Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

Gárdos Péter holokauszt utáni szerelmes filmjére a 2010-es könyv sikerei óta várunk, de az elmúlt egy-két évben több olyan filmet is forgattak, ami 2015-ben végre mozikba kerül. Goda Krisztina "Gárda-filmje" mellett jön a 14 éves kihagyás után újra rendező Fekete Ibolya új mozija Anyám és más futóbolondok a családból címmel, a budapesti éjszaka szürreális oldalát megfogó Az éjszakám a nappalod, a híres kurtizán történetét feldolgozó Mágnás Elza-film, illetve egy hihetetlen magyar sztorit bemutató dokumentumfilm is.

1. Veszettek (október 22.)

Goda Krisztina a kétezres évek közepétől az egyik legnagyobb közönségfilmes rendezőnek számít Magyarországon, igaz, a 2005-ös Csak szex és más semmi után készült filmjei (Szabadság, szerelem; Kaméleon) egyre komolyabb hangvétellel rendelkeznek. Ezt a sort folytatja a minden alkotói tiltakozás ellenére csak Magyar Gárda-filmként elhíresült Veszettek is.

Veszettek
©

A film két nehéz anyagi helyzetben élő fiú (ifj. Vidnyánszky Attila, Klem Viktor) története, akik egy karizmatikus vezető (Fenyő Iván) hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre inkább elharapózó bűnözés ellen. A film további szerepeiben Molnár Piroska, Nyári Oszkár és Törőcsik Franciska is feltűnik.

Amikor a forgatáson jártunk, Goda úgy fogalmazott, hogy „nem titkolt szándéka a filmnek a jelenre való reflektálás, de hiba lenne egy konkrét társadalmi jelenséggel megfeleltetni a cselekményt”. A Veszettek 790 millió forinttal sokáig a legnagyobb Filmalap-támogatást élvező film volt (részben köszönhetően a Pálfi György-féle Toldi lefújásának), amíg nem jött a Kincsem, a maga kétmilliárdjával.

2. Drifter (október 29.)

A közönségkedvenc dokumentumfilm műfaja ma már Magyarországon sem elképzelhetetlen. Az utóbbi időben olyan dokuk hódították meg a hazai közönséget, mint az erdélyi falu idős asszonyai által elmesélt szexhistória, a Szerelempatak, a Bebukottak 30 évvel későbbi folytatása, a Káin gyermekei, a Kolumbiában hurkát áruló 56-os emigránsról szóló Parador Húngaro, vagy a romagyilkosok perét feldolgozó Ítélet Magyarországon.

De még ezek közül sem mind érte meg azt, hogy moziban is forgalmazást kapjon – Hörcher Gábor filmje, a raliversenyzőnek készülő bakonyi roma srácról szóló Drifter azonban sok-sok fesztiválszereplés (többek közt a dokus körökben mérvadó amszterdami győzelem) után széles körben is a magyar nézők elé kerül.

Az öt évig készült film főszereplője Ricsi,  aki 17 évesen hagyta ott az iskolát, hogy kipofozza roncs BMW-jét a kertvégi disznóólból kialakított garázsban, és elindulhasson a vidék híres raliversenyén. Mindent megtett azért, hogy összeszedje ehhez a pénzt, ebből pedig persze egy rakás probléma született.

3. LogIn (október 29.)

„Az internet, az online társkeresés és a webkamerák adta számtalan izgalmat és csábító lehetőséget nyújtó világában könnyen áldozattá is válhatunk. A LogIn rávilágít arra is, hogy milyen természetű veszélyek leselkednek az világhálót nem igazán értő módon használó, naiv társkeresőkre” – a téma univerzális, mindannyiunkat érint, mégis számtalan lehetőséget ad arra, hogy valami banális történetet hozzon ki belőle egy filmes.

