szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sajnos, a zeneszerzőt nem Erkel Ferencnek hívják, mert akkor a magyar válogatottért szurkolhatnánk, hanem Debály Ferenc Józsefnek, aki az uruguayi himnusz zenéjét jegyzi.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Debály – bár erről ellentmondó információk vannak – valószínűleg valahol a magyar főváros mellett született 1791-ben katonazenész családban (apja Joseph Haydn tanítványa volt). Már 14 éves korától az osztrák hadsereg muzsikusa volt, s játszott a Hofburgban is mint oboista. Később zenélt Lipcsében, Bécsben, majd Genovában is.

Házasságot is Genovában kötött Madalena Magnascóval, akivel együtt vágott neki az Új Világnak, 47 éves korában. Eredetileg Brazíliában szeretett volna letelepedni családjával, de az akkor ott pusztító sárgaláz miatt a szomszédos Uruguay fővárosába, Montevideóba hajózott olasz feleségével és hat gyermekével.

Igazából ott lett katonazenészből igazi zeneszerző Francisco José Debali néven. Montevideo 1846-os ostroma idején szerezte Francisco Acuña de Figueroa költő versének szövegére az uruguayi nemzeti himnusz zenéjét. Ennek eredeti kottáját ma is az Uruguayi Nemzeti Múzeumban őrzik. (Erkel Ferenc egyébként mindössze két évvel korábban írta meg a magyar Himnusz zenéjét.)

Debály Ferenc József 68 éves korában hunyt el Montevideóban, ahol nevét ma is utca őrzi. Hagyatéka 143 különböző terjedelmű zeneműből áll, köztük szimfóniák, versenyművek, szonáták, szerenádok, fantáziák, nyitányok, katonai indulók, ébresztők, takarodók és kürtjelek találhatók, de komponált dalokat és tánczenét is – írja róla Szabó László Magyar múlt Dél-Amerikában című könyvében.

De talán Debály az egyetlen zeneszerző, akinek két ország is köszönheti a himnuszát, ugyanis Paraguayét is ő jegyzi.  Zeneszerzői képességének híre ugyanis gyorsan tovább terjedt Dél-Amerikában, így rövidesen – szintén egy Francisco Acuña de Figueroa által írt versre – a paraguayi himnusz zenéjének megírására is őt kérték fel.

Íme, a magyar szerző uruguayi himnusza, amit szerdán 17 órakor az Uruguay–Szaúd-Arábia-meccse előtt az egész világ meghallgathat Suarezék előadásában:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában

Belga ügyészség: Drog volt Szájer József hátizsákjában