Buzilobbit emlegetett Kerényi egy színházi fesztiválon - hangfelvétel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A "buzilobbi" ellen kell előadásokat és iskolákat létrehozni - mondta Kerényi Imre a színészképzéssel kapcsolatban a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában.

Kerényi Imre az Új Színházban tartott Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában beszélt arról, hogy meg kell erősíteni a fesztivált mert szerinte "a magyar drámairodalom nyolcvan százaléka a keresztény kultúrkör terméke" - idézte fel az elhangzottakat a 444.hu, amely egy YouTube-on megjelent, megvágott hangfelvételt is közölt Kerényi hozzászólásáról.

Kerényi szerint minden nagy magyar dráma szakrális mű is, de nem mindegy, hogy hogyan közelítik meg a darabokat. Azt mondta, itt a probléma az, hogy rendező- és dramaturgképzésben "egy olyan -izmus vette át az oktatási főhatalmat, ami erre nemet mond".

Szerinte meghonosítottak egy olyan megközelítést, amiben a dekadencia és a romlás érvényesül. Hozzátette, hiába lehet ebből pénzt csinálni, de ez csak a lekicsinylésről, a köpködésről és a mindent kritizáló attitűdről szól. Kerényinek már fáj ez köpködésmennyiség, amit a tévében és a színpadokon lát. 

"Ezért én nagyon fontosnak tartom, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Budapesten történjen változás, történjen valami. Ha más nem, egy ellenegyetem szervezése akár a Ludovikán belül. … Ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát, a pénzzel együtt" - mondta Kerényi. A kijelentéseit taps és nevetés fogadta.

Kerényi szerint a dramaturgokon az egyik harisnya kék, a másik zöld, "egy picit szivárványos mindegyik". "Egy új úton kell elindulni, föl kell venni ezzel az erővel a harcot. Ez nagyon nagy harc. Ez a buzilobbi tulajdonképpen, … ez ellen előadásokat kell létrehozni, de főleg iskolákat!" - mondta Kerényi a felvétel szerint.