szerző:
hvg.hu

Sex Pistols-os pólós srác, mellette matyó hímzéses kendős néni, a Vásárcsarnok parfümőr által sem kikeverhető szaga - jellegzetes pesti képek, figurák, sztrorik ihlették meg a 100 szóban Budapest pályázatra jeletnkező szerzőket. Megszületett az eredmény, és a zsűri kiválasztotta a legjobb 12+1 művet a beérkezett írások közül. Most mi is bemutatjuk a saját kedvenceinket.

Még nyáron hirdették meg a 100 szóban Budapest pályázatot, melynek keretében maximum száz szóból álló, a fővárosról szóló, vagy ahhoz kötődő írásokat vártak. A pályázat ötletét a Chile-ben immár 14 éve megrendezésre kerülő „Santiago 100 szóban” elnevezésű felhívás adta, ezt a projektet ültette át a hazai terepre a szervezőcsapat. Végül közel 800 pályázat érkezett a szeptember 1-jei határidőig, ezután kezdődött el a folyamatos szűkítés, míg végül a Winkler Nórából, Hajós Andrásból, és Szőllőssy Balászból álló zsűri kiválasztotta a legjobb tizenkettőt (azaz tizenhármat, volt egy különdíj is), ők részesülnek díjazásban. Az első három helyezett  összesen150 ezer forintot kap, a 12 döntős művet pedig neves illusztrátorok színesítik és  különböző médiumokban, köztereken, kiállításon kapnak felületet. A száz legjobb történet pedig egy zsebkönyv formájában is megjelenik később.

"Túl sok Coelho-t olvasunk, de szerencsére maradtak még páran akik nem"

A díjátadón a zsűriből Hajós András úgy fogalmazott, a 100 szóban Budapest projekt mellé szívesen állt oda, hiszen ez a pályázat is egy jó példa arra, hogy lehet Budapestet megélni és nem csak használni. "Volt egy olyan benyomásom, hogy a pályázók közül sokan túl sok Coelho-t olvasnak, de szerencsére maradtak még páran akik nem" - értékelte a beérkezett műveket a zsűritag, majd hozzzátette az alkotás a legemberibb megnyilvánulás, így örömteli, hogy ez a projekt is erre ösztönzött mindenkit. A díjátadón az eddig inkognitóban lévő nyertesek kilétére is fény derült, szembetűnő volt, hogy a döntősök között minden korosztály képviseltette magát.

Véssey Miklós, az első helyezett
©

A különdíjas végül Véssey Miklós lett, ő egyben az első helyezettnek járó díjat is megkapta. A második helyen Torma Fanni végzett, a harmadik helyezett pedig Szujó Alexandra Julianna lett. Tormai Fanni alkotását nálunk is elolvashatja lentebb, a többi djíjnyertes alkotás a hozzájuk passzoló illusztrációval együtt a Bálna első emeletén kapott helyet.

©

Kezdjük tehát Tormai Fanni Nincs című írásával, ami minden vidékről a fővárosba felköltöző fiatal rácsodálkozását és vágyakozását fogta meg:

Gyermekkoromban balatoni nyaralásra hajnalban indultunk Egerből. Hosszú volt az út. Az ébredő Budapesten haladtunk át odafelé, az éjszakába hangosodón hazafelé. Hajnalban a Kossuthon 7-es buszmegállóban álló embereket figyeltem. Sex Pistols-os pólós srác, mellette matyó hímzéses kendős néni. Mindennél jobban vágytam ide, mert itt mindenki olyan lehet, amilyen. 12 éve olvasok már a Károlyi kertben, veszek kávét a Rádayn munkába menet, romkocsmákban álmodom barátokkal, szégyellem magam, amiért kerülöm az aluljárókat. Húzok el függönyt a Szabadság-szobrot megpillantva, mely mögül ömlik be a fény. Van matyó hímzéses kötény a konyhában, Sex Pistols póló a szekrényben. Már majdnem olyan vagyok, amilyen lenni szerettem volna.

Simonyi Cecília illusztrációja a Nincshez
©

Bauer Krisztina szövege a végén üt csak igazán, de már az elején nagyon jellegzetes képet tár elénk. A pályamű címe Szerda:

A hídon megállok. Nagyot slukkolok a Duna illatából. Biciklis csenget, elhúz mellettem, nem látsz, kiabálja. Igaza van. Már nyílnak a Gellért hegyen az orgonák is, alattam egy teherhajó úszhat, olajos füstöt eregetve. Remeg a vasszerkezet a villamosok súlyától. Rövidesen érzem a vásárcsarnok, a zöldségek és a húsok parfümőr által sem kikeverhető szagát. Az épület belseje maga a bábeli torony, a nyelvek keverése után. A galériára igyekszem, az orrom magabiztosan vezet, már sütik a lángost, kolbászt. A majoránna illata az útmutató kedvenc hurkasütőmhöz. A szokásosat, mondom, a mit adhatok kérdésre, nyújtom a pénzt. A csuklómra fűzött fehér botom a pultnak ütődik.

Holló Anna alkotása a Szerda című műről
©

Véssey Miklós Budapest ostroma címmel adta be pályaművét, ő úgy döntött a főváros zivataros múltját is beemeli írásába. Ahogy az írásból is kiderül, volt rá indoka:

Magzatpózban fekszik az ágyon. Férje valahol Budán harcol, most nem segíthet. Egyre közelebbről hallani a döngő katonalépteket. Fél perc, és betörnek a hálószobába. Vajon mit tesznek majd vele? Nem számít semmit az ajtó elé tolt szekrény. Könnyen fel fogják dönteni. Tizenöt másodperc. Hiszen még gyerekei sincsenek. Kettőt akart. Egy lányt és egy fiút. De lehet, hogy jobb is így. Nem hagy árvákat maga után. Fülsiketítő robaj. Egy lövedék embernyi rést ütött a szoba utca felőli falába. Öt másodperc, döntenie kell. Már dülöngél a szekrény, amikor a résen át kimenekül az utcára. Negyvenöt évvel később unokája születik. Én vagyok az.

Soós Andrea illusztrációja a Budapest ostromához
©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Rakétákkal lőtték a bagdadi követségeket

Rakétákkal lőtték a bagdadi követségeket

Matolcsy hozzányúlna az euróhoz, ám ez egyelőre nem több játszadozásnál

Matolcsy hozzányúlna az euróhoz, ám ez egyelőre nem több játszadozásnál

Lemondott a fideszes képviselő, aki egy halálos baleset áldozatáról tett ki fotót a Facebookra

Lemondott a fideszes képviselő, aki egy halálos baleset áldozatáról tett ki fotót a Facebookra

Tönkreverték a versenytársakat a Váci úti cégek

Tönkreverték a versenytársakat a Váci úti cégek

Schobert Norbert: A házasságokat a nők teszik tönkre, mert nem fogynak le szülés után

Schobert Norbert: A házasságokat a nők teszik tönkre, mert nem fogynak le szülés után