szerző:
L&N
Tetszett a cikk?

Érdekes, hogy az emberek nem annyira félnek a pontytól, viszont rettegnek a piranhától. Ön mit tenne, ha a kerti medencéjében piranha garázdálkodna? Elúszna előle vagy felvenné a harcot? Tekintse meg előzetesünket.

Madagaszkár 3

„Tegye fel a kezét, aki szereti a cirkuszt!”

Egy gólya kábé ötven napot dolgozik azon, hogy Afrikából elérje a csengersimai leszállópályát, visszafelé viszont kicsit hosszabb az út. A betépett hippi állatok truppjáról szóló Madagaszkár című filmben az csak ürügy, hogy egy oroszlán, egy zsiráf, egy viziló, meg még néhány állat vissza akar menni oda, ahonnan lelépett: New York-ba. A valódi terv inkább az, hogy folyamatos vándorlással, „kalandok közepette” minél tovább húzzák az időt, sok örömet szerezve ezzel a moziközönségnek és közben jó sok pénzt keressenek a DreamWorsnek.

©

Ez már a harmadik hazafelé próbálkozás. Mint ismeretes, a heroikus hazajutás-történetek mindig valaminek a hiánya miatt nem valósulnak meg, minél nagyobb a honvágy, annál inkább nincs pénz menetjegyre. A korábban megismert állatok – néhány más faj bevonásával – ezúttal a cirkuszi kulisszát használják álcának és védőhálónak. A cselekményt mozgató ötlet kiindulópontja szellemes – egy állat számára nincs jobb és kínosabb tér, ahol megmutathatja a nyálcsorgató embereknek, hogy mit tud -, a látvány pedig éppen olyan színes, mint az a doboz, amiben az összes figurát árulják a gyorséttermekben egy drágán vásárolt, ám jó hangulatban elköltött családi vacsora mementójaként. (Bemutató: június 14.)

Főszereplők: emberi hangon megszólaló állatok

Rendező: Eric Darnell

IMDb-értékelés: 7.0/10

Piranha 3DD

„Tegye fel a kezét az, aki szereti a piranhát!”

Nincs baj azzal a filmmel, amiben David Hasselhoff önmagát játssza, és ő maga viccesen ezt mondja: „Soha nem voltam vízímentő”. Persze tudjuk, DH a világ leghíresebb vízímentője, akit sok mindenre lehet használni, leszámítva a vízímentőséget. Ez a nyári és garantáltan vériszamos film a halpopuláció vicces madagaszkárvándorlását mutatja be, azt a pillanatot rögzítve, amikor a kerti partik medencéjében, a városi csatornahálózatban és más nedves helyeken megjelennek a piranhák.

A piranhákról már számos szórakoztató mozidarab készült, és egyáltalán nem baj, hogy mindegyik ugyanarra a reflexre működik: gyanútlan, pancsoló, ellazuló izmos, felizgult férfiak és nagydudájú hölgyek – azaz: vakációzók - nem számítanak arra, hogy a piranhák még soha nem voltak ennyire éhesek.

A „valami van a vízben” ötlet sem új – kaki, ételmaradék, egyéb emberi váladék egyként belekerülhet -, a kivitelezésben azonban vannak árnyalatnyi különbségek. A legújabb Piranha a szemfényvesztés csábító optikai formátumára, a 3D-re épül. A 3D, sőt ebben az esetben a duplaD mindenekelőtt arra jó, hogy a nem kitalált történetről, a nemlétező forgatókönyvről és a lusta színészekről elterelje a figyelmet. A Cápa után és a nyári vakáció előtt mindig aktuális egy ilyen, most is. Harapás, csodálkozás, reccsenő csontok és könnyek, plusz a Terrorbolygó óta a legjobb, nagy tűzerejű fegyverként működő balláb, talpak alatt cikázó sunyi halak. (Bemutató: június 14.)

Főszereplők: David Hasselhoff, Danielle Panabaker, Chris Zylka

Rendező: John Gulager

IMDb-értékelés: 4.3/10

Malom és kereszt

„Tegye fel a kezét, aki szereti Bruegelt!”

A futball EB-n valószínűleg nem jön össze egy lengyel-svéd találkozó, a moziban viszont már összejött. A mozirajongó nyilván jobban szeretné, ha mondjuk Wajda és Bergman együtt csinált volna filmet, de hiába: erre most már nincs lehetőség. Második legjobb megoldásként viszont Lech Majewski kitalálta, produkálta, lefényképezte és megrendezte a Malom és kereszt című filmet. Majewskinek jó forgatókönyv írója volt, egy festő, akit Pieter Bruegelnek hívnak. Bruegel úgynevezett részletgazdag képeket festett, a saját fejében és ecsetjének a végén sokkal több pixel volt, mint a Pixar vincseszterjén.

 A „megfilmesített” Az út a Kálváriára című képén 500 ember igyekszik a cél felé, Majewski ebből választotta azt a néhányat, akinek nemcsak a személyiségét rajzolja meg, hanem összejön belőle a kép keletkezéstörténete is. Nemcsak érdekes, hanem a jó értelemben vett pepecselés ellenére is vonzó film. A régen látott Rutger Hauer felbukkanása mellett külön érdekesség, hogy a zeneszerző a legendás lengyel progrock zenekar, az SBB halhatatlan billentyűse: Jozef Skrzek. (Bemutató: június 14.)

Főszereplők: Rutger Hauer, Michael York, Charlotte Rampling

Rendező: Lech Majewski

IMDb-értékelés: 6.7/10

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt

Most a gyerekek mutathatják meg, hogyan képzelik a jövőt