szerző:
Simon Rita
Tetszett a cikk?

Cheik Lo, a szenegáli zenemágus koncertjével vasárnap befejeződött az ötnapos, rangos világzenei vásár Budapesten. A WOMEX Budapest átadta a stafétát Santiago de Compostelának, és lekerülnek lassan az ideiglenes WOMEX-megállók a 2-es villamos útvonaltérképéről.

A színpadon három lány áll. Az egyik kezében ütemesen berreg az elektromos tésztagyúró, a másik retket reszel ritmusra, a harmadik a késével üti a taktust a kisdeszkán. „Amikor szénát hoztál a mezőről, kútba esett a gyűrűm..“ – éneklik lengyelül. Semmi félreértés, nem újabb Pintér Béla-darabról van szó, a Müpa Duna-színpadán énekel népi ihletésű dalokat a háromtagú Sutari leánykórus. A nagytermet akár két cimbalom is teljesen megtölti, máskor egyszálének is elég autentikus kínai pi-pával, a közönség mégsem fér be, a lépcsőn ül. „Kérem csak a lépcső bal oldalán üljenek – mondja kedvesen a Müpa egyik hostesse –, a jobb oldalon helyet kell biztosítanunk a ki-be mászkálóknak.“ A hallgatóság pedig kellően izeg-mozog. Nehéz is követni a tömött programot, mert mindenképpen bele kell hallgatni a Herczku Ági Band koncertjébe, de a kínai Wu Mant és a nyugat-szaharai Aziza Brahimot is el kellene csípni. Aztán pedig irány a Müpa melletti üres téren felhúzott sátor ikerszínpada. „Szeretitek a korrupciót? Én gyűlölöm. Megfájdul tőle a fejem. A korrupció olyan, mint a halpiac. Welcome to my fishmarket.. „ invitálja a hallgatóságot az indiai Tritha Electric énekese, és gitárján már fel is csendülnek a halkofák első ajánlatai, a dobos pedig el is kezdi a licitálást.

Sutari
©

A WOMEX történetében még nem voltak ilyen izgalmas helyszinek – mondták a holland stand kiállítói a Bálnában. A vásári épületbe élet költözött, a helyiek szerint a Bálna most találta meg igazi funkcióját. „Végre nem egy kockaalakú, túlméretezett, ürességtől kongó szokványos vásári épületben kellett tartani a konferenciát“ – mosolygott a network roomba igyekvő indiai előadó.

A Bálna most teljesen hű a földszinti információspult „welcome diversity“ feliratához. A 90 országból érkező 3000 professzionális zenész, manager, fesztiválszervező otthonosan mozgott a szintek között. Az emeleteket fel lehetett osztani témák és égtájak szerint: a másodikon voltak a skandinávok, lentebb az afrikai zenestandok, középen vegyítve a spanyolok és latin-amerikaiak, a földszinten film- és koncertterem. Itt zajlottak a daycase-koncertek, a meetingek nagy része, valamint a hivatalos stafétaátadó is.

A résztvevők elégedettek a helyi rendezéssel, hiányoztak a szokásos malőrök. A wifi, az ebédek és a kávék nagyon rendben voltak, a Bálna levegős volt és napfényes. A hangosítással sem volt gond, és a helyi stáb nagyon rugalmasan igazodott az előadók igényeihez. Csak csütörtök este volt kisebb sorbanállás a karszalagokért a Müpában, de még ez is a szokásos várakozási időn belül zajlott.

©

A Müpa színpadjai a WOMEX ezévi logójának kristályszerű színeiben fénylettek. „Olyan érzésem volt, mint Alíznak csodaországban“ – mesélte a színpadról lejövő Aziza.

„A termek akusztikája kifogástalan és áthallás sem volt a színpadok között, pedig a 45 fellépőhöz még három átmeneti színpadot is be kellett üzemelnünk“ – mondták a berlini WOMEX-esek.

„A Müpa esti koncertjeire minden jegy elkelt. Hat éve nem volt ilyen látogatott a WOMEX – meséli lapunknak Weyer Balázs, a Hangvető munkársa – és a Müpának is jót tett a színes, farmeres, népviseletes és rasztafrizurás teremről-termemre járkáló, zenerajongó közönség. Még a rendszeres WOMEX-ezők is dicsérték a helyszíneket, az izgalmas programot, a vendégeket a Müpából az A38-as hajóra szállító kishajót pedig felírják a „best of WOMEX“-listára.“

A szervezők egyébként azt is elmondták, hogy az utóbbi napokban  többször szerepelt a WOMEX, Budapest a külföldi televízók híreiben, mint a hazai tévéhiradók képernyőjén.

Meglepő módon a helyszínre érkező magyar tévéstábok elsősorban a hazai előadókkal foglalkoztak, pedig ők máskor is elérhetők. Egy haiti vagy togói csapatot azonban nem lehet máskor kereskedelmi alapon gazdaságosan elhozni Budapestre, csak egy WOMEX-keretében.

Kérdés, hogy mi ennek az oka: büszkék vagyunk a nemzetközileg is rivaldafénybe került zenekarainkra, vagy még mindig ismeretlenek és idegenek az európán kívüli zenei stílusok. Mindenesetre aki kilátogatott a WOMEX-re, az öt nap alatt beutazta a fél világot.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért