szerző:
S. A.

Steven Spielberg holokausztdrámája kezdettől fogva megosztotta a közönséget: rendre beválogatják a legemlékezetesebb amerikai filmek listáira, miközben sokan giccses melodrámának tartják.

Negyedszázada, november 30-án mutatták be a világ leghíresebb holokausztfilmjét, a Schindler listáját. A filmet aztán 12 Oscar-díjra jelölték, amiből hetet meg is nyert, többek közt a legjobb rendezésért, a legjobb filmért és a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrot.

A Schindler listája Oskar Schindler történetét mondja el, aki német üzletemberként zsidó munkásokat foglalkoztatott a holokauszt alatt, és több mint ezer embert mentett meg attól, hogy az auschwitzi koncentrációs táborba szállítsák őket.

A film főszereplője Liam Neeson volt, kiemelt ellenfelét, Amon Göth náci tisztet, a krakkói koncentrációs tábor parancsnokát Ralph Fiennes játszotta, Ben Kingsley pedig Itzhak Sternt, Schindler zsidó könyvelőjét. A film ikonikus figurája volt még a piros kabátos kislány, az ő vérszínű színfoltja az egész holokauszt metaforájaként kísérte végig az egyébként fekete-fehér filmet.

Liam Neeson azt a megrázó esetet idézte fel a Varietynek az évforduló kapcsán, mikor Auschwitz bejáratánál forgattak. Branko Lustig producer egyszer csak odafordult Neesonhoz:

Látja azt az épületet ott? Abban laktam.

A forgatás, amikor Robin Williams tartotta a lelket Spielbergben

A film évfordulója alkalmából Spielberg elmondta:

25 évvel később végignéztem a filmet, amit már rég nem tettem meg, és egyszerűen csak büszke voltam.

A rendező azt is elmesélte, hogy a forgatás közben félni kezdett, hogy a nézők nem fogják elhinni, hogy ez igaz történet, mert hiszen ő, Spielberg korábban nem ilyen jellegű filmeket csinált. E félelem miatt forgatta le végül azt a jelenetet, mikor a túlélők és filmbeli színész megfelelőjük zsidó szokás szerint köveket tesznek le Schindler jeruzsálemi sírjánál.

Kétségbeesett próbálkozás volt ez, hogy a túlélők közösségétől megerősítést nyerjünk – hogy igazolják, hogy amit csináltunk, hiteles.

Hogy kibírja a komor forgatást, Spielberg egy héten egyszer telefonon beszélt jó barátjával, Robin Williamsszel.

Felhívott, és lenyomott egy 15 perces stand upot. Soha nem köszönt el, hanem letette, mikor a leghangosabban nevettél.

És a rendezés, amit Spielberg nagyon igyekezett elpasszolni

Már a hatvanas években felmerült az ötlet, hogy filmet forgassanak a Schindler-zsidókról. Spielberg akkor figyelt fel a történetre, mikor Sidney Sheinberg elküldött neki egy cikket Thomas Keneally Schindler bárkája című könyvéről. A Universal megvette a könyv jogait, de Spielberg még bizonytalan volt, hogy meg tud-e csinálni egy filmet a holokausztról. Így több más rendezőnek, például Martin Scorsesének, Roman Polanskinak és Billy Wildernek is próbálta elpasszolni a lehetőséget, mielőtt utóbbi meggyőzte, hogy mégis neki kéne megcsinálnia.

A filmet 72 napig forgatták Krakkóban, a film zenéjét John Williams szerezte, aki a Csillagok háborúja mellett Spielberg visszatérő zeneszerője is. Neki köszönhetjük A cápa, az E.T és a Jurassic Park legendás melódiáit is.

Remekmű vagy giccses melodráma?

A film nagy kritikai és box office sikert hozott. A New Yorker szerint egyenesen ez a legjobb történelmi dráma a holokausztról. Dicsérték a film realizmusát, lenyűgöző látványvilágát és a színészi játékot, emellett pedig többen kiemelték az auschwitzi zuhanyzós jelenetet és a krakkói gettó felszámolásának 15 percét.

