Legendás brit zenekarok zárják az olimpiát a Hyde Parkban

Legendás brit zenekarok zárják az olimpiát a Hyde Parkban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brit könnyűzene elmúlt évtizedeinek három zászlóshajója, a Blur, a Specials és a New Order is fellép a londoni olimpia záróünnepségéhez kapcsolódó koncerten a Hyde Parkban. Augusztus 12-én lesz a szabadtéri koncert.

A Best of British című rendezvény főzenekara a Blur lesz, ezt az együttes Facebook-oldalán is megerősítette. A koncertet a BBC közvetíti, a Hyde Parkban óriás kivetítőket is elhelyeznek - írja a The Telegraph weboldala.

A Blur kedden este a Brit Awards könnyűzenei gálán életműdíjat vehetett át a zenében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Az 1989-ben alakult és első időszakában 2003-ig aktív zenekar eddig hét stúdióalbumot készített, több tízmillió albumot adott el, olyan slágereket írt, mint a Parklife vagy a Girls & Boys. Már korábban bejelentették, hogy Damon Albarn, a Blur frontembere közreműködik a londoni olimpia kulturális programjainak összeállításában.

©

A coventry-i Specials 2010-ben, már reaktivizálódása keretében a Sziget fesztiválon is fellépett. A zenekar volt a legelső ska-reggae formáció, amelyben fehérek és feketék együtt játszottak. Terry Hall és társainak egyik emlékezetes dala a munkanélküliségről szóló, 1981-es Ghost Town.

A New Order öt évvel legutóbbi felbomlása után tavaly ősszel állt újra össze: a legendás manchesteri zenekar Peter Hook basszusgitáros nélkül turnézik és idén nyáron az újvidéki Exit fesztiválon is fellép.

A New Order 1980-ban alakult Manchesterben, a megszűnt Joy Division három tagjából, miután Ian Curtis, a posztpunk Joy Division énekes-szövegírója felakasztotta magát. A popos elektronikus zene felé forduló New Order nyolc sikeres stúdióalbumot készített; a Blue Monday című, 1983-ban kiadott kislemez forradalmi hangzású volt abban az időben.