szerző:
hvg.hu

A kormánylap cikke szerint nem Adyval kellene fémjeleznünk az első világháború magyar vonatkozásait, hiszen ő nem is volt katona.

"A történetben megemlített személyek nem a képzelet szülöttei, amennyiben a következő írásban bárki magára ismerne, gondolkodjon el saját életén és felfogásán!" – kezdi a Magyar Időkben Vastag Andrea irodalomtörténész cikkét arról, hogy, „nem kurzuskeresztényekre, hanem igazi, lélekben keresztény emberekre van szükség, mert egyedül ők képesek arra, hogy újra felépítsék Magyarországot”.

Bangha Béla írásaira utalva – és Szakács Árpád sorozatához illeszkedve -– kijelenti, hogy „az álkeresztény embertípus kvintesszenciái jelenleg ugyancsak köztünk élnek”, mint a magyarországi egyházak vezető világi emberei, és mint volt politikusok és diplomaták, akik „klasszikus, középjobbos megalkuvóként éppen a jobboldalt és a kereszténységet eltüntetni akaró baloldali személyek számára juttattak pénzösszegeket, valamint megszólalási, megjelenési és egyéb lehetőségeket. Ezek valójában a mindent és mindenkit eláruló kurzuskeresztény típusának mintapéldányai.”

Eddig még csak a szokásos. De az irodalomtörténész továbbmegy, és erősen kifogásolja, hogy „a Tokaji Írótábornak és a Magyar Írószövetségnek magukat középjobboldalinak mondó tagjai az első világháborús évfordulók kapcsán a baloldalt támogató, a baloldal által készpénzen megvásárolt ember keresztény magyar típusának, Ady Endrének a nevével fémjelzik a nagy háborút s annak magyar vonatkozásait”. Tudják miért? Mert Ady kerülte a katonaságot.

Azért gyorsan hozzáteszi a szerző, hogy Ady Endre egyébként igen tehetséges és tragikus sorsú magyar költő, akit nem kell kivenni a magyar kultúrából.

Vastag példát is felhoz Gyóni Géza költő személyében, hogy őt kellene Ady helyett népszerűsíteni, mert ő odaveszett a háborúban, „miközben Ady szabadkőműves barátaival a kávéházakban melegedett”.

Azt is kifogásolja a szakácsista irodalomtörténész, hogy magukat középjobboldalinak mondó, a baloldallal kokettáló személyek a migránsáradattal és az iszlámmal szemben Ady Endrével fémjelzik a magyar kultúrát, annak szent, megtartó erejét. Itt érve át is csap egy kis zsidózásba is. Nem érti,  miért nem találtak más magyar költőt e célra "Csak olyat, aki a magyar nép megújulását egy másik, a Magyar Királyságba akkoriban bevándorolt népcsoporttal való összeolvadással, új népet létrehozva (!) vélte biztosítottnak látni? Igen, Ady Endre volt az, Korrobori című írásában."

A szerző egyébként írásában nagyjából Raffay Ernő Szabadkőműves béklyóban és Szabadkőműves zsoldban című köteteit visszhangozza a cikkében, ami talán nem is véletlen, tekintve, hogy ő Raffay felesége.


Csak annyit tennénk hozzá mindehhez az „egyébként igen tehetséges” költőtől: „Döcög, döcög az ócska konflis”

 

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
37 évesen lett az év újonca Ibrahimovic

37 évesen lett az év újonca Ibrahimovic

Katona-dolog: felvállalta a Népszabadság bezárását, a posta topmenedzsere lett

Katona-dolog: felvállalta a Népszabadság bezárását, a posta topmenedzsere lett

"A populizmus bolondság, és hosszú távon nem működik"

"A populizmus bolondság, és hosszú távon nem működik"

Gyerekek vontatta Porschén érkezett az új plébános Máltán

Gyerekek vontatta Porschén érkezett az új plébános Máltán

Tudja, mi az a nappuccino? A tökéletes délutáni szunyókálás titka

Tudja, mi az a nappuccino? A tökéletes délutáni szunyókálás titka

Vízen akar kempingezni? Ezzel a sátorral simán megteheti

Vízen akar kempingezni? Ezzel a sátorral simán megteheti