szerző:
LA
Tetszett a cikk?

Az HBO új sorozatában a bevándorláspolitika kerül középpontba, de nem Magyarországon, hanem eggyel arrébb, a lengyel-ukrán határon. A falka című sorozatban a határőrök elitcsapata veszi fel a harcot az embercsempészekkel.

Az illegális bevándorlásról politikailag korrekt filmet készíteni lehetetlen, valamelyik fél mindig falsul lesz beállítva a másik előnyére. A lengyelek például a határőrökből csinálnak hőst A falka című, hazájában óriási sikerként számon tartott sorozatban. A Besszádok (vagy Bieszczady) hegységben játszódó sorozat azzal kezdődik, hogy az egyik elitalakulatot a levegőbe repítik, és csak egyikük éli túl a merényletet.

Hogy még szimpatikusabb legyen a főhős, a szerelme is odavész, ő pedig gyanúsítottá válik, mire elkezd vedelni, és csak erőszakkal tudják visszaráncigálni az újonnan alakuló falkába. Így hívják a határőrség különítményét (lengyelül Wataha), mely az lengyel-ukrán határán húzódó hegységben vadássza az ott tévelygő, jobb életre vágyó bevándorlókat, és a se embert, se istent nem ismerő embercsempészeket.

Az HBO műsorán február 10-én kezdődő sorozat akciót, bonyodalmat, érzelmeket és megrázó realitást ígér egyben. Első nézésre egyenlő arányban, nem eltúlozva semelyiket. A falka teljes egészében lengyel alkotás: a forgatókönyv helyi írók munkája, akikhez tanácsadóként csatlakozott Julie Rutterford, a Szégyentelenek című amerikai sikersorozat forgatókönyvírója. A nyers dialógusokon, és olykor naturálisba hajló ábrázolásokon erősen felfedezhető keze nyoma.

Talán nem csak a lengyel-magyar örökös barátság miatt, de szerethető a sorozat, amely mellőz minden kínosságot, amit eddig semelyik magyar végrehajtó szerveket megfilmesíteni próbáló sorozat nem tudott, közben mégis otthonos érzetet kelt a kelet-európaiságunkban.

A falka
©

És nem csak azért jó fejek a lengyelek, mert olyan ismerős az egyenruhájuk, hanem mert a Hebdo-merénylet óta hazánkban is aktuálissá tett problematikához nem ellenségképeket rendelnek. Az illegális bevándorlókat például áldozatként jelenítik meg, ami eggyel jobb megoldás, mint a jelenlegi hazai kormányzati retorika azokról az embertársainkról, akik szeretnének esélyt kapni egy jobb életre.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Közel ötmilliárd forintba került a kiskunhalasi Covid-kórház, egy Mészáros-cég volt az egyik építő

Közel ötmilliárd forintba került a kiskunhalasi Covid-kórház, egy Mészáros-cég volt az egyik építő

Ónos esővel és nagy köddel indul a hét

Ónos esővel és nagy köddel indul a hét