szerző:
hvg.hu

Rossz helyen jelölt városok, hibás földrajzi nevek, 20. században épült víztározók az ókori térképen. Sok szó esett már az új, kísérleti tankönyvekben szereplő elképesztő bakikról, ezúttal egy térképész vette kezébe a történelem- és földrajztankönyveket, és írta meg észrevételeit.

 

„Találunk rossz helyen jelölt településeket (pl. Uruk, Babilon, Jeruzsálem, Nándorfehérvár, Veszprém, Mohács), hibás neveket (pl. Havasalföld helyett Havasföld, Szerb Királyság). Találunk XX. században épült víztározókat és mai partvonalat az ókorban és a középkorban. Találunk a tengert el nem érő, a semmiben véget érő, vagy rossz irányba tartó folyókat, eltűnt Al-Dunát, a Duna forráságaként feltüntetett, visszafelé folyó Majnát. Találunk új szárazföldet Afrika keleti szarvánál, és az Adriai-tengerbe nyúló Szerbiát” – írja többek között Hidas Gábor térképész a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) honlapján.

Hidas az OFI által kidolgozott és az iskolák számára gyakorlatilag „kötelezően választhatóvá tett” új, kísérleti történelemtankönyveket nézte át. Mint írja, a fenti hibafelsorolás csak néhány példa a tankönyvek térképein tapasztalható számos baki közül. A leckékhez, mutat rá, hibáktól hemzsegő, koncepció és szerkesztés nélküli, grafikailag minősíthetetlen, javítatlan, mondhatnánk nyomdafestéket nem tűrő térképek kapcsolódnak.

Az OFI a kísérleti tankönyvek mellett általános iskolai és középiskolai kísérleti történelmi és földrajzi atlaszokat is fejleszt. Hidas szerint ezek után erősen aggályos, milyen színvonalú térképekkel töltik meg ezeket majd. Az sem világos, hogy miért nem jók az eddig forgalomban lévők, amik mellesleg a tankönyv-engedélyezési eljárás során megkapták a szükséges jogosítványokat is.

„Milyenek lesznek hát az OFI által készített új atlaszok, ha az új, készítőjének saját véleménye szerint módszertanilag kiváló tankönyvekben maradnak továbbra is az ismert hibák, többek között a botrányos térképek is? Megnyugodhatunk, Szerbia a miénk marad még egy ideig. Csak az oktatással mi lesz?” – teszi fel a kérdést a térképész.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!