szerző:
MTI/hvg.hu

Előállt a K and H Csoport új, kortárs képzőművészeti gyűjteményének koncepciójával és ösztöndíj-tervével. Az anyagi forrást a pénzintézet korábbi műtárgy-állományának értékesítésa adja. Eddig mintegy 50 millió forint gyűlt össze - közölték a Műcsarnokban tartott keddi sajtótájékoztatón.

Sándor Krisztián munkája
© INDA Galéria
2008 nyarán jelentették be gyűjteményi koncepciójuk átalakítását - idézte fel Marko Voljc, a K and H Csoport vezérigazgatója. A pénzügyi csoport eddig egy értékes darabokat tartalmazó, de minden koncepciót nélkülöző műtárgy-állománnyal rendelkezett, ezt szakértők véleménye alapján egy, a pénzintézet saját értékrendjét is tükröző kortárs kollekcióval kívánják felváltani.
   
A pénzintézet a múlt év végén két aukción, valamint egy saját dolgozói számára szervezett online árverésen értékesítette korábbi műtárgyainak többségét, ezzel eddig 50 millió forint folyt be az új kollekció létrehozására.
   
Hogy az új gyűjtemény szakmailag is a legjelentősebbek között lehessen, a pénzintézet művészeti tanácsadó testületet hozott létre, melybe Petrányi Zsoltot, a Műcsarnok vezetőjét, Szurcsik József képzőművészt, valamint Topor Tündét, az ArtMagazin főszerkesztőjét hívta meg.
   
Mint Petrányi Zsolt elmondta, a szakértői testület úgy igyekezett megfogalmazni az új gyűjtemény koncepcióját, hogy az komoly szakmai értéket képviseljen, ezért a kollekció összeállítása során tekintettel lesznek a kiválasztott művészek eddigi referenciáira, de arra is, hogy az alkotók mennyire képesek reflektálni a mai világ problémáira.
   
"Fontos, hogy megfogható legyen a művekben az, hogy miről szól ez a világ, amelyben élünk" - fogalmazott a tanácsadó testület tagja.
   
K and H Csoport művészeti ösztöndíjprogramot is meghirdetett fiatal alkotók részére, melynek első nyertese - mintegy száz pályázó közül - Sándor Krisztián festő lett. Az 1975-ös születésű festőművész A Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett, s volt ösztöndíjas az Egyesült államokban is.  Most fél év alatt összesen 750 ezer forint támogatásban részesül, majd a program végén egy vagy több, a művészeti tanácsadó testület által kiválasztott alkotása bekerül a pénzintézet gyűjteményébe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Shake

Kortársművészettel a világgazdasági válság ellen

Válság idején mindenki keresi annak a módját, hogyan konzerválhatná vagyonát, régen az arany volt erre a legmegfelelőbb, ma már azonban sokan kortársművészeti darabokat vásárolnak. A Sotheby aukciós ház legalábbis így gondolja.

hvg.hu Kult

Kortárs gyűjteményt épít a Horváth Művészeti Alapítvány

Három kortárs, magyar művész alkotását vásárolja meg a Horváth Művészeti Alapítvány (HMA). A biztosítási iparágban nevet szerzett üzletember, Horváth Béla magánalapítványa a sajtó számára nyitott kuratóriumi ülésen jelentette be, megkezdi kortárs művészeti gyűjteményépítő tevékenységét.

Kult

Kortárs művészettel a krízis ellen?

Ha beüt a válság a műtárgypiacon, a tapasztalatok szerint a kiút egyik lehetősége a kortárs és jelenkori hazai és külföldi művészet bevezetése a műkereskedelem piacára. A csehek és a szlovákok megpróbálják.

hvg.hu Kult

Az E.ON Hungária kapta a Kortárs művészetért díjat

Idén az E.ON Hungária nyerte el a Summa Artium „Kortárs művészetért” díját, melyet november 27-én, a Mecénás napi díjátadó gálán és árverésen, a Műcsarnokban adtak át. Az elismerést, melyet minden évben a kortárs kultúrát következetesen, illetve a legjelentősebben és a legeredetibb módon támogató nagyvállalatnak ítélnek oda, az energiaszolgáltató képviseletében Konrad Kreuzer, az igazgatóság elnöke vette át.

Kult

Műgyűjtés baráti alapon, csapatban

A Kollektíva nevű londoni műgyűjtőcsoportot néhány barát hívta életre. Lehetőségeiknek határt szabtak az anyagi korlátok, de ezeket épp a Kollektíva létrehozásával hidalták át. Kidolgozták a közös gyűjtés szabályrendszerét, jogi kereteit, létrehoztak egy alapot, amelyhez havonta minden tag egyenlő összeggel járul hozzá, majd hozzáláttak a gyűjtéshez.

Kult

A legbefolyásosabb nevek a nemzetközi kortárs művészetben

A tekintélyes nemzetközi ArtReview című szaklap – mint 2002 óta minden évben – idén novemberben is közzétette a művészeti világ legbefolyásosabb, legmeghatározóbb személyiségeinek top 100-as listáját. A névsorban művészek, galériások, műgyűjtők, kurátorok, múzeumigazgatók, művészeti vásárok igazgatói, kritikusok és aukciósházak munkatársai szerepelnek, a százalékos arányt tekintve is ebben a sorrendben.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

India az új hype a kortárs művészetben

Furcsa dolog a kulturális figyelem. Ahogy egy térség, ország művészeti, kulturális termésére egyszer csak nyitottá, kíváncsivá válik a világ. A kilencvenes évek vége a kínai művészet nagy felfutását hozta. Aztán a Balkán jött divatba. A tavalyi Velencei Biennále pedig - a megakiállítás talán legizgalmasabb részét produkálva - „beexponálta” Afrika művészetét. A kétezres évek első felének felfelé ívelő trendje mára robbant be: India az új hype.

Az óvodások is bekerülhetnek a Nemzeti Alaptantervbe

Az óvodások is bekerülhetnek a Nemzeti Alaptantervbe

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Karácsony: Visszavettük, hogy visszaadjuk

Karácsony: Visszavettük, hogy visszaadjuk

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója

Rossz hírt közölt a Huawei: igazából még messze vannak az Android leváltásától

Rossz hírt közölt a Huawei: igazából még messze vannak az Android leváltásától

Három autó ütközött a XIV. kerületben

Három autó ütközött a XIV. kerületben