szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rossz helyen jelölt városok, hibás földrajzi nevek, 20. században épült víztározók az ókori térképen. Sok szó esett már az új, kísérleti tankönyvekben szereplő elképesztő bakikról, ezúttal egy térképész vette kezébe a történelem- és földrajztankönyveket, és írta meg észrevételeit.

 

„Találunk rossz helyen jelölt településeket (pl. Uruk, Babilon, Jeruzsálem, Nándorfehérvár, Veszprém, Mohács), hibás neveket (pl. Havasalföld helyett Havasföld, Szerb Királyság). Találunk XX. században épült víztározókat és mai partvonalat az ókorban és a középkorban. Találunk a tengert el nem érő, a semmiben véget érő, vagy rossz irányba tartó folyókat, eltűnt Al-Dunát, a Duna forráságaként feltüntetett, visszafelé folyó Majnát. Találunk új szárazföldet Afrika keleti szarvánál, és az Adriai-tengerbe nyúló Szerbiát” – írja többek között Hidas Gábor térképész a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) honlapján.

Hidas az OFI által kidolgozott és az iskolák számára gyakorlatilag „kötelezően választhatóvá tett” új, kísérleti történelemtankönyveket nézte át. Mint írja, a fenti hibafelsorolás csak néhány példa a tankönyvek térképein tapasztalható számos baki közül. A leckékhez, mutat rá, hibáktól hemzsegő, koncepció és szerkesztés nélküli, grafikailag minősíthetetlen, javítatlan, mondhatnánk nyomdafestéket nem tűrő térképek kapcsolódnak.

Az OFI a kísérleti tankönyvek mellett általános iskolai és középiskolai kísérleti történelmi és földrajzi atlaszokat is fejleszt. Hidas szerint ezek után erősen aggályos, milyen színvonalú térképekkel töltik meg ezeket majd. Az sem világos, hogy miért nem jók az eddig forgalomban lévők, amik mellesleg a tankönyv-engedélyezési eljárás során megkapták a szükséges jogosítványokat is.

„Milyenek lesznek hát az OFI által készített új atlaszok, ha az új, készítőjének saját véleménye szerint módszertanilag kiváló tankönyvekben maradnak továbbra is az ismert hibák, többek között a botrányos térképek is? Megnyugodhatunk, Szerbia a miénk marad még egy ideig. Csak az oktatással mi lesz?” – teszi fel a kérdést a térképész.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elnyerte a kritikusok díját Horvát Lili filmje egy A kategóriás filmfesztiválon

Elnyerte a kritikusok díját Horvát Lili filmje egy A kategóriás filmfesztiválon

Beragadt 365-re a forint

Beragadt 365-re a forint

Az alapkamat nem változott, a jegybank magyarázatán múlik a forint árfolyama

Az alapkamat nem változott, a jegybank magyarázatán múlik a forint árfolyama