szerző:
MTI

A kritikusok szerint a lejobb magyar dráma a Kazamaták, a legjobb két előadás a Krétakör Peer Gynt-je és a Katona Troilus és Cressidája lett. Hámori Gabriella, Máté Gábor és Gothár Péter vehette át többek között Budapest kulturális bizottságának Fővárosi Színházi Díjait. Bertók Lajos posztumusz életműdíjat kapott.

Kazamaták
A tér visszavétele
Régóta nem kavar vihart minálunk egy új magyar dráma bemutatója. Most viszont az volna meglepő, ha nem csapnának fel az indulatok, a budapesti Katona József Színház ugyanis darázsfészekbe nyúlt legutóbbi premierjével. Papp András és Térey János drámája, a Kazamaták kemény, kegyetlen szöveg. 1956. október 30-án játszódik a Köztársaság téren, a budapesti pártház ostromakor. Pontos, éles előadás született belőle a forradalom ötvenedik évfordulóján - amikor a politikai oldalak láthatóan arra készülnek, hogy bevégezzék másfél évtizedes, jobbára szégyenteljes munkájukat: végleg bedarálják 1956-ot, s dűlőre vigyék, ki uralja a róla való beszédet. (...)

Olvassa el írásunkat a Kazamaták című darabról!
A legjobb új magyar dráma díját Papp András-Térey János Kazamaták című művének ítélték a színházi kritikusok a 2005-2006-os évadban műsorra tűzött darabok közül.
 
A színházi kritikusok 27. alkalommal odaítélt elismeréseit a budapesti Katona József Színház stúdiószínházában, a Kamrában csütörtökön este adták át.
 
A legjobb előadásnak járó díjat a Krétakör Színház Peer Gynt című, Zsótér Sándor rendezte előadása, valamint a Troilus és Cressida, a Katona József Színház előadása, Silviu Purcarete rendezése nyerte el. A Troilus és Cressidának ítélték oda a legjobb rendezésért járó díjat is.
 
A legjobb díszletért és a legjobb jelmezért járó elismeréssel is a Troilus és Cressidát, Helmut Stürmernek az előadáshoz készített munkáit jutalmazták a bírálók.
 
Az elmúlt színházi évad legjobb zenés-szórakoztató előadásának a Producerek bizonyult, amelyet Szirtes Tamás állított színpadra a Madách Színházban.
 
A legjobb független színházi előadásért járó díjat a budapesti Pintér Béla és Társulata Anyám orra című darabjának ítélték a kritikusok, az előadást Pintér Béla rendezte.
 
A legjobb gyerekelőadásnak A sötétben látó tündér, az Örkény Színház produkciója bizonyult, Bagossy László rendezésében.
 
A legjobb női főszereplőnek járó színikritikusi elismerést Hámori Gabriella vehette át az Örkény Színháznak Az üvegcipő és az Élektra című előadásában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő díját Gyabronka József kapta a Krétakör Színház Peer Gynt című előadásának címszerepéért.
 
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Godot-ra várva című előadásában nyújtott alakításáért Péter Hilda vehette át a legjobb női mellékszereplő díját, a legjobb férfi mellékszereplő díját Fodor Tamásnak ítélték az Örkény Színház Élektra és a Stúdió "K" Barbara őrnagy című előadásában mutatott játékáért.
 
A legígéretesebb pályakezdőnek Tornyi Ildikót minősítették a kritikusok a Pesti Színház Lila ákác című előadásában nyújtott teljesítményéért.
 
Különdíjban részesítették a Mozart-maraton alkotóit. A Fővárosi Önkormányzat különdíját László Zsoltnak adták át a Nemzeti Színház Oidipusz című előadásának címszerepéért. Az előadást Sopsits Árpád rendezte. Bertók Lajosnak posztumusz életműdíjat adományoztak a színikritikusok.

A kulturális bizottság Színházi Szakértői Testülete javaslata alapján minden évben odaítélik az adott évad legjobb színművészének, rendezőjének és zeneszerzőjének járó díjakat.
 
Az indoklás szerint Hámori Gabriella színművésznő az Üvegcipő és a Kazamaták című előadásban nyújtott alakításáért kapta az elismerést, Máté Gábor pedig a Kulcs és a Kazamaták szereplőjeként veheti át a díjat.
 
