Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt

Októberben érkezik az HBO-ra a Terápia harmadik, egyben utolsó évada, amely az Aranyélet sikerreceptjét követve még inkább magyar környezetbe helyezi Dargay és páciensei történetét. A magyar HBO vezéralakjaival a magyar sorozatok mellett az egyre szélesebb kínálatot nyújtó HBO GO-ról és a csatorna forgatókönyv-pályázatának utóéletéről is beszélgettünk.

A világ aktuális sorozatmámorát itthon egyelőre szinte egyeduralkodóként képviseli az HBO – a Társas játék, a Terápia és legutóbb az egyből két évadot kiérdemlő Aranyélet még nem igazán talált minőségi kihívóra a magyar tévépiacon. Amíg azonban a Miklósi család története szünetel, addig az ország kedvenc pszichológusa, Dargay András hamarosan visszatér a képernyőkre.

A Terápia 3. évadát egy rövid teaserrel jelentette be a csatorna, a hvg.hu-nak azonban már több részletet is elárult a széria visszatéréséről Benda Gergely, az HBO regionális marketingvezetője és Krigler Gábor, a csatorna kreatív producere.

Mácsai Pál, Gigor Attila és Vilmányi Benett
©

hvg.hu: A teaserből már kiderült, hogy az utolsó felvonás érkezik idén a Terápiából. Miért döntöttek úgy, hogy befejezik a történetet, és mikortól lesz látható az évad?

Krigler Gábor: Bár nincs kőbe vésve, általában minden sorozatunkra jellemző, hogy mivel évente csak egyet gyárthatunk, és a közönség is szereti a változatosságot, maximum három évadban gondolkodunk. Így volt ez a Terápiával is, aminek októberben érkezik a befejező évada.

hvg.hu: Egy Aranyélet típusú sorozatnál még könnyebb új irányokba vinni a történetet, a Terápiánál viszont látszólag nincs lehetőség túl sokat kísérletezni. Lesz új megközelítés a harmadik évadban?

K. G.: Alapvetően igaz, hogy adott a formátum. Azokon a kereteken nem akartunk kilépni, hogy beszélgetéseken alapulnak a történetek, ahol van a pszichológus és van a páciens, mégis úgy mentünk bele a harmadik évadba, hogy csak akkor érdemes csinálni, ha valami újat tudunk nyújtani. Sokat agyaltunk rajta, hogy hogyan tudunk valamilyen műfaji narratívát becsempészni ilyen keretek közé, és sikerült is egy átfogó tematikát találni az évadnak, amit legegyszerűbben az „erőszak” szóval lehet leírni. Nyilván nem bokszmeccsek zajlanak majd a pszichológus és a páciensek közt, de a saját magunk, illetve mások ellen elkövetett, lelki és testi erőszak témája vonul majd végig a történetszálakon, és maga Dargay magánéletébe és lelki folyamataiba is sokkal mélyebben megyünk bele.

hvg.hu: Az előző évadokban sikerült egy elég komoly alkotói gárdát összeállítani, Gigor Attila és az azóta Arany Medvével díjazott Enyedi Ildikó rendezte az epizódokat. Változott a csapat az új szezonra?

K. G.: Már a második évadra is behoztuk rendezőnek a fantasztikus munkát végző Nagypál Orsit, de ismét szándékunk volt, hogy egy friss, fiatal szemet be tudjunk vonni, aki még kevés bizonyítási lehetőséget kapott, így Schwechtje Mihály csatlakozott negyedik rendezőként. Az írói csapat (Tasnádi István, Gigor Attila, Jeli Viktória, Baráthy György) is bővült egy taggal, az egyik történetszál ugyanis egy idős erdélyi férfira koncentrál, és úgy éreztük, elég fals lett volna ezt a hangot itthonról reprodukálni, úgyhogy egy erdélyi írót, Székely Csabát kértünk fel erre. A zeneszerzőnk pedig továbbra is a Mindenkivel az Oscart is megjárt Balázs Ádám.

Czintos József
©

hvg.hu: Mácsai Pál természetesen marad főszerepben, de az új szereplőkről lehet már tudni valamit?

