szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ömlik a gulyás, fürdeni lehet a pálinkában, a templomra szánt pénzek pedig szőrén-szálán eltűnnek. Megnéztük A mi kis falunk első részeit.

Az RTL Klub eddigi legnívósabb sorozata a Válótársak volt, óriási népszerűsége után most újabb szériával próbálkozik a csatorna. A mi kis falunk - hasonlóan a Válótársakhoz - egy máshol kipróbált sorozat adaptációja: a minta ezúttal a szlovák Horná Dolná volt. Az Üvegtigris-filmek által ismertté vált, később a Válótársak második évadának produceri feladatait is ellátó Kapitány Iván rendező azonban most a Válótársakkal szemben A mi kis falunkat nem akarta drámai szálakkal terhelni: tiszta komédiát ígért, parádés szereposztással (és sok csirkével).

A történet egy Pajkaszeg nevű, isten háta mögötti faluban játszódik, ahol a legkülönfélébb figurákkal találkozhatunk. Ott van például az ügyeskedő kockásinges polgármester (hát persze, hogy Csuja Imre), aki az első részben mindjárt fel is avatja a két kéz által diadalittasan tartott kutyaszarra hasonlító szobrot (a műalkotás a falu nevezetességét, a kakaós brióst, és az azt gyúró kezeket ábrázolja).

©

Vagy a három, szinte kivétel nélkül mindig ittas közmunkás (Molnár Áron, Debreczeny Csaba és Kerekes József), akik leginkább lapáttámasztással töltik a napot, de nem restek ellógni az árok mellől, ha valahol az ingyen kaja-pia lehetőségét látják. Belőlük sokat lehet majd kihozni, reméljük, az írók meg is teszik, Molnárnak pedig jár a tapsvihar, amiért ilyen temérdek forgatási időt nyitott szájjal is kibírt.

Nem létezik már magyar sorozat Lengyel Tamás nélkül sem, de jól van ez így, hiszen a falu HVCS-jét (lábjegyzet legfőképp fővárosiaknak: helyi vagánycsávóját) most ő hozza el nekünk. Ízig-vérig tapló, és 10 év után még csak eszébe sem jut elvenni a már csipkés esküvői ruhákról álmodozó, ambiciózus barátnőjét (Lovas Rozi).

A látszólag nyugalmas falucskából egy valaki mégis elvágyódik, bár nem is csoda, ha a papnak (Schmied Zoltán) kedvét szegi a fitneszteremmel összevont plébánia, ahol a neonszínű kondiruhában súlyzózó lányok után közvetlenül Mari néniék következnek egy jó misére. Egyébként a falu izmos, rikító gumitrikós lányai voltak a legkirívóbbak a sorozat hangulatából - egy óriáspólós fogyiklubba talán több humor bújt volna. De Pajkaszeg még bővelkedik a klasszikus falusi figurákban: ott van az emberorvosként használt állatorvos (Reviczky Gábor), a falu nagy becsben álló tanítónője (Udvaros Dorottya), a biciklis szuperzsaru (Szabó Győző), a szomjat leginkább töménnyel oltó kocsmárosnő, Teca (Bata Éva), és a csetlő-botló Laci (Bánki Gergely) is.

©

Bár a legtöbb figura jól megírt, és a színészek számára adja magát a helyzet, könnyű elcsúszni egy-egy banánhéjon: felmerül a kérdés, hogy ha már reggel óta iszunk, közben a Conchita nevű lovunk is meghalt, és még egy kamion is kidöntötte a villanypóznát, akkor hogy van még lelkierőnk a szavak megfelelő artikulációjára is figyelni. Szerencsére a legtöbben azért remekül hozták a pajkaszegi tájszólást, és külön köszönjük, hogy a Válótársak után A mi kis falunk sincs életidegen párbeszédekkel teletűzdelve.

A szlovák eredetiből itthoni környezetbe helyezett és a magyar, falusi rögvalót megragadni vágyó sorozat komolyabb mondanivalót és bonyolult cselekményszálakat ugyan nem hoz, de ezt nem is szabad számonkérni rajta. Felesleges az HBO saját gyártású sorozataihoz hasonlítgatni, de a maga kategóriájában könnyed, néhol még vicces is.

Ha a Válótársakra volt igény, sanszos, hogy ezt is sikerként könyvelheti majd el a csatorna. Akik pedig szerették az Üvegtigris humorát, azok egyenesen imádják majd, hogy többhetes csemegét kapnak Pajkaszegből. A sorozat február 2-án, csütörtök este indul az RTL Klubon.

HBO-guru mondta el, mitől jók a magyar sorozatok

A magyar sorozatgyártás aranykorát éli, de az úttörő szerepet nem a nagy országos csatornák vállalták magukra, hanem a közép-európai régió saját gyártású sorozatiparában öt éve aktív HBO. A Terápia és a Társas játék sikerei után még nagyobbat robbant az Aranyélet, de máris előkészületben van egy újabb ígéretes hazai széria.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!