Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

"Hollywood! Sok mindenről kell beszélnünk" – ezzel a szlogennel vezette fel a Golden Globe idei házigazdája, Seth Meyers a tévés és mozis világ nagy gáláját, utalva ezzel a teljes szórakoztatóipart megrázó zaklatási botrányokra. A meglepetések mellett egy biztos: a Három óriásplakát Ebbing határában szinte minden fontos díjat vitt, így hatalmas Oscar-esélyessé vált.

Mindenki a beszédekre várt – előzmények

Egy évvel ezelőtt jóval "könnyebb" helyzetben várhatta Hollywood a Golden Globe-gálát: akkor "csak" egy külső jelenségre, Donald Trump kormányzására kellett reagálnia az amerikai szórakoztatóipar ismert személyiségeinek. Ezzel szemben idén egészen más volt a helyzet, hiszen a Hollywoodot teljesen felforgató belső problémahalmaz, a sorban napvilágot látó szexuális zaklatások után várt az egész világ erős és egyértelmű állásfoglalást a tévés és filmes világ krémjétől.

Az est házigazdája is tudatos választásnak tűnt, hiszen Seth Meyersről korábban is tudni lehetett, hogy nem retten vissza a kényesebb ügyektől, és azt elöljáróban is leszögezte, hogy Hollywood belső ügyei adják majd beszéde fő fókuszát.

Az sem volt véletlen, hogy a számos Oscar-díjas színészt is támogatói között tudó, a hatalmi visszaélések ellen küzdő, az áldozatoknak jogi segítséget nyújtó Time's Up kampány is a Golden Globe-gála előtt kezdett komolyabb hírverésbe. A kampány részeként a díjátadón nyolc színésznő is jogi aktivisták és ügyvédek kíséretében jelent meg, emellett többen a kampány logóját tűzték fel ruhájukra.

©

"Jó estét, hölgyeim, és még itt lévő uraim!"

Seth Meyers fent idézett nyitómondata meg is adta a hangulatot a gálának: a műsorvezető főleg a szintén zaklatási botrányokba belebukó Kevin Spacey-t ekézte nyitóbeszédében, de azért Woody Allen és Harvey Weinstein is megkapta a magáét. A vártnál talán puhább beszédben Meyers végül megköszönte Hollywood véleményformáló, nyilvánosság elé álló nőinek, hogy új jövő felé vezetik a tévé- és filmipart.

Seth Meyers
©

Persze egy kis tüske Trumpnak is ment, amikor Meyers névrokonát, Seth Rogent, és az ő Észak-Koreát felidegesítő filmjét, Az interjút felidézve azt mondta: "mennyivel egyszerűbbek voltak akkor a dolgok Észak-Koreával!".

Az est egyik legerősebb beszédét a legjobb női főszereplő díjával jutalmazott Elizabeth Mosstól hallhattuk, aki A szolgálólány meséjét jegyző Margaret Atwoodtól vett idézettel vezette fel köszönőszövegét:

"Mi voltunk azok, akik nem szerepeltek a lapokban. Akik csak a lapszélen léteztünk, akik csak a történetek között éltek – kezdte beszédét Moss –, Margaret Atwood, ez a díj a tiéd, és minden nőé, aki elég bátor volt ahhoz, hogy kiálljon az igazságtalanságok ellen, és harcoljon az egyenjogúságért és a szabadságért. Már nem csak a lap szélén létezünk. Már nem csak a történetek között élünk. Rólunk szólnak a lapok, és mi írjuk a történeteket."

Aztán jött Oprah Winfrey, és 10 perc alatt elnökjelölt lett

A színésznő és tévés személyiség, Oprah Winfrey kapta a gála első álló tapsát, amikor a Cecil B. DeMille-ról elnevezett életműdíj átvétele után például arról beszélt, hogy “az igazság kimondása a legerősebb eszköz a kezünkben”.

Oprah Winfrey
©

Oprah Winfrey beszéde végén a névtelen hősökre terelte a szót: "A zaklatási sztorik nem csak a szórakoztatóiparra voltak hatással. Fejet hajtok azok előtt a nők előtt, akik évekig viselték el a zaklatást, mert – mint édesanyámnak – számlákat kellett befizetniük, vagy az álmaikat kergették. Ők azok a nők, akiknek a nevét sohasem ismerjük meg (...) Azt szeretném, hogy minden lány, aki ezt a műsort nézi, tudja: a horizonton már megjelent az új nap. És amikor ez a nap felkel, azt nagyon sok csodálatos nőnek, és néhány kivételes férfinak köszönhetjük” – zárta beszédét már a Weinstein-ügy, és a metoo-kampány utáni jövőre utalva Oprah Winfrey, akit percekig tapsolt még a helyszínen lévő közönség.

De nem csak a helyszínen ájultak el a beszédtől: a Twitteren az Oprah2020-ból hatalmas trend lett, erre reagálva újságírók a helyszínen Winfrey élettársát, Stedman Grahamet kérdezték arról, egy elnöki kampány első beszédét hallhattuk-e a Golden Globe-on. A férfi sokatmondóan csak annyit válaszolt: "Ez az emberektől függ. Oprah abszolút benne lenne".

A slusszpoént azonban Natalie Portman szolgáltatta, aki Oprah beszéde után lépett színre, hiszen neki kellett bemutatnia a legjobb rendező kategória jelöltjeit. "Íme, a kategória csupa férfi jelöltjei" – szúrta oda váratlanul a megjegyzést a színésznő, amire láthatóan a közönség sem volt teljesen felkészülve.

Kik voltak az este fő nyertesei és vesztesei?

Arra nagyon kevesen számítottak, hogy a legnívósabb díjak közül a legtöbbet a Három óriásplakát Ebbing határában zsebeli majd be a mozifilmek mezőnyében. Az In Bruges-zsel világhírűvé váló rendező, Martin McDonagh nagyon beletrafált az amerikai ízlésbe új mozijával, hiszen a legjobb forgatókönyv mellett nem csak a legjobb dráma díját nyerte el filmje, de két színésze, Frances McDormand és Sam Rockwell is egy-egy glóbusszal mehetett ünnepelni a gála után.

A mozifilmeknél még a Lady Bird tett nagy lépést az Oscar felé, hiszen a legjobb film (vígjáték/musical) díja mellett, a női főszereplő, Saoirse Ronan sem távozott üres kézzel az estről.

A nagy veszteseket sem kell nagyon kutatni: óriási csalódás lehet mind a Tűnj el!, mind a Szólíts a neveden alkotóinak, hogy a Golden Globe-on egyetlen jelölésüket sem váltották díjra.

Az Oscar-verseny ettől persze még továbbra is nagyon szoros: a Három óriásplakát... és a Lady Bird mellett A víz érintése kettő, az Én, Tonya, a The Disaster Artist és A legsötétebb óra egy-egy díjjal jelezte, hogy továbbra is versenyben van a legrangosabb elismerésért, amit majd márciusban osztanak ki.

A sorozatoknál jóval tisztább a kép, hiszen itt két széria dominált végig az est folyamán. A Hatalmas kis hazugságok három színészi díj (Nicole Kidman, Laura Dern, Alexander Skarsgard) mellett a legjobb miniszériának járó elismerést is bezsebelte.

©

A Margaret Atwood regényét tévésorozatra adaptáló A szolgálólány meséje pedig az Emmy-gála után ismét nagyot nyert, nem csak az egyik legerősebb kategóriában (drámasorozat) kapta meg a díjat, de Elizabeth Moss is színészi Golden Globe-nak örülhetett.

A 2018-es Golden Globe-gála díjazottjai (félkövérrel jelölve)

Filmes kategóriák

Legjobb film (dráma): Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb film (vígjáték/musical): Lady Bird

Legjobb férfi főszereplő (dráma): Gary Oldman (A legsötétebb óra)

Legjobb férfi főszereplő (vígjáték/musical): James Franco (The Disaster Artist)

Legjobb női főszereplő (dráma): Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb női főszereplő (vígjáték/musical): Saoirse Ronan (Lady Bird)

Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb női mellékszereplő: Allison Janney (Én, Tonya)

Legjobb rendező: Guillermo del Toro (A víz érintése)

Legjobb forgatókönyv: Martin McDonagh (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb filmzene: Alexandre Desplat (A víz érintése)

Legjobb betétdal: "This is Me" (A legnagyobb showman)

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb idegen nyelvű film: In The Fade

Tévés kategóriák

Legjobb drámasorozat: A szolgálólány meséje

Legjobb vígjátéksorozat: The Marvelous Mrs. Maisel

Legjobb minisorozat/tévéfilm: Hatalmas kis hazugságok

Legjobb férfi főszereplő (drámasorozat): Sterling K. Brown (This Is Us)

Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat): Aziz Ansari (Master of None)

Legjobb férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Ewan McGregor (Fargo)

Legjobb női főszereplő (drámasorozat): Elizabeth Moss (A szolgálólány meséje)

Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat): Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)

Legjobb női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Nicole Kidman (Hatalmas kis hazugságok)

Legjobb férfi mellékszereplő: Alexander Skarsgard (Hatalmas kis hazugságok)

Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Hatalmas kis hazugságok)


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bicsérdi Ádám Kult

A mozi él, virul, és színesebb, mint valaha – a legjobb filmek 2017-ből

Ebben az évben azok a filmek emelkedtek ki a mezőnyből, amelyek fittyet hánytak a hagyományos történetmesélési, műfaji elvárásokra, vagy 2017 valóságáról tudtak értékes, emberi gondolatot megfogalmazni. Ki gondolta volna, hogy egy kis költségvetésű horror, vagy egy maratoni hosszúságú tévésorozat mutathat majd irányt a jövő filmeseinek az idei felhozatalból?

Bicsérdi Ádám Kult

"Csak még egy rész, és ígérem, abbahagyom" – a legemlékezetesebb sorozatok 2017-ben

Rangsort felállítani képtelenség lenne egy olyan évben, amelynek mind a 365 napjára jut legalább két sorozatpremier. Emlékezetes pillanatokból azonban így sem volt hiány 2017-ben, és újra bebizonyosodott, hogy a kreatív szórakoztatóipar legnagyobb nevei vagy új utakat kereső tehetségei továbbra is ebben a műfajban élhetik ki magukat igazán.

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?