K. G.: Egyelőre két karakterről beszélhetek. Az előbb említett úriembert a nagy múltú erdélyi színész, Czintos József játssza, a másik pedig Vilmányi Benett, akivel folytatjuk azt a tradíciónkat, hogy fiatal tehetségeket próbálunk ki minden sorozatunkban. Sztarenki Dóra, Surányi Áron vagy Kurta Niké jó példa erre a Terápiából, de említhetnénk Döbrösi Laurát, Olasz Renátót, Farkas Franciskát, Waskovics Andreát és Kovács Tamást az Aranyéletből. Vilmányi egy nagyon összetett szerepben brillírozik, egy fiatal elítéltet játszik, aki azért van börtönben, mert beismert egy gyilkosságot, Dargay viszont elkezdi gyanítani, hogy mégsem ő követte azt el.

Abban a kivételes helyzetben voltunk, hogy nem kellett erőltetnünk, hogy átvegyünk már meglévő történeteket. Az eredeti, izraeli verzió két évados volt, míg az amerikaiból három évad készült. Néhány történetet adaptáltunk az utóbbiból, de két történetszálat teljesen önállóan mi fejlesztettünk. Ebből az egyik a Benett-központú, börtönben játszódó történet. Az ő cselekményszálában egyrészt kihasználhattuk, hogy nagyon magyar környezetbe helyezhettük a történetet, másrészt behozhattuk a zsánert is, mivel a lelki nyomozás már-már valódi nyomozássá fejlődik.

hvg.hu: Az Aranyélet sikerének egyik kulcsa is az volt, hogy a magyar valósággal szembesülhettek a nézők. Ezek szerint ez az új Terápiánál is cél volt?

K. G.: Igen, ez most nagyon komoly ambíciónk volt. A közgondolkodás sajnos még mindig egy kicsit cinikusan gondol a terápiákra. Itthon az van az emberek fejében, hogy csak unatkozó háziasszonyok járnak pszichológushoz, mindenki más megoldja magának a lelki bajait. Van az egész pszichoterápián egy billog, ezért is szerettük volna megmutatni, hogy egy teljesen más társadalmi osztályból érkező ember is ilyen segítségre szorulhat.

Vilmányi Benett
©

hvg.hu: A kommentekből, a Facebook-aktivitásból és úgy általában a társasági beszélgetésekből az szűrődött le, hogy az Aranyélet a második évadára igazi siker, beszédtéma lett. Ez számszerűsítve is megjelent?

Benda Gergely: A nézettsége túlszárnyalta az első évadét, Promax-díjat kaptunk érte, a Televíziós Újságírók Díját is az Aranyélet nyerte és még egy amerikai fesztivál jelölést is kapott (a legjobb főcím kategóriában jelölték a South by Southwest filmfesztiválon – a szerk.), szóval igen. Olyan szempontból is egyedülálló siker volt, hogy ugyan volt már sorozatunk, amelyet nagy várakozás előzött meg az új évad tekintetében, de olyan, ahol az évad során sikerült azt folyamatosan fokozni, az amúgy is magas elvárások fölé lőni, az Aranyélet második évadáig még nem volt.

K. G.: Fesztiválmeghívásokat is kaptunk, Svájcban és Lengyelországban is versenyben volt komoly presztízsű eseményeken. Mindig is célunk volt egyfajta kulturális lábnyomot hagyni, és látjuk, hogy van egy kultusza, idézik az emberek, és azt hiszem, sikerült egy olyan dolgot létrehozni, amit az emberek remélhetőleg nem fognak egy év alatt elfelejteni.

hvg.hu: Készülnek már a harmadik évadra?

K. G.: Nagyon jól haladunk a fejlesztéssel, a színészek nemrég kapták meg a forgatókönyveket, és nagyon akarják csinálni, ahogy mi is.

Benda Gergely
©

hvg.hu: Kábelcsatornaként felmerül, hogy az előfizetők számán is meglátszanak ezek az eredmények? Ráadásul már ott az HBO GO streaming szolgáltatása is.

B. G.: Az HBO GO felhasználók száma szépen és stabilan növekszik, sőt a képernyők előtt töltött órák száma és a fogyasztott tartalom mennyisége is, és nemcsak összesen, hanem fejenként számolva is. Mi is igyekszünk mindent elkövetni, hogy ez így legyen, mert azt látjuk, hogy az HBO GO egy nagyon fontos megtartó erő az előfizetőink számára. Ennek érdekében kampányjelleggel rendre elő is fordul, hogy a lineáris premier előtt online bemutatunk néhány epizódot, vagy akár egy teljes évadot, ahogy azt tettük a Tabuval, A szolgálólány meséjével vagy az Ultra című saját gyártású dokumentumfilmünkkel.

hvg.hu: Az kifejezett stratégia, hogy más, Magyarországon nem elérhető csatornák tartalmai kerülnek fel az HBO GO-ra?