A Schindler listája a mai napig 97 százalékon áll a Rotten Tomatoes oldalon. A weboldal szerint a Schindler listája

jól vegyíti a holokauszt rettenetes horrorját Spielberg elemi humanizmusával.

A bemutató idején többek között Oprah Winfrey és Bill Clinton elnök is arra buzdította az amerikaiakat, hogy nézzék meg.

©

A megrendült, de elismerő méltatások közé viszont kritikusabb hangok is vegyültek. Sara Horowitz például azt firtatta, hogy a zsidókat erősen sztereotipen ábrázolják a filmben, mindenféle pénzügyletek közben: mikor pénzt kölcsönöznek, kereskednek a fekete piacon vagy eldugják a javaikat.

Horowitz szerint ráadásul az is problémás, hogy a film csupán jó és gonosz pólusait ábrázolja, és nem foglalkozik azzal, hogy a holokauszt elkövetői átlagemberek voltak, azaz a film elkeni, ők hogyan magyarázták meg maguknak, mit tesznek, miben vesznek éppen részt. Emellett Jason Epstein kritikája is figyelemre méltó, aki szerint a film mintha azt állítaná, hogy aki elég szerencsés vagy okos volt, az túlélte a holokausztot – holott egyáltalán nem ez volt a helyzet.

Claude Lanzmann, a talán legfontosabb holokauszt-dokumentumfilm, a Soá rendezője szerint a Schindler listája

egy giccses melodráma, ami a fikcióval meghamisítja a valóságot.

Lanzmann a haláltáborok túlélőivel és náci menekültekkel interjúzva készítette el több mint kilencórás dokumentumfilmjét, és elhíresült állítása szerint a holokausztot lehetetlen ábrázolni filmvásznon.

Schindler vs Saul - melyik a hitelesebb?

Ezzel együtt sokáig a Schindler listája maradt A holokausztfilm – és ebbe robbant be 2015-ben a Nemes László filmje, a Saul fia. A Cannes-ban és Oscarral is díjazott film erősen stilizált vizualitással, de mégis brutális realizmussal és dokumentarista megközelítéssel mutatja be a sonderkommandósok két napját, az 1944-es lázadásuk idején.

Lanzmann persze itt is megszólalt, és azt nyilatkozta, hogy a Saul fia az anti-Schindler listája, mert

nem a halált mutatja, hanem azoknak az életét, akiket kényszerítettek, hogy másokat kísérjenek a halálba.

Szerinte a Saul fia kicsit sem melodramatikus, hanem képes hitelesen megmutatni, milyen lehetett a Sonderkommandóban lenni.

A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza egyébként még idén januárban osztott meg egy személyes sztorit a Schindler listája kapcsán, amiről amúgy nincs túl fényes véleménnyel. Röhrig a 24.hu-nak elmondta, hogy mikor 1993 májusában befejezte a rendező szakot, kiment egy haverjával Krakkóba. Kiderült, hogy éppen akkor forgatta ott Spielberg a Schindler listáját:
“Próbáltunk találkozni vele, de kiderült, egyetlen perce sincs ránk, mert nappal a Schindlert forgatja, éjszaka pedig a Jurassic Parkot vágja. Nem vicc. Hihetetlen munkabírású a pali, de most nem erről van szó. Épp elkezdte forgatni a Schindlert, amikor a stúdiója váratlanul arra kötelezte, hogy heteken belül mutassák be a Jurassic Parkot. Kénytelen volt tehát Krakkóban összerakni a filmet. Ennél egzaktabban képtelenség elmondani, mi a gond a Schindler listájával.

Túl sok benne a dinó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Kult

Magyarországon is elérhető Spielberg holokausztarchívuma

Negyven magyarországi és határon túli állami, illetve egyházi felsőoktatási intézményben, könyvtárban és múzeumban váltak elérhetővé a soá és más népirtások túlélőinek életútinterjúi. A 109 ezer órányi videóanyagot Steven Spielberg kutatóintézete gyűjtötte össze.

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Gyurcsány: Aljas diktatúrák erőszakszervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség

Gyurcsány: Aljas diktatúrák erőszakszervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Az éjszaka megjön a hó

Az éjszaka megjön a hó

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük