Balla István
Balla István
Tetszett a cikk?

Megjelent egy fura színező füzet, amely elvileg a kisgyerekek szexuális felvilágosítását célozza (ha, enyhén szólva, nem is túl szerencsésen). Nem tankönyv, nem kötelező, boltban árulják. Sokan mégis fideszes/ballibsi mételyt, vagy a sátán művét látják bele a kiadványba.

Szerdán mutattuk be a boltokba került, és a kiadó által első osztályos korosztálynak szánt (!) munkáltatófüzetet, melyben a kicsik, miközben kis ceruzáikkal színezgetik a képeket (például a szüleik nemi életéről, vagy a baba születéséről), elég konkrét szexuális felvilágosításban vehetnek részt. A kiadó azt írja, hogy a Nem a gólya... rész az egyik legkényesebb témába vág bele: hogyan is születik a gyerek. "Nem próbálunk mélyrehatóan elemezni, hanem játékosan, érdekesen, röviden, de mégis érthetően magyarázzuk ezt el ennek a korosztálynak."

A kiadvány ritkán látott, indulatos kommentáradatot indított el. A hozzászólók nagy része obszcén kirohanásokat gondolt helyénvalónak, továbbá rasszista, kirekesztő, migránsos megjegyzéseket tesz – ezek ismertetésétől eltekintenénk itt. Ahogyan az olyan, 18+-os hozzászólásoktól is, amelyek egyébként humorosnak mondhatók.

Csak a Fidesz – mocskos libsik

Az nem meglepő, viszont jól írja le a magyarországi társadalmi klímát, hogy sokak szerint a fura füzet megjelentetéséről is a szekértábor-logika szerinti másik oldal sötét ármánya tehet.

„Hinnye, újabb Fideszes oktató film? Kezdődik a kampány időszak? :D” – írja valaki. Amire jön a válasz: „Egy NORMÁLIS ember a primitív szöveget olvasva, azonnal rájön, hogy ez nem fideszes oktató film, hanem bal - liberális mocsok ! Ilyet CSAK ők tudnak ! ! !” A kommentelők jó része e logika mentén folytatja a netes diskurzust. Ettől is megkímélnénk az olvasóinkat – úgyis mindenki ismeri e magasröptű gondolatokat.

Vannak, akik viszont még ennél is sötétebb hatalmakat gondolnak a kifestő mögé.

„Ördögi világot élünk, Sodoma és Gomorra ehhez képest csak egy apácaszakkör volt... Hihetetlen milyen mértékben korcsosul a világ, és ezt adagolják nekünk szépen lassan kis adagokban!”

Nem a hatéveseknek való

Az indulatokban és beteg összeesküvésekről szóló elméletekben tobzódó kommenttengerben azonban akad azért értelmesebb aspektusa is a vitának.

Többen arra utalnak, hogy nem biztos, hogy a megfelelő célcsoportnak szánták a füzetet:

„Mindenki tudja, hogy ez nem hatéves gyerekeknek való. Az is tudta, aki kitalálta, az is, aki megírta, aki rajzolta (ha lehet ezeket a primitív vonalakat rajznak nevezni), aki engedélyezte, és mi magunk is, akik hagyjuk, hogy a gyerekeink ezeket színezgessék. Ez a perverzió határát súrolja, hogy egy hatévessel ’apa fütyijét’ színezgettetik.”

„A dohányboltokon meg a 18-as karika... Itt meg színezd ki az apád....! Szakemberként a gyermek szexuális felvilágosításától nem zárkózom el. Alapelv azonban, hogy arra válaszolok, amit és amennyit a gyermek kérdez. Melyik elsős gyermek kérdéseire válasz ez a szöveg, és ezek a szemérmetlen, mondhatni gusztustalan rajzok?”

©

Már rég téma elsőben a szex

Másoknak nincs különösebb bajuk a Nem a gólya… tartalmával:

„Engem sem a szüleim, sem az iskola nem világosított fel, internetünk meg még nem volt, így még 10 évesen sem tudtam biztosan, hogy mi az igazság, hogy születik a gyerek, pedig pornóújságot már láttam:D Jobb egy kicsit megbotránkoztatni a gyereket, mint hogy hazugságban, tudatlanságban éljen.”

„1-2. osztályban ez már rég téma volt. Persze a szülő nyilván szereti azt hinni, hogy az ő kis picike ártatlan csemetéjének ilyen ’undorító dolgok’ nem jutnak eszébe. És fogalma sincs (illetve elfelejtette), hogy a gyerekek úgy egymás közt titokban mikről is beszélgetnek. Csak vannak, akiknek normálisan elmondják a szülei, válaszolnak a kérdésekre, esetleg mutatnak ilyen béna illusztrációkat is, és vannak, akik az iskola udvarán tudják meg két tanítási óra között egy másik 8 évestől.”

Többen arra hívják fel a figyelmet, hogy nem azzal van gond, hogy már ilyen kis korban valamilyen módon próbálkozunk a szexuális felvilágosítással, hanem a kiadvány minősége. „Vannak sokkal szebb, informatívabb kiadványok a témában, több korcsoportnak is, ez a gagyi ’színező’ tiszta pénzpocsékolás!” E hozzászóló ajánl is két kiadványt: ezt és ezt.

©

Kommentek a kommentekről

Az is megfontolandó érv lehet, amit a füzethez kapcsolódó kommentekről írnak néhányan.

„Nem ettől fognak sokkot kapni a gyerekek, hanem ha pár év múlva, kamaszként, elolvassák a hasonló hozzászólásokat! Majd erősen rácsodálkoznak, hogy felnőtt emberek így kommunikálnak egymással! Ha meg majd esetleg utánozzák őket, nem győzünk szörnyülködni...”

„Engem az döbbent meg, felnőtt emberek hogyan vélekedhetnek ennyire közönséges módon egy olyan témáról, amely szinte mindannyiunkat érintett, érint.”

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Így válunk alkalmassá az új munkahelyre, miután felmondtak nekünk

Így válunk alkalmassá az új munkahelyre, miután felmondtak nekünk

Koronavírusban meghalt Nick Cordero világhírű Broadway-színész

Koronavírusban meghalt Nick Cordero világhírű Broadway-színész

Hidrogént kell tankolni a legújabb repülő taxiba

Hidrogént kell tankolni a legújabb repülő taxiba