A hatvanas években a házibulikon rendszeresen felhangzottak Paul Anka andalító számai. A múlt most megelevenedett: a kanadai születésű énekes Budapesten adott koncertet. A korban hozzáillő közönség lelkesen fogadta a régi számokat, még új feldolgozásban is.


Paul Anka Budapesten
© Szegő Péter
Kedd délután három körül a Papp László Sportaréna jegyirodájánál épphogy csak lézengtek az érdeklődők. A jegypénztárban közölték: az aréna maximális befogadóképessége tizenkét és félezer fő, a Paul Anka-koncertre legfeljebb nyolcezer jegyet tudnak eladni. Állójegy nincs, az ülőjegyek legolcsóbbika hét és fél, a legdrágább huszonötezer forintba kerül. A jegypénztári becslés helytállónak bizonyult: koncertkezdéskor a helyek mintegy kétharmada volt foglalt.

A fél nyolcra meghirdetett koncert alig negyedórás késéssel kezdődött: a zenekar – egy dobos, egy kongás, egy basszusgitáros, egy zongorista, egy szintetizátoros, egy gitáros és hét fúvós: szaxofonosok, harsonások és trombitások – a színpadon, Anka pedig a közönség között. A tudósítót némileg meglepte, hogy Anka két legnagyobb slágere, a Diana és a You Are My Destiny a koncert elejére került: rögtön másodikként és harmadikként hangzott el a két, több mint félévszázados örökzöld. Az már a koncert elején kiderült, hogy – az egyébként remek kondícióban lévő – Anka kitűnően bánik a közönséggel: folyamatosan kommunikált hallgatóságával, időnként megénekeltette, sőt: elvegyülve a közönségben, több nőt is megtáncoltatott.

A számok egy része a 2005-ös, kizárólag földolgozásokat tartalmazó, Rock Swings című lemezről hangzott el (Bon Jovi It’s My Life-ja, vagy a Van Halen Jumpja), szinte a fölismerhetetlenségig szvingre átdolgozva; utóbbi nagyon jó sétáló basszussal. A másik csoportot a halott kortársak – Buddy Holly, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. – előtt tisztelgő számok jelentették. A 21. századi technika segítségével Anka duettet énekelt Frank Sinatrával és Sammy Davissel, míg Buddy Holly tiszteletére akusztikus gitáron játszott – ez utóbbit körülbelül tábortűz plusz színvonalon. Énekelte saját régi számait is – a már említett két örökzöld mellett például az alig 49 éves Lonely Boy-t, vagy a Tom Jones által világhírre vitt Anka-szerzeményt, a She’s A Lady-t.

Előkerültek olyan örökzöldek is, mint az Everly Brothers Bye Bye Love-ja, vagy a Creedence Clearwater Revival Proud Mary-je. Közben a kivetítőn láthatóak voltak Anka karrierjének és magánéletének legfontosabb állomásai: sikoltozó lányok az ötvenes évek végéről, fellépés az Ed Sullivan Show-ban, illetve öt lánya és egy, nagyjából az unokájával egyidős fia – persze ehhez az kellett, hogy második, a közönség soraiban ülő és Anka által a közönségnek bemutatott felesége nagyjából a lányainak legyen a kortársa.

A kivetítőn látott-hallott eszement női sikolyoknak a nyoma sem volt érezhető a budapesti koncerten. Ankával együtt közönségének feje fölött is elszállt az idő vasfoga: a hallgatóság derékhadát az ötvenes-hatvanas középosztály tagjai adták, harminc alatt nagyon kevesen voltak. A számok közti átvezető szöveget a közönség – ez a reakciókból egyértelműen kiderült –többé, kevésbé jólm tudta követni.

A idősödő mester hangja ugyan csekélykét megkopott, de egyúttal férfiasabb is lett az ötven évvel ezelőttihez képest. A Oasis szvingesített száma, - a szintén a Rock Swings című lemezen hallható Wonderwall - teret ad Anka tudásának kibontakoztatására: még mindig van mit kibontakoztatni. A koncert végéhez közeledve a szvinget fölváltotta a rock’n’roll. A Twist And Shout és a Whole Lotta Shakin’ Goin’On alatt a közönség nagy része – ha nem is sikoltozott, de – már állt. Az addig meglehetősen a háttérben maradt zenésztársak a rock’n’roll blokkban jutottak nagyobb szerephez. A hangszerszólók profi művészekről tanúskodtak. A koncertet a Diana diszkósított, majd szintetizátoros változata zárta. Kár volt érte.

Martonyi és Frenreisz a koncertről (Oldaltörés)

A közönséget erősítő volt külügyminiszter, Martonyi János a hvg.hu-nak elragadtatással nyilatkozott a koncertről: az ötvenes évek végétől Anka-rajongó volt. A hatvanas évek elején gimnazistaként kapott egy belé szerelmesedett első gimnazista lánytól egy levelet, amelyben az összes Paul Anka-szám szövegét leírta. Martonyi szerint Anka zenekara komoly zenei élményt nyújtott „Abszolút megkaptam, amiért jöttem” – fogalmazott a magyar diplomácia volt irányítója.

Frenreisz Károly a hangtechnikát biztosító Omega Trading Kft. ügyvezetőjeként vett részt a stáb munkájában. Az LGT és a Skorpió alapító basszusgitáros-szaxofonos-klarinétos-zeneszerző-énekese hasonló véleménnyel volt a koncertről, mint Martonyi, ő is már az ötvenes évek végén ismerte az akkor vadonatúj Anka-szerzeményeket. „Ezek a házibulik legnagyobb slágerei voltak akkor” – mondta. „Zenészként nagyon tetszett Anka hihetetlen előadói stílusa, a belőle áradó energia és a kiváló zenekar” – fejtegette. A hvg.hu kérdésére, hogy a szaxofon és a basszusgitár – vagyis két fő hangszere – is kiváló volt-e, Frenreisz határozott igennel felelt. Elmesélt egy anekdotát is, amit egy Paul Anka-koncertfilmben maga az énekes mondott el két szám között: Anka három hónapos koncertkörút után hazatért. Otthonában – bár rajta, a feleségén és az öt lányán kívül más ott nem lakott – a WC-deszkát fölhajtva találta. Felesége így bukott le.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elköltöztek a lemigránsozott pékek Gyergyóditróról

Elköltöztek a lemigránsozott pékek Gyergyóditróról

Megbüntettek egy kínai boltot, mert megemelte a szájmaszk árát

Megbüntettek egy kínai boltot, mert megemelte a szájmaszk árát

Gyergyóditró polgármestere: Összekeverték a migrációt a vendégmunkával

Gyergyóditró polgármestere: Összekeverték a migrációt a vendégmunkával

Már itthon is hiánycikk a védőmaszk, pedig nincs is magyar fertőzött

Már itthon is hiánycikk a védőmaszk, pedig nincs is magyar fertőzött

Esős, szeles időre számíthatunk

Esős, szeles időre számíthatunk

Hivatalosnak tűnő képek jelentek meg egy összecsukható Samsung telefonról

Hivatalosnak tűnő képek jelentek meg egy összecsukható Samsung telefonról