szerző:
hvg.hu

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) megduplázza önmagát: a tavalyihoz képest kétszer annyi pénzből, kétszer annyi helyszínen, kétszer annyi programmal várja vendégeit. A beharangozó sajtótájékoztatón a kampány logikájának megfelelően felvonult miniszter, főpolgármester, fő színházmester és még számos potentát. Naná, sikerekről beszéltek.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál(BTF) a szervezők szándéka szerint Európa egyik legjelentősebb összművészeti eseményévé nőheti ki magát a következő években - ezt Balog Zoltán emberminiszter emelte ki. Majd listázta a főváros régi kulturális intézményeinek megújulását és az új helyszínek megjelenését. "Új kulturális helyzet jött létre Budapesten" – ez volt a gondolatmenet summája.

©

Ennek előnyeit persze először az idei tavaszi fesztiválon lehet érvényesíteni. Hozzátette: a BTF költségvetése a tavalyihoz képest megduplázódott, csak az EMMI 1,7 milliárd forintot ad a szervezőknek.

Tarlós István papírból olvasta fel, mennyire elégedett, hogy a jelenlegi kormány ebben is együttműködik Budapesttel. A BTF programjából a fővárosi színházak nyílt napjai és ingyenes programjai, hazai és külföldi társulatok bemutatói mellett a Budapesti Történeti Múzeum és a firenzei Uffizi Képtár közös kiállítására hívta fel a figyelmet, amelynek keretében az olasz múzeumban őrzött magyar festőönarcképeket állítják ki.

A sajtótájékoztatón Lajkó Félix is zenélt, és ő volt az egyik jó példa arra, hogy - mint Káel Csaba MÜPA-igazgató mondta - nyitunk a külföld felé, és végre fontosnak tartjuk a zenei és kulturális export erősítését, ugyanakkor muszáj a hazai közönség felé is fordulni. Káel úgy fogalmazott, hogy a cél a Bécs-Prága fesztiválkettőshöz való csatlakozás.

A  Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója, Bán Teodóra szerint "nehéz újraértelmezni Budapestet, újrafogalmazni a magyar kultúrát". Hogy miért is kell úra fogalmazni, arra nem tért ki. Szólt többek között a fesztivált felvezető utcai installációkról és jelmezes utcai előadókról, a Bálnában megrendezendő sakkfesztiválról, a Duna vízét szelő öt koncerthajóról, templomi hangversenyekről és a Vörösmarty téren megnyíló tavaszi vásárról. Kiemelte, hogy a Pesti Vigadó szintén a fesztivál keretében nyílik majd meg eredeti pompájában.

Vidnyánszky Attila szerint például színház nagyhatalom vagyunk. Szólt a közelgő Madách Imre Színházi Találkozóról is, ahol "nem hatásvadász, provokatív előadások lesznek", hanem komoly  művek. A díszvendég Oroszország.

A március 21. és április 6. között megrendezendő 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál 58 helyszínen 172 programot kínál a klasszikus, kortárs és könnyűzene, valamint a tánc, színház és képzőművészet területén. Az idei "húzónevek", kiemelt programok közé tartozik Philip Glass, a Zubin Mehta vezényelte Bécsi Filharmonikusok, a firenzei Uffizi-képtár kiállítása és a most debütáló Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó.

Az idei tavaszi fesztivál főbb helyszínei a Művészetek Palotája, az Operaház, a felújított Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, az újonnan megnyíló Pesti Vigadó, a Nemzeti Színház, valamint a főváros más színházai és múzeumai. A fesztivál programjai felölelik a komoly- és kortárs zene, az opera, a dzsessz, a pop, a világzene, a tánc, az újcirkusz, a színház és a múzeumi kiállítások területét, de még a divat és a sport is része a kínálatnak. A fesztivál bő két hete alatt hat világpremiert, tizennyolc magyarországi bemutatót, valamint további három színházi premiert láthat-hallhat a közönség. Közel húsz olyan társulat és produkció érkezik Budapestre, amely először mutatkozik be Magyarországon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az ENSZ is bírálja a kormányt a hajléktalanszabályok miatt

Az ENSZ is bírálja a kormányt a hajléktalanszabályok miatt

Videó: Nagyot küzdött a pilóta, de végül csak letette a gépet a 75 km/h-s oldalszélben

Videó: Nagyot küzdött a pilóta, de végül csak letette a gépet a 75 km/h-s oldalszélben

Így játszik Metallicát egy tízéves fiú a Foo Fighters koncertjén

Így játszik Metallicát egy tízéves fiú a Foo Fighters koncertjén

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Félmilliárd a kormánytól Áder János alapítványának

Félmilliárd a kormánytól Áder János alapítványának

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára