szerző:
L&N
Tetszett a cikk?

Van terve arra, hogy' rontaná el az életét? Az első injekcióval, az első merész mozdulattal? Vagy már akkor elrontotta, amikor a szülei tudta nélkül elemelt egy húszast a családi kasszából? A csütörtök mindig választ ad az égető kérdésekre.

Bikanyak

Még nem szúrta meg magát? És megszúrná, ha nagy és erős lenne tőle?

A világ tele van gyenge emberekkel, akik nagyon erősnek látszanak. Azért, mert a porhüvelyük valóban erős, átgondolt. A beszélt nyelven azt szoktuk mondani, fel vannak pumpálva, a szakember viszont azt, hogy megkezdődött – és valójában soha nem fejeződik be – a test egyenetlenségeinek korrekciója. Ilyen-olyan dolgokkal lehet befolyásolni a lapos felületek kerekké alakítást, bármire lehet gyúrni, karra, hasra, hátra, vádlira.

A Bikanyak hőse tulajdonképpen mindenre gyúr, de leginkább nyakra, és egészen addig akar elmenni, amíg majd ugyanúgy néz ki, mint Mickey Rourke a Sin Cityben. A környezet, a fények, a leoszló belsők már olyanok, pedig nem a képregényvilágban vagyunk, hanem a mai Belgiumban, ahol az átlag-testtömeg elérésének joga ha nincs is törvénybe foglalva, de az elérését a viszonylag kiegyensúlyozott szociális biztonság mindenkinek lehetővé teszi. De az is a szabadsághoz tartozik, hogy aki akar, eltérjen az átlagtól. Jacky, a messziről kedves és odaadó farmer el akar térni, ezért minden áldozatra kész: arra is, hogy testébe juttassa a marhák növekedésének idejét abnormálisan lerövidítő hormont.

A nézőnek éppen nincs elég ideje átgondolni azt, hogy egy bifsztekkel maga is fogyasztóvá válik, és előbb-utóbb tényleg bebizonyosodik, hogy Michael Moore nem is állít olyan hülységeket, mert a film a dermesztő jelenből átvált egy sokkoló múltbéli történet összerakására, miközben Jackynek számolnia kell a hormonmaffia elvonási tünetekkel és erőszakkal egyaránt operáló akcióival.

A Bikanyak olyan, mintha Martin Scorsese egy súlyos trauma után, vagy konkrétan erős láz hatására újra összerakta volna a Nagymenőket, és a cselekményt Európába helyezte volna. Ennyi fertőzött, elszánt, az összeomlást kikerülni képtelen embert, és a rajtuk élősködő parazitát régen láttunk filmen ilyen töménységben, ilyen szűk térbe szerkesztve.

A Bikanyak ebben az évben a legjobb nem angol nyelvű film Oscar-díjára volt jelölve, de nem kapta meg. Pedig az segített volna, hogy ne tűnjön el a közönségfilmek dömpingében, ne örlődjön fel a filmélményről leszokó nézők közönyében.

Főszereplők: Matthias Schoenaerts, Frank Lammers, Jeanne Dandoy

Rendező: Michael R. Roskam

IMDb értékelés: 7.4/10

Bemutató: premier előtti vetítések.

StreetDance 2

Mennyit szokott dobni az utcaművészeknek?

A frappáns cím azt a nyugtalanító benyomást kelti, hogy tudnunk kell az alapértelmezett helyzetről, a StreetDance-ről. Vajon mi folyhatott abban a filmben? Csak nem az, hogy néhány ambiciózus, tehetséges és éhes fiatal lélek kitette a kalapját egy téren, majd hozzálátott azon nyakatekert mutatványokhoz, melyeket az emberek ún. tátott szájjal bámulnak és az élményt ún. aprópénzzel honorálják? A legjobbak persze előbb-utóbb ezt megunják, és tehetségkutató show-k szereplői lesznek. Ha nyernek, a streetdances soha többé nem akar már az utcán táncolni.

Nem tudható, a 2-nek van-e valami köze az 1-hez, ha pedig van, vajon érthető-e a 2 története az 1 megtekintése nélkül. Válaszunk kedvező: igen, érthető. Teljesen váratlan módon, a 2 akkor léptet be minket a tehetségektől hemzsegő kulisszába, amikor a világon hirtelen megnő az igény a street dancelésre, aminek az oka a szakemberek szerint az, hogy a többség nem kockáztatja testi épségét egy romantikusnak tűnő, ám könnyen a baleseti sebészeten befejeződő teljes fordulatért.

Ha nincs is ördögi ügyességgel összevágva a természetes mozgással bemutatott táncfolyam, a StreetDance 2 nívója azért egy kicsit feljebb van, mint egy Zoltán Erika-klip, és ha egy kicsit is leleményesebb történetet gondoltak volna a táncok közé, megközelíthetné egy Michael Jackson-tánckar casting színvonalát. Az alkotók mindent elkövettek, de végül a koreográfusok egy pazar mozdulattal kirúgták a széket a rendezők alól, sajnos, már a forgatások megkezdése előtt.

Főszereplők: Falk Hentschel, George Sampson, Sofia Boutella, Tom Conti

Rendező: Max Giva, Dania Pasquini

IMDb értékelés: 5.4/10

Bemutató: június 28.

Fejvadászok

Melyik rossz oldalra akar állni?

Érdekes: a heti premierek logisztikai szervezője valamelyik emberi végtag, ahogy lenni szokott: nem minden esetben az agy. A Bikanyakban megtekinthettünk néhány súlyos összecsapást a viszonylagosan jó és a manifeszt rossz között. A Fejvadászokban a kisebb rossz a szükséges rosszal csap össze. Dashiell Hammett óta tudjuk, a bűn és annak üldözése ugyanazon mocskos dollár két oldala, Thomas Crown-tól viszont azt, hogy úriember úriember módra lop, nem úgy, mint valami proli. Tulajdonképpen sok úri betörőt ismerünk, akit a sármjuk, meg a forgatókönyvírók forró felelőtlensége szerethető hőssé tett.

A kicsir mélynövésű Brown nappal topfejvadász, estfelé műkincstolvaj. Az átkozottul jóképű Greve viszont Brown kreatív árnyékaként azt gondolja, végezze el a munkát a kettős identitású férfiú, ő meg elorozza előle a zsákmányt, egy Rubens-festményt. Klasszikus ki kit csap be thriller, átejtéssel, szaladgálással, csetepatéval, gonoszsággal, szexszel, karambollal, meg itt-ott a szerepek megcserélhetőségével.

Ön szerint ki írta e történetet: Agatha Christie, Rejtő Jenő, Jo Nesbo? Segítségül elmondjuk, a film Norvégiában készült, ahol nem minden gaztett végződik a közönség elvárásai szerint. A helyes válasz tehát: Jo Nesbo.

Főszereplők: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau

Rendező: Morten Tyldum

IMDb-értékelés: 7.5/10

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A közösségi oldalán szereplő kép buktatta le a 26 évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét

A közösségi oldalán szereplő kép buktatta le a 26 évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával

Csak idén 5500 milliárd forintot kereshet a Moderna a koronavírus-vakcinával