A LogIn rendezője, Barnóczky Ákos idáig egyetlen játékfilmmel örvendeztette meg a magyar nézőket: a 2005-ös Szőke kólával, Beleznay Endre és Majka főszereplésével. Második alkotása a hivatalos leírás szerint a Veszedelmes viszonyok „különleges stílusú magyar filmes adaptációja”, ami még inkább borzolja a kedélyeket – a főszereplők között pedig Pál András és Parti Nóra mellett megtaláljuk az Apám beájulna és a Tibor vagyok, de hódítani akarok sztárját, Gáspár Katát is.

Az előzetesen meglátszik a valószínűleg csekély költségvetés, és bár a film- és tévétörténet többször is bizonyította, hogy ez a rögzített kamerás dolog működhet hosszabb távon (Jim Jarmusch Kávé és cigarettájának mozis bravúrja mellett Lisa Kudrow Web-terápia című sorozata is igen szórakoztató), nem úgy tűnik, hogy Barnóczky honosítja majd meg a műfajt Magyarországon – persze egy pozitív csalódás mindig benne van a pakliban.

4. Anyám és más futóbolondok a családból (november 5.)

Fekete Ibolya nem tartozik a legproduktívabb játékfilmesek közé, eddig mindössze két mozifilmet rendezett: a rendszerváltás bevándorlóiról szóló, 1996-os Bolse vitát és a 2001-es Filmszemle-díjas Chicót, Eduardo Rózsa Flores főszereplésével.

Tizennégy évvel az előző filmjét követően érkezik novemberben a mozikba a harmadik rendezése, az Anyám és más futóbolondok a családból pedig ugyanolyan nagy ívű alkotás, mint amit eddig láthattunk tőle.

Anyám és más futóbolondok a családból
©

Most épp az egész huszadik századon végighurcolja szereplőit: „Minden baj benne van, ami abban a században történt velünk. De a hangvétele könnyed, érzelmes, és reményeim szerint jó humorú. A szereplők a maguk sajátos módján reagálnak mindenre, legfőképpen továbbköltöznek, ami már önmagában mulatságos” – mesélte a rendező a forgatáson.

A négy generáción keresztül bemutatott sztori főhőse, a Fekete édesanyján alapuló Berta négy különböző színész (Petra Hovanyecz, Ónodi Eszter, Básti Juli és a százéves Danuta Szaflarska) alakításában jelenik meg. Az előzetes egy történelmi korszakokon és műfajokon is átívelő, mégis személyes hangvételű mozit ígér.

5. Az éjszakám a nappalod (november 26.)

"Egyszerűen csinálni akartunk egy filmet a pesti éjszakáról, mert úgy éreztük, hogy a kortárs magyar film igazán nem dolgozta fel ezt a témát. Persze van néhány klasszikus, szerethető film, mint a Ripacsok vagy a Városbújócska, de a mából ez hiányzik" – mondta Móray Gábor, rendezőtársával, Dési András Györggyel közös filmjéről, amikor a forgatáson jártunk.

A több sikeres rövidfilm (A pofon, Jocó, Az utolsó kép) után először nagyjátékfilmet készítő Móray és Dési lehetnek a magyar Coen-tesók, ha minden úgy alakul, ahogy azt a forgatáson láttuk, és amit az előzetes ígér. Egy álmatlansággal küzdő főhős (Czukor Balázs) rejtélyekkel teli barangolása a főváros éjszakai életében, egy karakteres antihős (Anger Zsolt) kíséretében.

Az éjszakám a nappalod sajnos még két dologról is emlékezetes lehet: egyaránt ebben lesz látható az áprilisban elhunyt Pap Vera, valamint Kovácsy Tibor utolsó alakítása is – az újságíróként és színészként is ismert Kovácsy egyébként feltűnt a filmhez írt Zagar-főcímdal klipjében is.

6. A szerdai gyerek (december 3.)

A Saul fia cannes-i sikere előtt a Filmalap-éra legnagyobb sikereit a 2014-es Karlovy Vary-i filmfesztiválon érte el – itt mutatkozott be a 21. század legjobb magyar filmjei közé is beválasztott Utóélet és a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan is, mégis Pálfi György Szabadesése volt az, amely három díjat is nyert a cseheknél – tekintve, hogy a három film közül csak Pálfié indult a versenyprogramban.

