Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Most akkor komolytalan zagyvaság vagy bátor, a Star Wars-szellemiséghez méltó film Az utolsó Jedik? Ideje kibeszélni néhány fontos és a nézőket alaposan megosztó jelenetet, most már erős spoilerekkel.

A kritikusok többsége agyondicsérte Az utolsó jediket (spoilermentes kritikánk is pozitív volt), aztán a hivatalos premier után az érthetően elfogult fanokat már teljesen megosztotta a saga új része. “Akarom szeretni, de valahogy nem tudom” – írta egyik kollégám, majd gyorsan hozzátette, még egy esélyt azért biztos ad a mozinak.

Adódik a kérdés, a kritikusok egyöntetű ajnározásával szemben (Rotten Tomatoes-on nagyon kedvező 93 százalékon áll a film), miért osztja meg ennyire a nézőket a film (nagyon vegyes, 55 százalékos eredményen áll a nézői vélemény szintén a Rotten Tomatoes-on). Miközben nem árt felidézni, hogy a legjobb Star Wars-mozifilmnek tartott A Birodalom visszavágot például nagyon vegyesen fogadták eleinte. Az Egy új reménnyel szemben egészen más hangulatot és stílut hozó folytatás csak évekkel később nyerte el jóval kedvezőbb státuszát a filmek között. Most is mintha ez első résztől alaposan eltérő hangnem akasztaná ki / nyűgözné le főként a rajongókat.

Időközben Az utolsó Jedik rendezője, Johnson is megszólalt a témában, aki elmondta, találkozott a fejét követelő negatív reakciókkal, ám igyekszik nem a szívére venni ezeket a véleményeket. Ahogy elmondta, képtelenség olyan Star Wars-filmet rendezni, ami minden rajongónak tetszeni.13 ezer embernek például biztosan nem tetszik a film, ennyien írták alá ugyanis azt a petíciót, amely azt követeli, hogy vegyik ki Az utolsó jediket a hivatalos kánonból.

Innentől spoilerek következnek!

Hogy mertek vígjátékot csinálni ebből a történetből?

Valószínűleg a film humora már eleve megosztónak számít. Főleg, hogy az leginkább olyan (eddig) szent dolgokat érint, mint a Jedik története, Luke Skywalker mítosza vagy a fénykard.

Mindjárt a film eleje olyan, mintha valamelyik Family Guy-paródiát néznénk, amikor Poe Dameron csinál hülyét Hux tábornokból. Aztán jön a rajongói lélek még nagyobb “szembeköpése”, amikor Az ébredő Erő csúcsjelenetét, Rey és Luke találkozását, Luke fénykardjának átadását teszi teljesen zárójelbe a történet.

Lehetne még sorolni a humorforrásokat, a Luke társaságában, az Ahch-To bolygón élő, Chewie lelkét is meglágyító porgokat, a bosszús takarítókat azt a fura, Luke által megfejt lényt;  vagy épp Hux és Kylo Ren viszonyát, de egy biztos: sokaknak egyszerűen komolytalan így Az utolsó Jedik.

©

Fontos megjegyezni azt is, hogy ezek a humoros jelenetek szinte minden alkalommal a nézői várakozásokkal állnak szemben, emiatt is éri az a vád a filmet, hogy feleslegesen túlbonyolított a sztorija: miért kell Rose és Finn végül balul elsülő mellékkalandja, miért nem árulja el Holdo Poe-nak, mi a terve? De vegyük sorban a film legmegosztóbb részleteit.

Luke elhajítja a fénykardot és vele együtt sok mindent

©

Nem csak hogy a háta mögé dobja a fénykardot, hanem ki is neveti Reyt tudatlanságáért, aztán többször is elmondja, mennyire elege van a Jediket és őt övező legendából.

A cél egyértelmű, főleg, amikor Luke egyik mondata leplezi le a rendezői szándékot. Luke egy ponton ugyanis lézerkardként hivatkozik fegyverére, miközben ez az a kifejezés, amiért a Star Wars-rajongók harapnak. Johnson le akarja rántani azt a patetikus köpenyt az egész Jedi-rendről, amit az eddigi filmekből megszokhattunk. Mintha csak Han Solo szkepszise és humora jelenne meg itt az egész Erő-jelenséggel szemben. Azonban ez a rengeteg poénra vett rész pont megágyaz a következő pontnak, az egész film cegyik csúcspontjának.