A legjobb rendezőnek Gothár Pétert választották, a Kazamaták című előadásért.
 
Idén először alternatív kategóriában is osztottak díjakat, amelyeket Czeizel Gábor és Várnai Szilárd érdemelt ki a Magam asszonya vagyok című darab rendezéséért.
 
Különdíjat kapott Márkos Albert a Krétakör előadásban nyújtott színház-zeneszerzői munkájáért.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
HVG Hetilap

A tér visszavétele

Régóta nem kavar vihart minálunk egy új magyar dráma bemutatója. Most viszont az volna meglepő, ha nem csapnának fel az indulatok, a budapesti Katona József Színház ugyanis darázsfészekbe nyúlt legutóbbi premierjével. Papp András és Térey János drámája, a Kazamaták kemény, kegyetlen szöveg. 1956. október 30-án játszódik a Köztársaság téren, a budapesti pártház ostromakor. Pontos, éles előadás született belőle a forradalom ötvenedik évfordulóján - amikor a politikai oldalak láthatóan arra készülnek, hogy bevégezzék másfél évtizedes, jobbára szégyenteljes munkájukat: végleg bedarálják 1956-ot, s dűlőre vigyék, ki uralja a róla való beszédet.

MTI Kult

Véget ért a határon túli színházak szemléje

Négy társulat kapott díjat a Határon Túli Magyar Színházak 18. Fesztiválján Kisvárdán - közölte a rendezvény házigazdája, a helyi várszínház és művészetek házának igazgatója.

Kult

HVG-kutatás: színházi toplisták

Rég nem látott népszerűségnek örvendenek a színházak, a többségük mégsem a nézőkből él. Egyebek közt ez is kiderül azokból a ranglistákból, amelyeket a HVG állított össze a társulatok és háttérintézményeik működését jellemző főbb mutatók alapján.

Gazdaság

Kőszínházak árnyékában

Nemzetközi és hazai sikerei után a Krétakör vándorlásra kényszerült társulata végre megállapodhatna, mert a fővárosi önkormányzattól megkapta az üresen álló óbudai Flórián mozit. Csakhogy ezt nem fogadja el, jelezve: nemcsak neki, hanem a függetlenek egész közösségének volna szüksége befogadóhelyekre.

MTI Kult

Hiller: a filmtörvény mintájára színházi törvény

Vitáktól mentes, udvarias beszélgetés zajlott a Kedd 21 című tévéműsor stúdiójában abban az adásban, amelyben a kulturális élet néhány képviselője találkozott Hiller István miniszterrel. Noha az átalakítások idejét éljük, intézményi kérdésekről nem volt szó, új színházi törvényről azonban igen. Pénzről pedig csak érintőlegesen.

MTI Kult

A Bárka, a Katona és az Új is kilép a Magyar Színházi Társaságból

A Bárka Színház is kilépett a Magyar Színházi Társaságból - közölte Alföldi Róbert, a Bárka Színház direktora. A szervezetből múlt héten kilépett Új Színház és a Katona József Színház mellé azért csatlakozott a Bárka is, mert - ahogy Alföldi fogalmazott - a Magyar Színházi Társaság nem végzi el a feladatát és nem képviseli hatékonyan a színház érdekeit.

Ma is tavaszias lesz az idő

Ma is tavaszias lesz az idő

Az Airbus alelnöke beolvasott a Brexit ügyében katasztrofálisan teljesítő politikának

Az Airbus alelnöke beolvasott a Brexit ügyében katasztrofálisan teljesítő politikának

A fiúk is kaphatnak itthon ingyenes HPV-oltást, kérdés, hogy mikortól

A fiúk is kaphatnak itthon ingyenes HPV-oltást, kérdés, hogy mikortól

India az új Magyarország, nálunk már nem a call centereké a jövő

India az új Magyarország, nálunk már nem a call centereké a jövő

Egyszerűbb lesz bírósági illetéket fizetni márciustól

Egyszerűbb lesz bírósági illetéket fizetni márciustól

Bernie Sanders indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson

Bernie Sanders indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson