szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budapesti Erkel Színházat lebontják, helyén többfunkciós kulturális központ nyílhat 2013-ban. A ház alapvetően a dalszínház funkcióit tartja meg, de ez kiegészülne mással is. Művészeti szakemberek féltik a jelenleg még álló épület két hatalmas Bernáth Aurél-faliképét. A minisztérium restaurátori véleményekkel érvel a leszedésük mellett. A restaurátorok azonban egész mást javasoltak.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtófelelőse így körvonalazta a hvg.hu-nak az új épületet: „A dalszínház közel 20 ezer négyzetméternyi alapterületen helyezkedik majd el. Az épület más kulturális és egyéb funkciókat is ellát majd a befektető elképzeléseinek megfelelően. Természetesen az új létesítményen belül a dalszínház minden igényt kielégítő módon kap helyet: az épületnek lesz oldal- és hátsó színpadja, továbbá a legkorszerűbb szcenikai berendezései annak érdekében, hogy a jelenlegi Operaházban lévő színvonalat biztosítani tudjuk.”

Alapvetően tehát a Magyar Állami Operaház „másik” játszóhelyéről van szó, amely végső soron a népoperai tradíciót viszi tovább. De úgy tűnik, amióta a Művészetek Palotája (MüPA) felépült és működését a kulturális kormányzat egyértelmű sikerként könyveli el, felértékelődtek a „művészetplázák”. A Köztársaság téren is ilyesmit látunk magunk előtt az OKM válaszainak hallatán.

A szakértői javaslat a helyben megőrzés volt.
A minisztérium eltávolítaná.
© Belvedere Galéria - Bíró Sándor

Itt épül fel a Magyar Állami Operaház logisztikai bázisa, amely az Operaház új gyártó- és raktárbázisát foglalja magába, szintén magánbefektető révén. Ebbe az új épületbe az Operaház összes raktára beköltözik, illetve ezen a helyen készülnek majd az új díszletek. Ennek megfelelően az Operaház valamennyi eddig bérelt raktára megszűnik – tájékoztat a minisztérium. Úgy tudni, 2013-ra nyithatja meg kapuit az új ház.

Több kérdés is sorjázik a beruházással kapcsolatban. Nem tudjuk, melyik az a bizonyos befektető, amelyről szó van; gyanítjuk, hogy a MüPA-t építő TriGránit az ilyesmiből nemigen hagyható ki ma, Budapesten. Az OKM arra játszik, hogy a megszorítások koraszaka véget ér, vagy enyhül, mire a jelenlegi szándékból terv, majd épület lesz (jövőre írják ki a tervpályázatot), s a MüPA-nal is működő visszabérléses konstrukcióra lesz forrás.

Elsőként a telekügyeket is rendezni kell. A kulturális központ, illetve a raktár- és gyártóbázis helye tulajdonképpen vegyes tulajdonú, részben a fővárosé, részben a MÁV-é. Most a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, illetve Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. feladata lesz, hogy megvásárolják a telkeket. Miután a teljes terület az Operaház tulajdonába került, az Operaház és az MNV pályázatot ír ki az ingatlan hasznosítására.

A budapesti nyolcadik kerületnek bizonnyal jót tesz majd egy új kulturális központ. Hogy Budapest a közönség szempontjából eltart-e ennyi kulturális nagyintézményt, az persze kérdés. A MüPA több szakember szerint így is „elszív” közönséget a kisebb intézmények elől, marketingjével pedig lehetetlen versenyezni. A Közraktárak helyén is kulturális központ létesül, s a Köztársaság téren is: érdekes kísérlet, hogy a kétmilliós városnak nem lesz-e ez sok. Az új épülettel kapcsolatban részletkérdések is vannak. Mi lesz az épület két hatalmas méretű és igen érdekes faliképének sorsa?

Faltól falig: a műveket leszedik, elviszik? (Oldaltörés)

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) nemrégiben levédette az Erkel épületében található két, nagyméretű faliképet, Bernáth Aurél alkotásait. Több mint száz négyzetméteres művekről van szó, más-más eljárással készültek, az egyik szekkó, a másik freskó, s a két mű, a Szentivánéji álom (1972) és Az ember tragédiája (1973) már jogerősen is védettek. Erről Bernáth Mária művészettörténész, a festő lánya is tájákoztatást kapott a KÖH-től, amikor levélben érdeklődött a hivatal műtárgyafelügyeleti irodájától. De arról, hogy mi lesz a képek sorsa, hol tart az ügyük, ő sem tudhatott meg többet. 

Rum Attila művészettörténész, a Bernáth-életmű kutatója a nyár folyamán a budapesti Belvedere Galéria fotósával dokumentálta a két művet. A hvg.hu-nak azt mondta, a művek kiváló állapotban vannak. A szakember szerint a képeket meg kellene tartani, azaz az új épület részévé tenni őket, nem pusztán védettségük, hanem értékük okán. „Ha leveszik, végük van” – mondja lakonikus tömörséggel Rum Attila, aki szerint sem az építtetőnek, sem a tervezőnek-kivitelezőnek nem okozna gondot a műveket eredeti helyükön megőrizni. Ráadásul – tesszük hozzá mi – presztízs-nyereségről is szó van, a két régi mű hitelesítheti az új épületet, s egyben a közelmúlt köztéri művészetének érdekes továbbélését jelentené.

A minisztériumban egész másféle szándékokról számolnak be. „Tekintettel arra, hogy az Erkel Színház épületét lebontják, a két festmény sem marad a helyén. Megmentésük érdekében az OKM felkérte a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) restaurátor szakembereit, hogy határozzák meg, milyen módszerrel lehet a freskókat a falról levenni, tárolni és újra elhelyezni. A szakértői vélemény elkészült, a bontás során annak megfelelően járunk el” – mondják.

Menráth Péter, az MKE restaurátor tanszékének vezetője azt mondja, nem javasolták, hogy a képeket levegyék. "Léteznek erre módszerek, ezeket le is írtuk, de azt is, hogy a képeket in situ, azaz eredeti helyükön, eredeti helyzetükben kell megőrizni. Nem mondtunk olyat, hogy az eltávolításukat javasolnánk. A leszedés óriási költséggel is jár, a művek jelentősen károsodhatnak, ezen kívül nincs megoldva a tárolásuk sem" - mondja a szakember. Menráth megerősíti, a műemlékes szakemberek véleménye is ez volt.

Rum Attila művészettörténész szerint a leszedés a művek végét jelenti. "Nem feltétlenül abban a pillanatban, amikor leszedik, hanem később. Itt az elhelyezés és a tárolás a kulcskérdés. Két darab 150 négyzetméteres falikép elhelyezése nem olyan egyszerű dolog. Hosszú távon a művek végét jelenti az eltávolításuk."

Ami igaz, az igaz, kapásból elég nehéz volna mondanunk olyan magyarországi raktárat, illetve – ha az OKM méltó körülményekben gondolkodik – olyan múzeumot, kiállítóhelyet, ahol ezeket a műveket el lehetne helyezni. A művek védettségét egyébként közben bíróság előtt támadta meg az MNV Zrt. (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő). Kérdésünkre, hogy mire hivatkoznak a bíróságnál, azt a tömör választ kaptuk, hogy nem a védésre érdemesítés ténye, hanem annak módja miatt fellebbeznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot

A halételekkel ehetjük meg a tengerbe került műanyag hulladékot

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött

Orbán miniszterelnöki rekordot döntött

Demeter Szilárd lemondását követeli száznál is több magyar értelmiségi

Demeter Szilárd lemondását követeli száznál is több magyar értelmiségi