Luke találkozása "a régi hősökkel", Yodával, R2-D2-val és Leiával

A kritika ezekkel a részekkel szemben az, hogy minek visszacsempészni a régi karaktereket egy amúgy is sűrű filmbe. Nem áll meg a saját lábán az új trilógia?

Az ellenérv pedig az, hogy a sokszor giccs felé hajló, meghatónak szánt jelenetek közül ez a három a legjobb. A toporzékolva nevető Yoda egyszerűen vicces, és szépen le is oltja "a legendát", Luke-ot ("Olvastad ezeket a könyveket? Azért nem mondhatjuk rájuk, hogy letehetetlenek").

Luke személyes belső drámáját pedig szépen oldja fel, amikor rátalál R2-ra, és amikor nem sokkal ezután az Erő segítségével először beszél újra Leiával. Luke és Leia pedig nagyon szépen búcsúzik a közös jelenetben, a rendező később azt is elárulta, maga Carrie Fisher javasolt sorokat ebbe a rövid, de annál sokatmondóbb jelenetbe.

Hux karaktere túl közhelyes

©

Most már két rész után kijelenthető, hogy Domhnall Gleeson nem kapott túl jó szerepet. Túlságosan elnagyolt a karaktere, nehéz elhinni róla, hogyan juthatott ilyen magasra az Első Rend ranglétráján. Egyetlen jelenetben mutatkozik meg, hogy szellemesebben is megoldhatták volna az ő karakterét. Abban a mozdulatban, amikor már majdnem lelőné az eszméletlen Kylót, több van minden filmben elhangzó mondatánál.

Leia halálon túli repülése

Carrie Fisher a rendezővel, Rian Johnsonnal a forgatáson
©

Sejthető volt már a trailer alapján is, hogy Kylo apja után képtelen lesz anyját is megölni. Azonban mások megteszik ezt helyette, de ami ezután történik, azt nehéz komolyan venni. Mert az még rendben van, hogy ebben a filmben az Erő felhasználásának új módjait ismerjük meg (Kylo és Rey összekapcsolása, Luke saját kivetítése) de Leia feltámadása, majd űrben úszása igazi döbbenetet okoz a nézőtéren. Egyszerűen nehéz elhinni, hogy ennél nem lett volna kreatívabb mód Leia és Kylo történetének összekötésére.

Snoke-ról nem derül ki semmi

Az ébredő Erő után a rajongók körében az egyik fő kérdés Snoke eredetét firtatta, sokan csalódásként érték meg, hogy ebből a részből sem tudunk meg semmit róla. Sokan azonban arra figyelmeztetnek, hogy az eredettrilógia is homályban hagyta Palpatine eredettörténetét.

Ezért volt a nagy felhajtás Rey származása körül?

©

A film, főleg a tükörjelenetnél már túlfokozza a várakozásokat, főleg, hogy ott sem derül ki, kik is valójában Rey szülei. Mikor aztán végre megkapjuk a választ, az már nem üt akkorát. Mégis, generációváltást jelöl, hogy végre egy, az Erővel szoros barátságot ápoló Star Wars-főhős nem arisztokratikus családból/közegből, hanem szinte szó szerint a semmiből érkezik.

Luke és Kylo Ren csatája

©

A tipikusan a második nézésre értelmet nyerő rész a filmben. Johnsonék rengeteg apró jelet rejtettek el a Kylo és Luke összecsapása előtt, alatt és után is. Mint tudjuk, az ellenállók lepukkant bázisának nincs másik bejárata, így Luke egy nemlétező bejáraton érkezik a Crait bolygóra. Luke fénykardja tönkrement az Achc-To-n, ebben a jelenetben mégis ott a kezében. A Jedi-mester nem hagy vörös nyomot a sóban Kylo Rennel ellentétben, és nem véletlenül kacsint rá az irrecionalitást alaposan megvető 3-CPO-ra. Csak hogy tovább fokozzák Kylo bukását, amikor az összecsapás után Kylo kezébe veszi Han Solo dobókockáit az elhagyott bázison, azok eltűnnek a markából.

Valamit még kifogásolt a filmben? Vagy volt, ami nagyon tetszett, de ebből a cikkben nem kapott említést? Várjuk hozzászólását a cikk alatt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra

Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra