmet, 2 egész estés dokumentumfilmet és négy rövidfilmet - mutatják be a magyar közönségnek. Számos román rendező, mint például Lucian Pintilie, vagy Cristi Puiu a magyar közönség előtt sem ismeretlen. 

A Parancsra született című film egy 1966-ban életbe lépett rendeletről és hatásáról szól. Ebben a törvényben betiltották az abortuszt, aminek következményeként a természetes szaporulaton túl két millió ember született az országban, a nem kívánt terhességekbe pedig tízezer nő halt bele. A Volt vagy sem című vígjátékban egy magányos nyugdíjas két társával arra keresi a választ, hogy vajon valóban volt-e forradalom Romániában. A film a 2006-os Cannes-i Filmfesztiválon Arany Kamera díjat kapott.
 
A rövidfilmek közül a társadalom elértéktelenedését egy ötvenéves férfi vívódásain keresztül bemutató Cigaretta és kávé a 2004-es Berlini Filmfesztivál Aranymedve díját érdemelte ki, az elembertelenedett világ negatív utópiáját adó A lakás című alkotás pedig a 2004-es Velencei Filmfesztiválon nyerte el a zsűri különdíját. A Hogyan töltöttem a világvégét című dráma egy kisgyerek és egy kamaszlány szemével mutatja be Ceausescu Romániáját, az alkotás egyik főszereplője, a budapesti román filmhéten is részt vevő Dorothea Petre 2006-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában.

Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház, szeptember 21-28.


Jégkalapács a Trafóban (Oldaltörés)


Fegyverek közt hallgatnak a múzsák?
Budapest Transzfer

Költészet? Pont most? Igen. Éppen most. A legjobbkor; komolyan! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) első irodalmi fesztiválja ez; az esemény a vers hangzása és megszólalása köré szerveződik. Mi a vers lényege? A zene, amit hallunk, az értelem, amit felfogunk, vagy a szöveg, amit olvasunk? Esetleg a ritmus, ami lüktet? A résztvevők között a magyar líra meghatározó szerzői mellett – Borbély Szilárd, G. István László, Kalász Orsolya, Kemény István, Lackfi János, Térey János, Tolnai Ottó, Tóth Krisztina, Vörös István – az európai költészet több jelentős alakját is üdvözölhetjük. Nicolas Ancion Belgiumból, Petr Borkovec Csehországból, Mile Stojić Bosznia-Hercegovinából, Steffen Popp, Hendrik Jackson és Gerhard Falkner pedig Németországból érkezik. Közülük három német és három magyar költő egyhetes műhelymunka keretében csempészi át a nyelv határain egymás verseit. Ezt a rendezvényt a berlini Literaturwerkstattal közösen hozza létre a PIM.

A részletes program itt!

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum, szeptember 20-23.

Színház

Jégkalapáccsal felébresztett szívek
Krétakör Színház - Szorokin: A jég
 
Jégkalapáccsal megszólaltatott szívekről szóló darabbal kezdi évadját a Krétakör Színház, amely Mundruczó Kornél rendezésében Vlagyimir Szorokin kortárs orosz író A jég című regényét állítja színpadra. Szorokin írásai majd minden esetben a fantázia nyers és zabolázatlan megnyilatkozásai; akcióregények, pszihothrillerek, bizonyos értelemben ponyvaregények. A valóság nem tárgya szövegeinek, nem próbálja megfejteni a mai orosz társadalmat, de olyan szellemi utazásra hív, amelyben egy összezavarodott korról alkotott személyes, mély élményt bátran és keresetlenül tár elénk. Leszámol a volt szovjet történelem és az orosz ember típusának mítoszával, lerombolja biztos fogódzóinkat mind az irodalom, mind az oroszság tekintetében, és egyetemessé tágítja mindezt. Személyes látomássá varázsolja a valóságot; ebben az útvesztőben bolyonganak jégszívű vagy éppen lázas hősei, présgépek után kutatva, történelmi hősök klónjai között, jégkalapáccsal a kezükben.
 
A jég című regényében a szerző olyan szellemi utazásra hív, amelyben hideg kíméletlenséggel tárja fel egy összezavarodott korról alkotott személyes élményét. A történet szerint a jég kozmikus anyag, amelyet a Szibériába zuhant, jégtömbbe fagyott Tunguz meteor tartalmaz. Az innen kibányászott jégből készített kalapács ütésével felébresztik, és szóra bírják a kiválasztottak szívét.
 
Budapest, Trafó, szeptember szeptember 21-24. 20:00


Városkép és szocio-fotó (Oldaltörés)


Kiállítás


Akik felépítették Budapestet
Szocio-fotó kiállítás a romákról
 
Demszky Gábor nyitotta meg a Roma Polgárjogi Alapítvány "...akik felépítették Budapestet" című szocio-fotó kiállítását a Nagy West Balkánban, aki beszédében azt hangsúlyozta, ma is óriási adóssága van a társadalomnak a romákkal szemben.

A kiállítás anyagai a II. világháborút követő újjáépítéstől kezdve a rendszerváltásig terjedő időszakot, és napjainkat öleli át fekete-fehér fotókon keresztül. A szocio-portrék nőkön, gyermekeken, családokon, idős és középkorú férfiakon keresztül mutatja meg az elmúl közel hatvan évet a romák szemszögéből. A kiállítást megtekintők - Horváth Dávid fotóművész és a Magyar Távirati Iroda archív felvételein keresztül - bepillantást láthatnak a híd-, vasút-, metró és autópálya-építés egyes pillanataiba. A fekete-fehér képek munkában megfáradt, megtört idős férfiakat, és a szegénységet, a kiszolgáltatottságot mutatja meg.

Budapest, Nagy West Balkán, szeptember 17-től

Nyilvános és privát szféra
Város-kép I.

Szabó Ábel munkája
AKA (A. Király András), Germán György, Sóváradi Valéria, Szabó Ábel képzőművészek kiállítása. A nagyvárosi lét, az élet színtere a városi tér, a városlakó szemével. Külvárosok hangulata, szimbolikusan üres éjszakai belvárosi képek, köztéri szobrok. A város egyúttal nyilvános és privát szféra, egymásba csúsznak a közös és az intim területek, ami egyre inkább szorongató az ember számára, és egyrészt befelé fordulását eredményezi. Az egyes művekben érzékelhető sokféle időfogalom miatt felmerülhet a kérdés, hogy amit látunk, az pillanatfelvétel, érzés vagy rögzült állapot kifejezése?

A kiállításon részt vevő művészek látásmódjuk szerint poétikusak, de nincsenek híján a városban zajló kedvezőtlen vizuális folyamatok ellen való fellépésnek, a kritikus attitűdöt és az aktivitást prezentálják, ami egyre inkább jellemző a fiatal nemzedékre, de ami nem hiányzik a megelőző generációkból sem. A galéria tereiben együtt szereplő művészek a változó művészetfogalmon kívül maradva a hagyományos technikákat, a festészetet és a klasszikus grafikai eljárásokat alkalmazzák.

Budapest, szeptember 14 – október 7.

Száz év képzőművészei
Állandó kiállítás az Antal-Lusztig-gyűjteményből
 
Magyarország legnagyobb magángyűjteménye, az Antal-Lusztig-gyűjtemény tekinthető meg; a mintegy kétszáz műtárgy, elsősorban festmények, rajzok, valamint szobrok a 19. század közepétől 100 év magyar alkotóinak munkásságát ölelik fel.

A több ezer darabból álló, milliárdokat érő magángyűjtemény - Antal Péter debreceni ügyvéd tulajdona - a 19-20. század legnagyobb magyar képzőművészeinek számos kiemelkedő alkotását foglalja magában. Aba Novák Vilmos, Barabás Miklós, Czóbel Béla, Csók István, Csontváry Kosztka Tivadar, Kassák Lajos, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál és más művészek mellett Székely Bertalan munkái az elmúlt években sok sikeres hazai kiállítás anyagául szolgáltak.

A Pécsett bemutatott alkotásoknak a város első múzeumi ingatlana, az 1870-es években épült belvárosi "Baranyaker-ház" ad otthont.

Pécs, szeptember 23-tól

Braek-est és jazzdívák (Oldaltörés)

Zene

Mokka záróbuli
Freeland és Tayo

Az egyik legjobb angol klubest Budapestre látogat. Pont. Bővebb info kell? Oké. Ha ezt akarod, megkapod. Adam Freeland és Tayo sosem lépett fel korábban egy line upban magyar bulin. Külön külön viszont rendesen kineveltek már minket egy-egy break-est alkalmával. Nos, az újabb leckéig csak párat kell aludni. Az már most biztos, hogy ezt is megemlegetjük. Tulajdonkepp felesleges is volna többet írni erről előre, ám muszáj pár szóban kiemelnünk a fent nevezett delikvensek pályájának legfontosabb történéseit.

