szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kritikusok szerint a lejobb magyar dráma a Kazamaták, a legjobb két előadás a Krétakör Peer Gynt-je és a Katona Troilus és Cressidája lett. Hámori Gabriella, Máté Gábor és Gothár Péter vehette át többek között Budapest kulturális bizottságának Fővárosi Színházi Díjait. Bertók Lajos posztumusz életműdíjat kapott.

Kazamaták
A tér visszavétele
Régóta nem kavar vihart minálunk egy új magyar dráma bemutatója. Most viszont az volna meglepő, ha nem csapnának fel az indulatok, a budapesti Katona József Színház ugyanis darázsfészekbe nyúlt legutóbbi premierjével. Papp András és Térey János drámája, a Kazamaták kemény, kegyetlen szöveg. 1956. október 30-án játszódik a Köztársaság téren, a budapesti pártház ostromakor. Pontos, éles előadás született belőle a forradalom ötvenedik évfordulóján - amikor a politikai oldalak láthatóan arra készülnek, hogy bevégezzék másfél évtizedes, jobbára szégyenteljes munkájukat: végleg bedarálják 1956-ot, s dűlőre vigyék, ki uralja a róla való beszédet. (...)

Olvassa el írásunkat a Kazamaták című darabról!
A legjobb új magyar dráma díját Papp András-Térey János Kazamaták című művének ítélték a színházi kritikusok a 2005-2006-os évadban műsorra tűzött darabok közül.
 
A színházi kritikusok 27. alkalommal odaítélt elismeréseit a budapesti Katona József Színház stúdiószínházában, a Kamrában csütörtökön este adták át.
 
A legjobb előadásnak járó díjat a Krétakör Színház Peer Gynt című, Zsótér Sándor rendezte előadása, valamint a Troilus és Cressida, a Katona József Színház előadása, Silviu Purcarete rendezése nyerte el. A Troilus és Cressidának ítélték oda a legjobb rendezésért járó díjat is.
 
A legjobb díszletért és a legjobb jelmezért járó elismeréssel is a Troilus és Cressidát, Helmut Stürmernek az előadáshoz készített munkáit jutalmazták a bírálók.
 
Az elmúlt színházi évad legjobb zenés-szórakoztató előadásának a Producerek bizonyult, amelyet Szirtes Tamás állított színpadra a Madách Színházban.
 
A legjobb független színházi előadásért járó díjat a budapesti Pintér Béla és Társulata Anyám orra című darabjának ítélték a kritikusok, az előadást Pintér Béla rendezte.
 
A legjobb gyerekelőadásnak A sötétben látó tündér, az Örkény Színház produkciója bizonyult, Bagossy László rendezésében.
 
A legjobb női főszereplőnek járó színikritikusi elismerést Hámori Gabriella vehette át az Örkény Színháznak Az üvegcipő és az Élektra című előadásában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő díját Gyabronka József kapta a Krétakör Színház Peer Gynt című előadásának címszerepéért.
 
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Godot-ra várva című előadásában nyújtott alakításáért Péter Hilda vehette át a legjobb női mellékszereplő díját, a legjobb férfi mellékszereplő díját Fodor Tamásnak ítélték az Örkény Színház Élektra és a Stúdió "K" Barbara őrnagy című előadásában mutatott játékáért.
 
A legígéretesebb pályakezdőnek Tornyi Ildikót minősítették a kritikusok a Pesti Színház Lila ákác című előadásában nyújtott teljesítményéért.
 
Különdíjban részesítették a Mozart-maraton alkotóit. A Fővárosi Önkormányzat különdíját László Zsoltnak adták át a Nemzeti Színház Oidipusz című előadásának címszerepéért. Az előadást Sopsits Árpád rendezte. Bertók Lajosnak posztumusz életműdíjat adományoztak a színikritikusok.

A kulturális bizottság Színházi Szakértői Testülete javaslata alapján minden évben odaítélik az adott évad legjobb színművészének, rendezőjének és zeneszerzőjének járó díjakat.
 
Az indoklás szerint Hámori Gabriella színművésznő az Üvegcipő és a Kazamaták című előadásban nyújtott alakításáért kapta az elismerést, Máté Gábor pedig a Kulcs és a Kazamaták szereplőjeként veheti át a díjat.
 
A legjobb rendezőnek Gothár Pétert választották, a Kazamaták című előadásért.
 
Idén először alternatív kategóriában is osztottak díjakat, amelyeket Czeizel Gábor és Várnai Szilárd érdemelt ki a Magam asszonya vagyok című darab rendezéséért.
 
Különdíjat kapott Márkos Albert a Krétakör előadásban nyújtott színház-zeneszerzői munkájáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Véget ért a határon túli színházak szemléje

Négy társulat kapott díjat a Határon Túli Magyar Színházak 18. Fesztiválján Kisvárdán - közölte a rendezvény házigazdája, a helyi várszínház és művészetek házának igazgatója.

Kult

HVG-kutatás: színházi toplisták

Rég nem látott népszerűségnek örvendenek a színházak, a többségük mégsem a nézőkből él. Egyebek közt ez is kiderül azokból a ranglistákból, amelyeket a HVG állított össze a társulatok és háttérintézményeik működését jellemző főbb mutatók alapján.

Gazdaság

Kőszínházak árnyékában

Nemzetközi és hazai sikerei után a Krétakör vándorlásra kényszerült társulata végre megállapodhatna, mert a fővárosi önkormányzattól megkapta az üresen álló óbudai Flórián mozit. Csakhogy ezt nem fogadja el, jelezve: nemcsak neki, hanem a függetlenek egész közösségének volna szüksége befogadóhelyekre.

MTI Kult

Hiller: a filmtörvény mintájára színházi törvény

Vitáktól mentes, udvarias beszélgetés zajlott a Kedd 21 című tévéműsor stúdiójában abban az adásban, amelyben a kulturális élet néhány képviselője találkozott Hiller István miniszterrel. Noha az átalakítások idejét éljük, intézményi kérdésekről nem volt szó, új színházi törvényről azonban igen. Pénzről pedig csak érintőlegesen.

MTI Kult

A Bárka, a Katona és az Új is kilép a Magyar Színházi Társaságból

A Bárka Színház is kilépett a Magyar Színházi Társaságból - közölte Alföldi Róbert, a Bárka Színház direktora. A szervezetből múlt héten kilépett Új Színház és a Katona József Színház mellé azért csatlakozott a Bárka is, mert - ahogy Alföldi fogalmazott - a Magyar Színházi Társaság nem végzi el a feladatát és nem képviseli hatékonyan a színház érdekeit.

Joe Biden választása –  Kamala Harris, a női Obama

Joe Biden választása – Kamala Harris, a női Obama

Még 11 honvédelmi sportközpontot épít a kormány

Még 11 honvédelmi sportközpontot épít a kormány

Történelmet írt a Barátok közt

Történelmet írt a Barátok közt