B. G.: Bár fontos rendezőelv, hogy értékes saját tartalmakat gyártsunk, a legfontosabb rendezőelv az, hogy lehetőleg az általunk legjobbnak talált tartalmak nálunk legyenek elérhető, akár mi gyártottuk, akár más. Az HBO továbbra is olyan brand kíván lenni, amelyik most már nemcsak a mozis, de a tévés tartalom tekintetében is a legtetejét nyújtja a szórakozásnak, és ha ezt más állította elő, akkor tőle fogjuk megpróbálni megszerezni. A lényeg, hogy a közép-európai felhasználók hozzájussanak.

hvg.hu: Idén milyen nagy dobásokkal készülnek még az HBO GO-ra?

B. G.: Most épp a Twin Peaks a legnagyobb, de júliustól jön a Trónok harca, októberben pedig a Terápia. Az HBO GO nagy előnye a legfrissebb tartalmak elérése mellett, hogy a korábbi évadok is rajta vannak, én például őrületesen nagy Drót-rajongóként épp a második évadot nézem újra, és erre mindenkit csak bíztatni tudok. Ha megnézitek a 2016-os Top 25 listát, egyértelműen látszódik, hogy óriási a sorozatok iránti érdeklődés, nézettség szempontjából a legnagyobb mozifilmeket is megelőzik ezek a tartalmak.

©

hvg.hu: Az HBO korábban meghirdetett egy forgatókönyv-pályázatot, amely 2015-ben győztest hirdetett. Mi a helyzet a Gyilkos halommal?

K. G.: Annyit mondhatok, hogy dolgozunk rajta, és számos más sorozat mellett ezt is fejlesztjük. Mivel az HBO Europe égisze alatt több országgal együtt képezünk egy nagy egészet, kicsit hátra kell lépnünk, és meg kell vizsgálnunk, milyen sorozatokat készítettünk eddig, és milyeneket most. Az a helyzet, hogy eléggé túlreprezentáltak az ehhez hasonló sötét thrillerek, és felmerült az igény, hogy próbáljuk kiegyenlíteni ezt a zsáner-vonalat, vagyis ha Európában összesen gyártunk egy évben hét sorozatot, ne ugyanolyan hangulatban, modorban készüljön az összes. Minden év elején megnézzük, hogy épp miket gyártanak mások, miket gyártunk mi, és ennek tükrében döntünk, ezért nem tudom azt mondani, hogy két vagy három év múlva fogjuk bemutatni.

hvg.hu: A pályázat óta még népszerűbb lett a sorozatformátum, azóta is bombázzák önöket ötletekkel?

K. G.: Folyamatosan érkeznek ötletek, de egyre kevesebb kapacitásunk van mindegyiket feldolgozni. Igyekszünk mindenkinek válaszolni, mindet kiértékelni, és a terveink között szerepel, hogy szeretnénk még egy ilyen pályázatot a közeljövőben.

Krigler Gábor
©

hvg.hu: Profi filmesek is megtalálják az HBO-t azzal, hogy lenne itt egy jó sorozat?

K. G.: Az nagyon jellemző lett az elmúlt pár évben, hogy egy producer lepattan a Filmalapról, és azt mondja, hogy ez nem is film, hanem inkább egy minisorozat. Ilyennel elég sűrűn megtalálnak bennünket. 5-6 éve még egy nagy ürességgel találtunk szemben magunkat, de ahogy egyre több sorozatot néznek, látják, hogy mi van az HBO-n, hogy mik a nemzetközi trendek, valamivel jobb a helyzet. De így is elég szembetűnő, hogy még a szakmabelieknek is elég téves elképzeléseik vannak arról, hogy miből lehet sorozat, és főleg, hogy miből lehet minőségi, prémium sorozat. Szóval ezen még dolgozunk.

Titokzatos előzetes érkezett a Terápia 3. évadjához

Dr. Dargay András ősztől újra rendel, úgy tűnik, utoljára.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!