1996 Costal Breaks. Kötelező darab. A breakbeat eljövetelének hírnöke. Az album tarolt, szakmai kritikusok es vájtfülü közönség soraiban egyaránt csodálatot váltott ki. Freeland elvarázsolt minket és mi úgy maradtunk. Saját kiadója, a Marine Parade ontja a jobbnal jobb break-lemezeket, miközben a tulajdonos úr immár zenészekkel karöltve is fellép. A banda neve Freeland. Majd jött a Tectonics, az On tour, a Fabriclive; no meg az elképesztő Back to mine valogatas. Csak hogy ne unatkozzunk. 2003-ban Adam kiadta első szerzői albumát: a Now and Then punktol a reggae-n at a rockig mindenfele zenei hatast felvonultatott. Üvöltött a siker és Freeland Sarah Vaughan Fever remixét Grammy-re jelölték. És akkor a The Doors Hello, I Love You átiratáról még nem is beszéltünk. 2006 végére ráadásul kész a legújabb album. Akinek ez nem elég, az nem is érdemli meg a bulit.

Tayo szintén a break-korszak kezdetei óta porondon van. A szcénáról cikkező elektronikus zenei szaklapok szerint Tayo Adam Freeland-del es Renny Pilgremmel karöltve éppoly fontos a break számára, mint amilyen Fabio és Grooverider volt a dnb számára annak indulásakor.

Budapest, Mokka Cuka, Hajógyári sziget, szeptember 23.
Esőhelyszín: Events Hall, Hajógyári sziget

Jazzdívák
Dee Dee Bridgewater Budapesten
 

Dívák a MűPa-ban.
Dee Dee Garrett, vokális jazz
A Dee Dee Garrett néven Memphisben született amerikai jazzénekesnő arról nevezetes, hogy pályáján mindig össze tudta egyeztetni a művészi produkciót és az igényes szórakoztatást. Példaképei közé sorolja Lena Horne-t, Nancy Wilsont és Nina Simone-t. Az egyik legnagyobb formátumú előadóként tartják számon világszerte. Teljesítményének elismeréseként a Dear Ella című lemezéért a legjobb vokális jazz album Grammy-díját kapta. Több Broadway-musicalben is játszott főszerepet, a The Wizzben nyújtott kiemelkedő alakításáért Tony-díjjal tüntették ki, de kitűnő teljesítményt nyújtott többek között a Fekete  balladák és a Carmen Jazz című darabban. Fekete létére ő játszhatta először a Kabaré főszerepét, Sally Bowlest. Billie Holidayt alakította a Lady Day című darabban, amelyért jelölték a Lawrence Olivier díjra.

A jazz nagyköveteként 1969-ben eljutott a Szovjetunióba a University of Illinois Big Band szólistájaként. A Jazzset című neves rádióműsorban a legendaszámba menő Branford Marsalistól vette át a műsorvezetői széket. New York-i évei során fellépett többek között Sonny Rollinsszal, Dizzy Gillespie-vel, Dexter Gordonnal Max Roach-csal, Roland Kirkkel és Stanley Clarke-kel. Több mint harmincesztendős pályafutása alatt tizenöt albuma jelent meg eddig nem számítva a válogatásokat. A legutóbbi lemezét tavaly adták ki. első lemeze az Afro Blue volt, majd különösen nagy sikert aratott többek között a Keeping Tradition, a Dear Ella, montreaux-i,  vagy párizsi koncertlemezei. A legújabb albuma, a francia szerelmes dalokat tartalmazó J'ai Deux.

Budapest, Művészetek Palotája, szeptember 28.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Videó: erre az autóritkaságra még Londonban is lefagyott a forgalom

Videó: erre az autóritkaságra még Londonban is lefagyott a forgalom

Meggyaláztak egy zsidó temetőt Franciaországban az antiszemitizmus elleni országos tiltakozás előtt

Meggyaláztak egy zsidó temetőt Franciaországban az antiszemitizmus elleni országos tiltakozás előtt

Lovász László: Palkovics úr kiváló mérnök

Lovász László: Palkovics úr kiváló mérnök

Megint megpróbál elnök lenni Bernie Sanders

Megint megpróbál elnök lenni Bernie Sanders

Leállít egy műszakot az Audi központi gyára, Győrben is készülhetnek?

Leállít egy műszakot az Audi központi gyára, Győrben is készülhetnek?

Ködbe borul Kelet-Magyarország

Ködbe borul Kelet-Magyarország