szerző:
hvg.hu

Nagy baj lenne, ha a művészeket az alapján kategorizálnánk, hogy ki jobboldali és ki baloldali – mondta L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő az Echo TV Napi aktuális című műsorában.

A kultúrharcos Szakács Árpád felvetésére – miszerint engedjék oda az asztalhoz a jobboldali művészeket is – reagálva a korábbi kulturális államtitkár azt mondta, nagy baj lenne, ha nem ülnének ott. Ahogy L. Simon László szerint az is nagy baj lenne, ha a művészeket a politikai nézeteik szerint kategorizálnák. "Gondoljon bele: beül egy szimfonikus zenekar koncertjére, és elkezdené nézni a hegedűsöket, hogy valaki azért húzza jobban vagy rosszabbul, mert jobboldali vagy baloldali. Én a magyar hegedűművészek 99 százalékáról nem tudom, hogy milyen politikai nézeteket vall. Egy számít: tud-e jól hegedülni, vagy nem tud. A teljesítmény a lényeg" – jelentette ki a politikus.

L. Simon szerint azoktól a művészektől, akik a magyar államtól támogatást kapnak, teljesen természetesen elvárható a lojalitás az állammal és a nemzettel szemben. Igaz, a politikus szerint minden magyar állampolgártól is elvárható, hogy szeresse, becsülje a hazáját és legyen lojális a hazája mindenkori vezetéséhez.

Arról is beszélt a korábban többször is a kulturális kurzusépítés szükségességéről elmélkedő politikus: attól, hogy a kultúra területén esetleg átalakul a támogatások rendszere, még nem fognak új tehetségek megjelenni. "Az új tehetségeket sosem a politika teremti" – magyarázta, hozzátéve: a támogatási abból a szempontból lényeges, hogy segít eljutni a tehetségnek a közönséghez.

Előkerült a beszélgetésben az a kérdés is, igaz-e, hogy több a liberális alkotó, mint a jobboldali. L. Simon szerint ez ténykérdés, ez ugyanakkor nem vezethető le egyszerűen abból, hogy a kommunista érában elnyomták a jobboldali művészeket. „Nem igaz, hogy mai mércével nézve jobboldali írók tömkelegét nem engedte publikációhoz a rendszer – sokkal inkább az volt a helyzet, hogy a művészek megkötötték a maguk kompromisszumait, a legnagyobbak is” – mondta L. Simon László, aki a Nemzeti alaptantervről is beszélt a műsorban. Azzal kapcsolatban azt mondta, vannak ugyan komoly értékei a tervezetnek, ám inkább neutrális, értéksemleges.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
T. R. Itthon

Kultúrkampf: a könyvek is a kormány célkeresztjében

Nem nagy piac ez, néhány tízmilliárd évente, de nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy a Fidesz még ideológiát is teremtsen ahhoz, miért követel helyet magának a mézesbödön mellett. L. Simon László fel is vázolt egyet.

Nem létező szervezet gyűjtött adományt a nem létező, éhező Teréz néninek

Nem létező szervezet gyűjtött adományt a nem létező, éhező Teréz néninek

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Kapzsisági adót vet ki a bankokra Románia

Kapzsisági adót vet ki a bankokra Románia

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság

Óriási veszteséget termel 2018-ban az MTVA

Óriási veszteséget termel 2018-ban az MTVA