Nem adták a franciáknak, inkább összedobtak 8 milliót

Nem adták a franciáknak, inkább összedobtak 8 milliót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
T.S.

Közadakozásnak köszönhetően az Egyesült Királyságban marad Édouard Manet egy kevésbé ismert portréképe, amelyet felesége barátnőjéről, Fanny Claus hegedűművésznőről, az első női vonósnégyes tagjáról festett.

Az oxfordi Ashmolean Múzeum felhívására augusztus 7-ig sikerült összegyűjteni azt a 7,83 millió fontot, amellyel az országból való kiviteltől mentették meg Manet Fanny Claus portréja című képét. A neves francia festő halála utáni évben, 1884-ben a Londonban élő John Singer Sargent – szintén festőművész volt – tulajdonába került képet örökösei őrizték meg, s az idén egy képaukción eladásra is bocsátották.

A név szerint meg nem nevezett külföldi vevő 28,35 millió fontot fizetett volna érte. Mivel a festmény rendkívüli kulturális értéket képvisel, Ed Vaizey a Média-, Kulturális és Sportminisztérium irányítója ideiglenes kiviteli korlátot szabott ki rá. A brit törvények szerint a külföldi vevő által kínált ár 27%-át kellett előteremteni ahhoz, hogy a kép Angliában maradjon.

Az összefogásnak és a bőkezű adakozásnak köszönhetően a Manet-festmény a szigetországban marad. A legnagyobb érdeme van ebben az Örökségi Lottóalapnak (Heritage Lottery Fund), amely 5,9 millió fonttal járult hozzá a gyűjtéshez, viszont 1,08 millió fontot magánszemélyek és civil szervezek áldoztak a jeles műtárgyra, míg a fennmaradó 850 ezer fontot a Művészeti Alap fizette ki.

©

Az örökösök eddig csak egyetlen alkalommal kölcsönözték kiállításra a festményt, így eddig a nagyközönség előtt nem is volt nagyon ismert, pedig egy híres Manet-mű, a párizsi Musee d’Orsay tulajdonában levő Az erkély előtanulmánya volt. A mostantól az oxfordi Ashmolean Múzeum tulajdonát képező műalkotás először ott mutatják be, majd a kép országos turnéra indul, majd a művészettörténészek is lehetőséget kapnak az eddig elzárt gyűjteményben levő Fanny Claus portré kutatására.

A britek filantrópságának és művészetpártolásának nem ez az egyetlen megnyilvánulása az utóbbi években. Korábban két Tiziano-festményt: Diana és Akteon, illetve Diana és Callisto is megmentettek attól, hogy tulajdonosuk Sutherland grófja nyilvánosan áruba bocsájtsa - akkor állami- és közadakozásból 95 millió fontot kalapoztak össze.