Idén kevesebb eséllyel álltunk a fesztivál elé, ugyanis csak két magyar filmet válogattak be, ráadásul mindkettőt a fő szemlén kívül. Nemes Gyula Zero című, kategorizálhatatlan alkotása elsősorban azzal vetette észre magát, hogy ki kellett belőle satírozni Orbán Viktor portréját egy célbalövöldözős jelenetben – még nem is tűztek ki neki magyar premierdátumot, már ha lesz ilyen. Horváth Lili első filmje, A szerdai gyerek viszont ismét díjakat hozott nekünk.

Az East of West szekció fődíja mellett egy kritikai zsűri is elismerésben részesítette a filmet, ami egy állami gondozásból frissen kikerült, 19 éves lány (Vecsei Kinga, élete első szerepében) történetét mutatja be. A felelőtlen, önsorsrontó Maja azért harcol, hogy négyéves fia felügyeleti jogát megszerezze, közben pedig egy szokatlan új szerelemre is talál. Az újonc Vecsei mellett feltűnik a filmben Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő és Nagy Ervin is.

7. Hajnali láz (december 17.)

Gárdos Péter korábbi, saját forgatókönyveiből rendezett filmjei (Szamárköhögés, A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire) után a 21. században áttért a magyar irodalom nagyjainak adaptálására – Lázár Ervin novelláiból Porcelánbaba címmel készített filmet, majd Kosztolányi Tréfáját vitte vászonra. Most nemcsak, hogy visszatért a saját írásaihoz, de a szülei lenyűgöző történetéből írt könyvét filmesítette meg.

A két szülő, Miklós és Lili a bergen-belseni koncentrációs táborból kiszabadulva egy-egy svéd rehabilitációs táborba kerültek, majd egymástól több száz kilométerre, teljesen ismeretlenül levelezni kezdtek.

Hajnali láz
©

A nem mindennapi szerelmes történetből készült mozit korábban többen (köztük Andy Vajna és Árpa Attila) is Oscar-esélyesnek titulálták, persze ez a helyzet a Saul fia sikereivel változott.

Gárdos tavaly így mesélt nekünk a filmről: "Ez a történet arról szeretne szólni, hogy a halál után is van élet, és hogy szigorúan tilos feladni. Arról szeretne szólni, hogy a szerelemhez nem csak jogunk van, hanem bizonyos körülmények között kötelességünk szerelmesnek lenni. Hogy a csodák itt vannak velünk, bennünk."

+1. Félvilág (valószínűleg decemberben)

Köbli Norbert forgatókönyvíró a magyar tévéfilmezés királyává nőtte ki magát az elmúlt 5 évben. 2010-ben Bergendy Péter rendezte meg A vizsga című remek, '56 után játszódó ügynökös thrillert, 2013-ban pedig Szabadság – Különjárat címmel Fazakas Péter készített tévéfilmet Köbli írásából. A legnagyobb dobás viszont kétségkívül a többszörös díjnyertes A berni követ volt, amit Szász Attila rendezett.

Most újra Szásszal állt össze Köbli, aki végre nem 1956-os témában is kipróbálja magát – a Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura és Kulka János főszereplésével készült Félvilág az 1914-ben meggyilkolt hírhedt-híres kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjait meséli el. A filmet már bemutatták a montreali filmfesztiválon, ahol nagyszerű fogadtatásban részesült. Kulka János egyszerűen így foglalta össze nekünk a forgatást: "Isteni móka volt".

A +1 megkülönböztetés annak is szól, hogy egyelőre nem tudni, tévében vagy moziban mutatják be a filmet, és azt sem, hogy mikor – a Félvilág hivatalos Facebook-oldalán azt írják, hogy "a jelenlegi tervek szerint az év végénél hamarabb nem kerül a magyar közönség elé. Amint van pontos infónk, közzétesszük."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak